香港龜友論壇

標題: 要團購Mega-ray太陽燈的快手(團購結束) [打印本頁]

作者: windleaves    時間: 2011-12-22 16:00
標題: 要團購Mega-ray太陽燈的快手(團購結束)

本來唔打算係度公開發帖,但呢幾日經常有呢度嘅師兄師姐係學堂pm我話要。

megaray太陽燈現時已經有19人團購,今晚12點前我會落order同做payment,想要的請快手,在此跟帖或PM我。

費用:港幣670。燈錢約港幣600(usd76.95), 運費大家share ,大概在港幣30左右,我預多少少,多退少補。
付款方式:先款後貨

交收方式:港鐵上水至太子沿線

保修問題我只負責下訂單,payment,收貨和發貨。不負責保證M燈嘅質量。
M燈的UVB量勁是公認的,但其手工山寨也是公認的。所以如果收到燈後,各位發現有問題的,我可以幫忙聯繫Megaray那邊退換,但這裡將會涉及時間和郵費問題,請各位了解。

請不要在此貼問類似Mega是什麼燈,有咩好處之類的問題。需要知道mega-ray資料的,請上官網:www.reptileuv.com 或search 燈神師兄的相關帖子。

00:00
團購結束
PM給我的朋友們,我會一一回复確認。THX

作者: leonardomonster    時間: 2011-12-22 17:36
吾該晒wind姐...
作者: Johannchan    時間: 2011-12-22 17:47

唔知點解個個呢排都發曬癲咁上網訂購Megaray山寨燈, 美國第一大陸龜網D人話, Megaray以前就好好, 但係最近生產上有問題、經常會壞燈、仲成日交唔倒貨、服務及態度好差。  呢個美國人仲話: "我中意Zoomed Powersun.....試用後結果很好...Megaray依家係垃圾, 呢一年半黎, 寄左兩次燈黎更換, 兩次都過唔倒一個星期就玩完....仲要每次等3~4個月先寄一次燈黎換, 咩服務態度啊?"

"I would go with powersun... nothing but good results. Megaray however... has been nothing but garbage for the last year and half. Sent me two replacement bulbs that did not last more than a week.... after the first initial bulb went out... and took over 3-4 months to get each bulb. Seriously what kind of service is that. "

至到2011 Dec 21, 美國網投票, 最多人用既燈都係Zoomed Powersun 及10.0 !!!!!!!!!!!  D人 話T-rex 都開始唔得, Exo Terra 弱, Megaray 差左!!

不如親身去美國龜網睇睇.  美國燈, 當然要信美國人既口碑啦.....

作者: Johannchan    時間: 2011-12-22 18:01

我之前隻盾臂龜好軟甲, 我自己用左Zoomed 10.0 26W 一個半月之後, 冇曬太陽, 依家勁硬!!!  仲大左2cm tim!!  所以信美國人最好.
作者: ah林-3-    時間: 2011-12-22 22:39
Johannchan 發表於 2011-12-22 18:01
我之前隻盾臂龜好軟甲, 我自己用左Zoomed 10.0 26W 一個半月之後, 冇曬太陽, 依家勁硬!!!  仲大左2cm tim!! ...

咁請問聲你都係/都會6個月左右換一次UVB燈嗎?
作者: waiman    時間: 2011-12-22 23:44
Johannchan 發表於 2011-12-22 04:47
唔知點解個個呢排都發曬癲咁上網訂購Megaray山寨燈, 美國第一大陸龜網D人話, Megaray以前就好好, 但係最近 ...

1) 最多人用Zoomed Powersun及Zoomed 10.0 UVB系正確概, 因為呢個系習慣, Zoomed從來都系全球銷量第一, 但銷量第一完全唔代表個燈真繫好.
2) 現時的Powersun 160w, 和Zoomed 10.0中的UVB/UVA, 太過越越不如Mega-ray, Powersun 100w就更加垃圾到唔應該買.
3) Mega-ray的照射範圍, 越越不如Zoomed.
4) 唔好以一兩個人佢既燈有問題, 就以美國人既口碑黎講有問題. 你問下果個人佢既燈系第幾版, 第二版會有個別燒燈絲的問題, 但第三版出左幾個月, 冇發現問題.
5) 最近仲成日交唔倒貨, 服務及態度好差? 寫果個post果個人一定唔知, Mega-ray一向從來系訂造方式, 每個燈人手手工製造, 而唔機械大量生產好去等人買, Mega-ray一向從來訂一個燈, 半年後至寄比你系完全正常, 服務及態度系冇服務亦系正常, 呢個系Mega-ray一向既特色, 唔系最近至有, Mega-ray主頁仲寫明, 我不介意有冇生意, 唔關心你買唔買, 只關心燈好唔好之類.

Mega-ray燈之好處, 在於佢系被迫冇得唔好既, 因為佢系唯一被美國政府 "每日" 鑒視品質既燈.

其實, 果D所謂美國網投票, 果D系一般大眾用家, 佢地鬼知邊個燈好唔好咩, 佢地只知個燈快唔快燒, 照射範圍大唔大.

Zilla UVB系美國, 一向排名非常低, 系美國市場銷路亦非常低, 但系Zilla燈中既UVB同UVA光譜既波段正確性同強度, 一向好過Zoomed 10.0 N倍, D美國一般用家, 只系見到Zilla UVB燈光線非常暗, 就以為佢唔好而唔用.

作者: waiman    時間: 2011-12-22 23:49
Johannchan 發表於 2011-12-22 05:01
我之前隻盾臂龜好軟甲, 我自己用左Zoomed 10.0 26W 一個半月之後, 冇曬太陽, 依家勁硬!!!  仲大左2cm tim!! ...

我反對呢個講法同理由.

美國人對中國人, 全無分別, 美國人一般用家, 對燈中UVA/UVB好不好, 其實一無所知.
作者: waiman    時間: 2011-12-22 23:51
回復 waiman 的帖子

Anyway, 我個人並不推薦用Mega-ray, 也更不推薦用Zoomed Powersun 160w.
作者: hugo    時間: 2011-12-23 00:44
各人都有自己喜好.....
而我鐘意用Powersun 160w
作者: waiman    時間: 2011-12-23 01:33
hugo 發表於 2011-12-22 11:44
各人都有自己喜好.....
而我鐘意用Powersun 160w

係既. 只不過支燈好唔好, 不能依個人喜好.

Powersun 160w, 你係點用? 放養?
作者: Johannchan    時間: 2011-12-23 02:19
waiman 發表於 2011-12-22 23:51

Anyway, 我個人並不推薦用Mega-ray, 也更不推薦用Zoomed Powersun 160w. ...

I see all your points. thanks.

點解你都唔推薦Powersun 160W?
作者: waiman    時間: 2011-12-23 04:12
Johannchan 發表於 2011-12-22 13:19
I see all your points. thanks.

點解你都唔推薦Powersun 160W?

我個人認為, 主要係佢熱量大, 同佢既UVA實在太差. UVB亦低.
Powersun 160w优些點只係光照範圍大, 除左用黎放養就還好之外, 冇乜實際用途.

如果只係用黎泡龜, 或食飯時至用Powersun 160w照一照, 咁係不切實際既, 一D都比唔上Zoomed 10.0同遠遠比唔上Zilla UVB.
作者: hugo    時間: 2011-12-23 09:25
waiman 發表於 2011-12-23 01:33
係既. 只不過支燈好唔好, 不能依個人喜好.

Powersun 160w, 你係點用? 放養?

我實事求事依咁既價錢可以做到有uva/uvb我都接受到..
當然有人會不惜工本想做到太陽的效果...(根本無可能)
或者仲有好多牌子我未用過當然唔知啦..請推介
一年換一個..用左三年唔覺得有什麼問題..
龜龜尚算健康..我都係用48"箱養

作者: waiman    時間: 2011-12-23 10:27
hugo 發表於 2011-12-22 20:25
我實事求事依咁既價錢可以做到有uva/uvb我都接受到..
當然有人會不惜工本想做到太陽的效果...(根本無可能 ...

>我實事求事依咁既價錢可以做到有uva/uvb我都接受到..
>或者仲有好多牌子我未用過當然唔知啦..請推介
>一年換一個..用左三年唔覺得有什麼問題..

我只係想知, 你係點用? 密封式箱養? 開放箱養? 放養?
Zoomed Powersun 160w係冇問題嫁, 只不過佢唔夠好之嗎, Zoomed自己既光管, 就已經好過Powersun好多.

>當然有人會不惜工本想做到太陽的效果...(根本無可能)

根本就唔難. 而且年年換燈既錢, 重低過用Powersun 160w.

作者: hugo    時間: 2011-12-23 11:48
waiman 發表於 2011-12-23 10:27
>我實事求事依咁既價錢可以做到有uva/uvb我都接受到..
>或者仲有好多牌子我未用過當然唔知啦..請推介
>一 ...

多謝你的意見
我或許要加多支光管囉
作者: 8ways    時間: 2011-12-23 12:59
美國MEGARAY最近先返左批新貨(11月), 唔知係好彩定唔好彩, 佢地超額訂購, 要把一部份客延遲12月先出貨, 但我是在優先名單內, 可以在數天內收貨, 但當然要自付郵費. 滿以為好彩,   誰不知開盒先發現所訂的160W 變成 100W, 算喇, 諗住開來試, 用ZOOMED DEEP DOME 160WATTS RATING, 開左幾個鐘, 測試UVB 指數, 真的很強, 就由得盞燈開左3-4個鐘, 第二日正式開工, 點知盞燈已經不能著, SEND 電郵問又沒有回覆, 唯有SEND 返盞燈比佢地, 仲要自己再付寄出郵費, 再加寄回來郵費, 真係SHXT. 三次郵費足夠多買一盞燈. 已經等左兩個星期仲未有聲氣幾時有燈, 你訂貨的話就馬上有貨, 保用期換燈.....等吓先喇.  
真係唔應該叫神燈, 叫神棍之燈就差不多.
作者: Johannchan    時間: 2011-12-23 14:01
8ways 發表於 2011-12-23 12:59
美國MEGARAY最近先返左批新貨(11月), 唔知係好彩定唔好彩, 佢地超額訂購, 要把一部份客延遲12月先出貨, 但 ...

哈哈...."神棍之燈"....笑左....山寨燈係咁架啦.  美國用過既人都在罵娘..

Arcadia 都係, 我買左Arcadia 100W, 用左10幾日, 燒左.    Norrishill 師兄都爆左好多個Arcadia!!!

都係Zoomed 好D, 大廠, 信得過!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

作者: hugo    時間: 2011-12-23 14:53
其實兩隻燈評價都各有各好~
除非MEGARAY有香港代理或有得現貨賣啦..如果唔係我都唔會買黎試..
但燈神話呢隻燈各項數據都唔錯..我又想用下..價錢都可以接受
最後係我唔想..壞左又無得即時換個新既..
作者: waiman    時間: 2011-12-24 01:28
8ways 發表於 2011-12-22 23:59
美國MEGARAY最近先返左批新貨(11月), 唔知係好彩定唔好彩, 佢地超額訂購, 要把一部份客延遲12月先出貨, 但 ...

點解你咁做架, Claim Paypal呀嗎.
作者: waiman    時間: 2011-12-24 02:08
Johannchan 發表於 2011-12-23 01:01
哈哈...."神棍之燈"....笑左....山寨燈係咁架啦.  美國用過既人都在罵娘..

Arcadia 都係, 我買左Arcadia ...

Mega-ray至唔係山寨燈, Mega-ray至今都係全美國政府動物園, 及政府爬蟲科研究, 至今唯一指定的燈. 反而Powersun至今都係屬不入流的燈, 美國政府動物園研究部門唔係傻既.

其實Zoomed太陽燈, 亦有過好多次大量燒燈, 尤其去大陸果D, 但係佢大量燒燈果陣時, 我都完全唔覺得佢果燈唔好, 依然話佢係果好燈.

你通常睇野好片面化wo, 唔夠嚴謹.  

另外, Zoomed太陽燈全是oem, 有好多種版, 分別有Made in日本, 中國, 同歐洲, 唔知係HK買到既, 係邊種版本呢?

作者: waiman    時間: 2011-12-24 02:14
8ways 發表於 2011-12-22 23:59

>誰不知開盒先發現所訂的160W 變成 100W, 算喇, 諗住開來
>試, 用ZOOMED DEEP DOME 160WATTS RATING, 開左幾個
>鐘, 測試UVB 指數, 真的很強, 就由得盞燈開左3-4個鐘, 第二
>日正式開工, 點知盞燈已經不能著,

岩岩至睇到原來用ZOOMED DEEP DOME?
燒燈算好正常啦.
Mega-ray唔可以用Zoomed Deep Dome架.
作者: Johannchan    時間: 2011-12-24 02:16
waiman 發表於 2011-12-24 02:08
Mega-ray至唔係山寨燈, Mega-ray至今都係全美國政府動物園, 及政府爬蟲科研究, 至今唯一指定的燈. 反而Po ...

香港Powersun 係 Made in日本.....

PS. 我公司賣既日本產品就係精細過美國產品好多.  美國係有科技, passionate, 但質量就係唔嚴謹, 日本講求質量.  我月初去日本開會, 大阪大學主管同我講: "我地質量一流, 所以全世界人信得過日本貨."

所以香港Powersun賣$540
作者: Norrishill    時間: 2011-12-24 02:21
Johannchan 發表於 2011-12-24 02:16

PS. 我公司賣既日本產品就係精細過美國產品好多.  美國係有科技, pas ...

你真係要用$540買??

我唔信
作者: Norrishill    時間: 2011-12-24 02:24
waiman 發表於 2011-12-24 02:14
>誰不知開盒先發現所訂的160W 變成 100W, 算喇, 諗住開來
>試, 用ZOOMED DEEP DOME 160WATTS RATING, 開 ...

但我有個龜友FRD, 佢2008年開始用MEGARAY都係用ZOOMED DEEP DOME , 一直都冇問題.

不過我就係覺得煩, 要訂又要左等右等, 好似出錢都仲要求人賣比我, 我唔玩啦.
作者: Johannchan    時間: 2011-12-24 02:32
waiman 發表於 2011-12-24 02:08
Mega-ray至唔係山寨燈, Mega-ray至今都係全美國政府動物園, 及政府爬蟲科研究, 至今唯一指定的燈. 反而Po ...

我睇野片面?  燈神兄, 你都老點左好多呢度既人, 成日話呢個燈好, 果個燈係垃圾!!  一時一樣, 但係又冇去聽下全世界人既口碑&投訴... 正所謂, 無風不起浪, 全世界既人雖然冇你咁pro, 但係都係玩家, 親身經歷過, 然後報告返論壇, 有一定既根據既!!!

你一時話Exo Terra 廢, 結果我地掉曬D Hagen,  你又話Boro 太勁UVB 傷眼, 我地掉曬D Boro,  你話Arcadia 正, 我買左100W & 160W, HYY 買左, Norrishill 買左10個, 跟住我10幾日燒燈, Norrishill 師兄燒燈兼爆左無數個膽.  
跟住你又出黎話Arcadia 係廢燈.....

又話Zoomed so far最好...跟住又話Zoomed 唔係最好, 話UVB UVA 都唔準確....

跟住你又話Mega-ray最正, 幾十個人聽你話上網訂....唉, 燈神啊燈神, 你做多D research + check 下current 口碑先啦.... 佢地將會有排煩!

燈要夠UVB 得黎, 都仲要夠長壽先得架!!  好燈, 買返黎14日就燒, 有鬼用咩??!!!!!

作者: waiman    時間: 2011-12-24 03:09
hugo 發表於 2011-12-23 01:53
其實兩隻燈評價都各有各好~
除非MEGARAY有香港代理或有得現貨賣啦..如果唔係我都唔會買黎試..
但燈神話呢隻 ...

但係我唔推薦Mega-ray嫁wo.

Mega-ray特色係:
1) UVB同UVA波段完全正確.
2) UVB, UVA, 等同全球平均陽光強度.
3) 熱量低.
4) 全光譜範圍內的光極度差.
5) UVB照射範圍差. (唔推薦買的理由之一).
6) 唔方便買到. (唔推薦買的理由之一).

相對Zoomed 160w:
1) UVB波段唔係好正確, UVA波段完全唔正確太過份差.
2) UVB強度偏弱, UVA非常弱.
3) 熱量大.
4) 全光譜範圍內的光極度差.
5) UVB照射範圍大, 非常好.
6) 方便買到.

簡單黎講, 如只用太陽燈, 冇一個太陽燈係好既, 所以我唔推薦用任何太陽燈, 因為用UVB光管+全光譜光管, UVB能達到太陽燈的水平, UVA可遠遠超越Mega-ray之外的太陽燈, 全光譜還彷陽光而遠遠超越任何太陽燈N倍, 價錢還比一個Zoomed 160w太陽燈還低, (以全在美國買而言).

作者: caxlvyin    時間: 2011-12-24 03:17
全部燈我都覺得廢既.....哂太陽咪得LAW....TALK SO MUCH~~~
作者: waiman    時間: 2011-12-24 03:18
Norrishill 發表於 2011-12-23 13:24
但我有個龜友FRD, 佢2008年開始用MEGARAY都係用ZOOMED DEEP DOME , 一直都冇問題.

不過我就係覺得煩, 要 ...

MEGARAY用ZOOMED DEEP DOME:
1) 變成UVB照射超級窄, 冇實用價值.
2) 變成高聚熱係玻璃燈腳, 起碼增加40%燒燈, 和大比例加速燈絲衰老.

>不過我就係覺得煩, 要訂又要左等右等, 好似出錢都仲要求人賣比我, 我唔玩啦.

呢個我大大讚成, 呢個係我係美國都唔買既理由之一.

作者: Johannchan    時間: 2011-12-24 03:42
caxlvyin 發表於 2011-12-24 03:17
全部燈我都覺得廢既.....哂太陽咪得LAW....TALK SO MUCH~~~

我都係咁話, 平日用Zoomed 燈頂住, 食小小D3魚肝油, 等放假曬太陽補返數.... ^^
作者: caxlvyin    時間: 2011-12-24 03:44
回復 Johannchan 的帖子

做你隻龜真係幸福......
作者: waiman    時間: 2011-12-24 03:55
Johannchan 發表於 2011-12-23 13:16

PS. 我公司賣既日本產品就係精細過美國產品好多.  美國係有科技, pas ...

我就唔認同La, 不能一概而論.

我就也乜鬼bbs都去, 我亦係大陸bbs睇過幾批好多次, 日版Zoomed Powersun有好多人bbs投訴燒毀之時, 我就唔會因此認同Powersun係垃圾燈啦, 我當時亦有post話Powersun係個好燈. (另外, 至今, 我都係話Powersun係個好燈呢).

如果係你遇到? 我相信你就會話Powersun係垃圾燈啦, 因為有好多人bbs投訴Powersun燒毀呀嗎. 所以我話你通常睇野好片面化.  

我係美國買任何UVB燈, 凡坏燈都可以100%退錢, 網購重可以要佢, 包理退返去既郵費, 你話佢可唔可以質量唔嚴謹?

順便講比你知, Zoomed  Powersun係美國, 全部都係Made in Japan, 但都係有 "非常大量" 燒燈, 你去美國最大網購amazon查一下買家既投訴就知啦, 而且如你夠細心, 你仲會查到自從2010之後Zoomed Powersun銷量, 160w極大幅度下降, 100w降至可以話冇乜人買. (你搵唔到link可以問我).

作者: waiman    時間: 2011-12-24 04:24
Johannchan 發表於 2011-12-23 13:32
我睇野片面?  燈神兄, 你都老點左好多呢度既人, 成日話呢個燈好, 果個燈係垃圾!!  一時一樣, 但係又冇去 ...

你又有冇去amazon真實睇下呀? amazon上, 好多人投訴Powersun燒燈, 你係咪又會改口話Powersun係垃圾?

你個D聽下全世界人, 只不過係指某bbs一小撮人. 奇怪amazon一堆人投訴Powersun燒燈, 你係果D所謂全世界人果度, 點解會冇既? 所以, 唔好將一個外國小小bbs一小撮人, 當成全世界.

個D燈係好之時, 我就話佢好, 佢變成唔好之時, 我就話佢唔好. 有問題?

我測某燈, 係指明UVA, UVA含量, 我只講發現左某燈UVA/UVB有幾多, 我冇用兩三年幫你測會唔會燒燈架, 我亦冇講Arcadia燈壽命幾長架. 你要知全球用家, 話果個燈有幾多壞率, 係你自己既責任, 你自己去各bbs問, 你自己去查家嗎, 我唔係全球調查公司黎架.

你試下去英國bbs測下, 有冇人話Arcadia會燒燈? 你D燈會燒, 點解英國bbs Arcadia用家又會冇人話Arcadia會燒燈既? 你知唔知? 我基本上會知道.

所以我更加話, 你通常睇野好片面化, 唔夠深入全面.

作者: waiman    時間: 2011-12-24 04:25
caxlvyin 發表於 2011-12-23 14:17

我就最反對呢D冇理智既講法.

唔知可唔可以, 全年每日8hr戶外放養呢?

作者: waiman    時間: 2011-12-24 05:51
Johannchan 發表於 2011-12-23 13:32
我睇野片面?  燈神兄, 你都老點左好多呢度既人, 成日話呢個燈好, 果個燈係垃圾!!  一時一樣, 但係又冇去 ...

>又話Zoomed so far最好...跟住又話Zoomed 唔係最好, 話UVB UVA 都唔準確....

Zoomed Powersun係, UVB波段唔正確, UVA極差, 但係佢有做D3, 現時冇乜選擇之下, 算係個好燈.
Zoomed 10.0, 公版萤粉有303, 304, 佢系用普通公版304萤粉做既灯, UVB波段唔正确, UVA极差, 但系佢有做D3, 算系个好灯.

現時我測過, UVB波段正確既, 只有Mega-ray和Zilla Desert 50; UVA波段正確既, 只有Mega-ray, Zilla Desert 50強度小小不足.

另外, 順邊講你知, Zoomed已開始將全部燈, 移去大陸生產. Zilla已確認, 已經全部改為大陸生產.

非官方, 私人測試的Zoomed 10.0:

作者: Johannchan    時間: 2011-12-24 06:36
waiman 發表於 2011-12-24 04:25
我就最反對呢D冇理智既講法.

唔知可唔可以, 全年每日8hr戶外放養呢?

同師兄你討論, 得益匪淺, thank you....

但我同意caxlvyin的論點.  你點可以話: "全年每日8hr戶外放養?"

其實我地間中去曬下太陽,補充下,足夠了.

以人為例, 人類都唔使全年每日8hr戶外曬啦, 如我冇記錯, 讀書時課本話, 每人每日曬7分鐘足夠Synthesize 一日既D3!

實際上維他命D3 唔係真係維他命類別, 而係賀爾蒙, 可以儲存在fat cell 中 及肝臟&腎臟, 而且可以累積....

其實每日人類所需D3量係200-400 IU, (& 1g calcium), 如果每日曬10-15分鐘太陽(曬手腳), 已可制造3000 到10000 IU D3, 根本就係多出黎好多, 而身體會平衡多餘的制造出黎的D3.  咁即係講, 其實我地每日曬1-2分鐘就足夠啦!  唔使每日8hr戶外....

咁龜要曬幾多呢?  有人講龜每日可能要 200~2000 IU/KG, 但我認為, 龜既根本吸收鈣量同人係成正比, 我覺得40-80IU/KG (0.020g calcium), 就夠...  至於要曬幾耐要睇龜既手腳吸收幾多太陽光?!  我唔敢講.

如果平均太陽係150 uW/cm2, 一般D人話曬照燈15-20 uW/cm2, 照8-10個鐘足夠而唔會軟甲.  咁即係話150 uW/cm2 for 一小時太陽夠啦.  唔使全年每日8hr戶外放養掛?  

如果冬天冇太陽 或者太凍, 你咪照Zoomed UVB 10.0 26W燈lor, 如果驚唔夠, 餵司各脫魚肝油lor, 每日一粒62.5IU /KG, 加0.020mg 鈣粉, 理論上連燈都可以唔使曬tim!!!
作者: waiman    時間: 2011-12-24 07:35
Johannchan 發表於 2011-12-23 17:36
同師兄你討論, 得益匪淺, thank you....

但我同意caxlvyin的論點.  你點可以話: "全年每日8hr戶外放養?" ...

以人為例, 好似唔一定對得上龜wo?

間中去曬下太陽足夠, 果D只係自己個人既選擇, 唔代表真係夠或唔夠, 實際上D科研者都未知.

有人喜歡限制式, 間中去曬太陽既養法. 有人喜歡按龜既原生地日照情況, 彷照式的提供光照時間.
當中各有所好. 一隻龜生命好長, 並唔係十年八年內都好健康好生猛從未病過, 就代表間中至曬都冇問題, 唔代表冇影響佢既壽命, 亦唔代表佢係咪根本一直只處在亞健康狀態; 所以有人選按龜原生地日照情況, 這似乎比較適合與保險.

某類龜比如盾, 間中去曬太陽, 就算每日有曬到1hr太陽, 亦幾乎可肯定是不足.

講起盾, 就先跳去一下題外話, 我本來都想養兩隻盾, 所以上次我到處問, 有沒人完全不用人工幫助盾龜排酸?
有D人答要, 亦有D人答佢從不人工排酸, 兩者當中, 當然答要佔大比例, 但這不能打消我買盾既念頭, 直至見有兩個post, 一個話佢不人工排酸, 養左8年, 最近結石, 要動手術, 再另外一個, 不人工排酸, 養左11年, 係放養, 有水池, 食各種草為主, 一向排酸良好與冇病痛, 亦一樣最近結石, 要動手術, 醫生話, 盾一直排酸亦同時可一直結石, 並且結石漸漸增大, 佢果粒石N年前已有了.
見到果兩個post之後, 我就決定以後唔會買盾啦!

龜曬太陽, 唔係淨係要UVB造D3家嗎. 龜重要UVA, 同全光譜.
燈最缺UVA同全光譜; 而燈俱遠遠比不上太陽, 主要亦在於UVA同全光譜.
而D燈大家只關心UVB, 忽略UVA, 同全光譜.

-----

我地最大既分別就係, 你買燈, 重視UVB強度; 我買燈, 我唔重視UVB強度, 我重視UVB正確波段, 我重視UVA同全光譜.
係我自己的燈俱的個別實驗或經驗之中, UVA, 同全光譜, 反應效果非常明顯.

作者: waiman    時間: 2011-12-24 08:16
waiman 發表於 2011-12-23 16:51
>又話Zoomed so far最好...跟住又話Zoomed 唔係最好, 話UVB UVA 都唔準確....

Zoomed Powersun係, UVB波 ...

順便講一下, 自從兩個月前, Zilla改成Made in China之後, 有用家傳言UVB會快速品質下降, 所以我特登去買左2隻36" T5, 30cm測試左3日D UVB就從170uw/cm2, 下降到90uw/cm2, 另一支第5日燒左, 又換支新, 而我箱中用緊果支Made in USA, 用左4個月, 都仲有97uw/cm2.

但係如果支Made in China後, 5個月仲有50uw/cm2既話, 我依然會話佢係一支好既頂級UVB管.

Zilla Desert 50 UVB 36" (91.35cm) T5 燈管:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1383

作者: lycmlo    時間: 2011-12-24 09:35
我覺得用燈只係逼不得已既,主要用黎頂香港果兩、三個月冬天,等天氣一回暖,我就會將牠們放回室外24小時放養,龜仔係動物,大自然先係佢地既家!如果我d龜識講野,我好肯定佢地會答我鍾意室外多過溫室。人造燈可以比美太陽的說話?對唔住,不能認同
作者: hugo    時間: 2011-12-24 09:57
回復 lycmlo 的帖子

呢位師兄講的都係好中肯啦(本人覺得根本無燈可以同太陽比)
但香港唔係個個都有花園露台呢..(我都想玩放養)
咁咪要用一些夠易買易用的燈代替住太陽囉..
作者: 8ways    時間: 2011-12-24 10:08
waiman 發表於 2011-12-24 02:14
>試, 用ZOOMED DEEP DOME 160WATTS RATING, 開 ...

何解? DEEP DOOM RATING 160W, 盞燈只有100W, 理論上是OK. 之前用ZOOMED/EXOTERRA 都冇事.  
作者: waiman    時間: 2011-12-24 11:12
lycmlo 發表於 2011-12-23 20:35
我覺得用燈只係逼不得已既,主要用黎頂香港果兩、三個月冬天,等天氣一回暖,我就會將牠們放回室外24小時放 ...

用燈當然係逼不得已為主啦.

大眾用家唔係彷生光源專科, 認為人造燈永不可以比美太陽, 呢個係好正常又合理既想當然, 但亦不代表係事實既, 依家呢個年代D科技, 重未至於咁落後.

以前在有了UVB, 但還沒平凡化之時, 全部外行普通養爬的, 也都說沒可能, 甚至破口大罵也屬正常.
在N年後, 別人用UVB都已好多年了, UVB都已完全平凡化普及化了, 那些說沒可能, 或破口大罵的, 自己也開始用了.
這全屬正常.

作者: waiman    時間: 2011-12-24 12:20
8ways 發表於 2011-12-23 21:08
何解? DEEP DOOM RATING 160W, 盞燈只有100W, 理論上是OK. 之前用ZOOMED/EXOTERRA 都冇事.   ...

因為M燈既設計系高度聚光燈, 本就等於已經加左一個, 比Deep doom更窄角度照射既UVB反光罩, 所以佢根本冇預你又再加一個反光罩, 佢前一版, 冇改良可見光, 燈絲就相對承受力大, 但第二版改到可見光明快好正, 燈絲就只系理論可承受值, 大概冇預留足夠到某些地區的市電不穩的升降幅度沖激, 同運輸過程的極端一冷一熱加震動的沖激, (如從日本去中國就不會), 所以系大陸成批全部燒燈絲, 依家系第三版又改低D可見光色小小, 等佢冇咁昜燒.

其實太陽燈, 任何廠家都知, 想冇咁昜燒, 重容昜過食飯, 用比實用值大瓦數小小既燈絲就得啦, 比如用大5%, 即220v燈, 就用230v既燈絲, 咁就變成非常耐用啦, 就好似系美國D普通燈泡, 亦有分普通燈泡或耐用燈泡, 耐用燈泡燈絲系130v, 加大小小燈絲瓦數唔會增加成本, 但肯定會色溫變低, 色沉而不明快, 同電力轉化光線效能下降, 熱與耗電提高. Powersun就系用高小小既燈絲, 所以D光色唔靚.

M燈唔知提高可見光色黎做乜, 呢個想法繫好既, 但系實行上系受到物理限制, 系早已知會增加壞燈絲率, 所以M燈呢個提高可見光色既想法, 系一個需要與實用比失敗的決策.

其實要提高可見光色, 可以系燈絲內注入鹵素氣體, 會變成光色超級靚, 同比第一版重耐用, 不過要獨立加一根玻璃管包住燈絲, 成本會增加, 唔知佢地有冇打算做, 我一個月前就email過呢個想法比佢地.

其實我有聯絡曬大陸各UVB與太陽燈既oem生產廠家, 我有好多oem廠家各產品, 包括各類爬蟲UVA/UVB, 日夜燈及各類龜箱, 既經銷商, 甚至代理進口既價目表, 當中個個, 都系買Mega-ray燈黎支解, 或用黎做指標, 冇人研究Powersun既, 因為Powersun係任何大小山寨廠都識做, 輕昜做, 成本又平既普通燈.

所以支解之下, 已有3間廠證實, M燈新燈裡面果條UVB燈管D紅色粉, 系紅磷.
作者: waiman    時間: 2011-12-24 13:03

所以, 我依家亦好肯定, 大陸所有生產UVB燈/太陽燈既廠家, 現時根本完全冇人識, 點先至可以移動波段, 使能免除低波UVB, 而能有正常中強度既UVB輸出.

因為UVB燈/太陽燈生產既廠家, 只不過係向化工原料廠, 買已公知公式化既, 叫做303, 同304呢兩種稀土螢光粉, UVB燈/太陽燈係靠呢D粉, 份量上加多小小熒粉, 個UVB燈/太陽燈就會相應大大增強UVB輸出強度, 所以UVB輸出強度各廠, 包括山寨廠, 人人輕昜做到多高輸出都可以, 但移動波段就就各廠, 包括Zoomed他也完全不懂, 因為全球做UVB燈/太陽燈, 都係一致只有303, 同304粉呢兩種, 而研發其它光譜熒粉係化工廠既事, 而非燈廠能力範圍.

目前看來只有Mega-ray, Arcadia, Zilla, 才掌握到移動波段的技術. Mega-ray, Zilla本就一向都懂, Arcadia應最近才懂, 技術不成熟玩過頭了, 新版波段一移就移過多了.

我除了與燈廠有聯絡, 也與熒粉化工廠有聯絡, 大多都是他們自發找上我的, 因為他們需要規格資料與行情, 化工廠也支解Mega-ray, Zilla, Arcadia找其成份, 同時也希望未來所有的新燈, 都每款寄幾個給我, 讓我給他們提供光譜測試, 使可不斷的試移動波段, 直至到達理想值.
作者: lok1209    時間: 2011-12-24 13:39
waiman 發表於 2011-12-24 11:12
用燈當然係逼不得已為主啦.

大眾用家唔係彷生光源專科, 認為人造燈永不可以比美太陽, 呢個係好正常又合 ...

請師兄講出燈具比美太陽的方法...
師弟我有心請教..
我玩sps多年都無計做到太陽的色譜..
作者: waiman    時間: 2011-12-24 14:04
lok1209 發表於 2011-12-24 00:39
請師兄講出燈具比美太陽的方法...
師弟我有心請教..
我玩sps多年都無計做到太陽的色譜.. ...

用1-2根Zilla T5灯管, 加两根Giesemann PowerChrome Midday T5 6,000k, 再加4个300%-425%的反射罩.
不過sps珊瑚好像不是用全光譜與UVA/UVB的?

作者: lycmlo    時間: 2011-12-24 16:27
既然閣下既燈可以取代太陽,甘請問師兄你帶龜去哂太陽(你以前post)的用意為何呢?想慳電嗎?
作者: waiman    時間: 2011-12-25 00:46
lycmlo 發表於 2011-12-24 03:27
既然閣下既燈可以取代太陽,甘請問師兄你帶龜去哂太陽(你以前post)的用意為何呢?想慳電嗎? ...

我就覺得你問得好奇怪, 燈可以取代太陽, 就唔應哂太陽了?
現時人工食品可代替天然食品, 就唔應食天然食品了?

Anyway, 我用彷陽光源原意係, 就算每必有去晒到3hr, 返箱都有彷陽光繼續如原生地, 供應足8hr.

本來我會買8隻歐陸, 來做終生不見陽光實驗, 可惜用左一年都買唔到.
我NY呢度, 一年有9個月係凍既. 依家只有1隻做實驗, 就係最弱果隻, 初返黎33mm就軟甲軟到透明, 醫生話比佢安樂死唔醫佢, 但係比我用7個月係用燈完全救返, (當中只有第4個月, 共5日晒過太陽, 之後至今冇再晒), 而家好返晒果隻, 佢係基本終生不再見陽光.

作者: Johannchan    時間: 2011-12-25 01:06
waiman 發表於 2011-12-25 00:46
現時人工食品可代替天然食品, 就唔應食天然食品 ...

我唔使煩呢個問題, 我個龜箱24小時對住窗, 仲對住海景, 雖然有玻璃隔住, 冇左UVB, 但係仍有D UVA 及天然光譜!!

我唔明點解D人唔整前後都係玻璃既龜箱呢????!!!!!  一面對住你, 一面對住窗口, perfect!!!
作者: waiman    時間: 2011-12-25 01:14
waiman 發表於 2011-12-24 11:46
現時人工食品可代替天然食品, 就唔應食天然食品 ...

>Johannchan  小心比呢度既人插你冇人性, hehe....  發表於 9 分鐘前
>Johannchan  你條友, 養龜愛黎做實驗. 哈哈!!  發表於 9 分鐘前

我唔驚任何人插既.

其實我有幾間空房, 我都準備好左6個36"吋雙管燈座, 最多可以用到20隻黎做實驗, 可惜唔知點解呢一年黎D黃金歐陸咁鬼難買到.

作者: waiman    時間: 2011-12-25 01:19
Johannchan 發表於 2011-12-24 12:06
我唔使煩呢個問題, 我個龜箱24小時對住窗, 仲對住海景, 雖然有玻璃隔住, 冇左UVB, 但係仍有D UVA 及天然 ...

咁系一流既.

但系唔系每個人窗個面都適合放箱龜家嗎.

不過我系刻意放遠離窗既.
作者: Johannchan    時間: 2011-12-25 01:24
waiman 發表於 2011-12-25 01:14
>Johannchan  小心比呢度既人插你冇人性, hehe....  發表於 9 分鐘前
>Johannchan  你條友, 養龜愛黎做實 ...

買盾龜啦.....

其實我做好準備, 將來如果有石, 自己幫佢麻醉, (&氧氣), 鑽D石出黎.
我會訂埋Medicine and surgery of tortoise and turtles
作者: waiman    時間: 2011-12-25 01:26
Johannchan 發表於 2011-12-24 12:24
買盾龜啦.....

其實我做好準備, 將來如果有石, 自己幫佢麻醉, (&氧氣), 鑽D石出黎.

已經決定唔養盾啦.
作者: windleaves    時間: 2011-12-25 01:49
點解呢個團購貼會變左燈神師兄同人拗燈之地咁奇怪嘅?
呢次團購主要係學堂嘅同學,呢班人包括我都唔係第一次用M燈,我哋從第一代就開始用,當時燈神師兄應該仲未係內地同香港蒲頭。

我哋呢班人好反骨,唔信專家唔信神,所以跟住waiman師兄買呢個燈買嗰個燈嘅情況唔包括我哋呢班人

至於第三代mega有幾差或只是個人經驗,要用過先知。
作者: kahnballack    時間: 2011-12-25 02:18
回復 Johannchan 的帖子

你講緊我?
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1062
作者: waiman    時間: 2011-12-25 02:32
windleaves 發表於 2011-12-24 12:49
點解呢個團購貼會變左燈神師兄同人拗燈之地咁奇怪嘅?
呢次團購主要係學堂嘅同學,呢班人包括我都唔係第 ...

人, 好多時都係憑想像呀嗎.

請問一下, 你地團購係係邊度買? 連運費貴唔貴過560.00人民幣?
團購我覺得好奇怪, 係咪會平D既呢?

M燈220v第二版係大陸全部壞燈, 成批要用貨櫃退換, 然後依家換返黎既第三版, 至今仲未有一個人話壞燈, 所以怕壞燈最好向大陸, 果個正式進口商直接買, (我認識佢), 包退換方面比較方便.

作者: kahnballack    時間: 2011-12-25 02:41
回復 kahnballack 的帖子

一樣開放式?
春夏秋天用都一流
除左依家咁凍麻煩d之外

作者: lamchiukei    時間: 2011-12-25 02:42
Johannchan 發表於 2011-12-25 01:24
買盾龜啦.....

鑽D石出黎.

作者: kahnballack    時間: 2011-12-25 02:58

傳說中ge大環境加温
可惜我冇
作者: waiman    時間: 2011-12-25 03:18

>Johannchan  BTW, what's the best UVB bandwave for tortoises? 295nm? many thanks.......  發表於 15 分鐘前

298nm.

>Johannchan  其實Arcadia made in EU, 我估係東歐窮國家造.  發表於 17 分鐘前

已証實數月前全改成大陸做.
個個都移去大陸造, 成本平, 品質就............難說了!

如果Zilla將來品質兩年內持續下降, 我就干脆改龜箱setting, 用Metal Halide UVB, 可自己任意移動UVA/UVB波段.

作者: Johannchan    時間: 2011-12-25 03:28

298nm, OK, thanks.

Shxt, 又係強國累我燒Arcadia 100W!!  我仲有隻Arcadia 160W驚爆,唔敢用, Norrishill 狂爆160W... 唉.

不如你自己R&D or生產UVB膽?  我朋友在日本有廠, 將來可以幫你生產.  強國信唔過, 話copy 就copy, 賤賣, 質量又垃圾! 冇希望架啦...

作者: Norrishill    時間: 2011-12-25 05:26
講噤多, 買過間屋有直接太陽照入, 再用唔阻隔UVB既膠片就是了.
作者: 8ways    時間: 2011-12-25 08:45
waiman 發表於 2011-12-24 12:20
因為M燈既設計系高度聚光燈, 本就等於已經加左一個, 比Deep doom更窄角度照射既UVB反光罩, 所以佢根本冇預 ...

你實在講得太詳細,  可否簡單些, DEEP DOME RATING 250Volt / 160 Watt, 無論在美國或香港, MR 燈都在DEEP DOME 上限之下(包括電壓和瓦數), 120Volt/100Watt(美版) 或 220Volt/100Watt (亞洲版). 我只能理解會否加外罩影響散熱或真的是MR已經遷往國內生產, 令品質出現問題.   
作者: lok1209    時間: 2011-12-25 16:11
waiman 發表於 2011-12-24 14:04
用1-2根Zilla T5灯管, 加两根Giesemann PowerChrome Midday T5 6,000k, 再加4个300%-425%的反射罩.
不過sp ...

如果你用自己所講的燈養到sps出到色的話
小弟真心佩服
作者: kahnballack    時間: 2011-12-26 02:06

回復 8ways 的帖子

好簡單
Mega-ray太陽燈不用燈罩是常識吧
佢本身設計冇預你用罩笠住
你重要加個deep dome
多少點都會影響散熱

作者: 8ways    時間: 2011-12-26 05:53
kahnballack 發表於 2011-12-26 02:06
回復 8ways 的帖子

好簡單

Common Sense 同REPTILEUV 提供的 General Use Statement 有好大出入.

"Use an appropriate reflective dome fixture, rated for at least 250 watts, with a ceramic socket and designed for this type of lamp."
使用合適反光罩, 最少250瓦數, 陶瓷插座及設計用於這類型燈.
同時終於係24號收到REPTILEUV 電郵回覆指測試過退回的燈, 是生產商品質問題, 會安排寄出另一盞新燈, 完全沒有提及用DEEP DOME 影響而產生問題.

假如沒有跟生產商指引, 只夠一般常識唔用罩, 真係怕指沒有跟足使用守則會唔賠.

作者: waiman    時間: 2011-12-26 13:51
Johannchan 發表於 2011-12-24 14:28

298nm, OK, thanks.

我對賺錢冇乜興趣, 對做生意黎玩就有興趣.

不過UVB燈方面就怕怕, 咪搞我, 我做過D調查, 發覺無論你用幾好品質, 造工幾好既燈絲, 一樣都會有相當程度既燒燈絲率, 尤其係經過運輸震動, 或唔係本地, 而係貨櫃運輸, 經過赤道之時大起大落, 極端一冷一熱之下, 會形成有一定幾乎係必然既潛伏性壞燈絲率, 所以UVB燈唔容昜造, 唔係工廠能保持到頂級質量出貨就得既.

>Johannchan  I mean metal halide lamp or halogen lamp + 298nm filter,
>UVB-only tortoise lamp, haha  發表於 11 分鐘前
>Johannchan  整隻298nm filter 得唔得? 我知貴  發表於 15 分鐘前

唔得, 一般Metal halide and halogen係冇UVB既, Filter冇用, 而且Filter只係過濾, 擋298nm, 唔係只讓298nm通過.

我係用Metal halide, Lucky Reptile Bright Sun UV Desert 70w:
30cm, UVB 130uw/cm2, UVA 9,200uw/cm, 67,000 Lux.
50cm, UVB 50uw/cm2, UVA 3,200uw/cm, 32,000 Lux.

Metal halide有個好處, 就係唔洗擔心品質會差左, 亦唔洗擔心有波段造假.

作者: waiman    時間: 2011-12-26 13:59
8ways 發表於 2011-12-24 19:45
你實在講得太詳細,  可否簡單些, DEEP DOME RATING 250Volt / 160 Watt, 無論在美國或香港, MR 燈都在DEE ...

M燈冇國內生產. 唔係同電壓和瓦數有關, 而係同熱力, 和提高色溫有關, 加外罩當然影響散熱.

作者: waiman    時間: 2011-12-26 14:00
lok1209 發表於 2011-12-25 03:11
如果你用自己所講的燈養到sps出到色的話
小弟真心佩服

我都講左, sps唔係需要用全光譜.
作者: waiman    時間: 2011-12-26 14:14

>Johannchan 我所有太陽燈都唔用罩, common sense. 發表於 昨天 14:13

但係用Zoomed Powersun就相反, Powersun係要用反射燈罩, 如唔用就大大浪費UBA/UVB.
太陽燈本就可以用燈頭形型, 或里面加長小小水銀鏡面鍍膜, 而造成任何照射角度範圍, Powersun燈本身完全可造到, 和加左Zomed Deep Dome燈罩完全一樣.
基本上Zoomed Powersun係特登做到過大, 然後叫你買個Zomed Deep Dome, 將過大D光收集返黎, 呢個係完全成功既生意手法.

作者: Johannchan    時間: 2011-12-26 15:13

"Filter只係過濾, 擋298nm, 唔係只讓298nm通過."

乜你唔知可以用slit filter 或 optical filter 只讓298nm通過?  我公司成日用340nm
作者: Johannchan    時間: 2011-12-26 15:15
waiman 發表於 2011-12-26 13:51
我對賺錢冇乜興趣, 對做生意黎玩就有興趣.

不過UVB燈方面就怕怕, 咪搞我, 我做過D調查, 發覺無論你用幾好 ...

做生意既人一般有兩種.  一種係為搵錢, 一種係為左玩.

我有好多朋友都係咁講: 為左好玩
作者: waiman    時間: 2011-12-26 15:27
Johannchan 發表於 2011-12-26 02:13

"Filter只係過濾, 擋298nm, 唔係只讓298nm通過."

我係唔知有slit filter, 只知有optical filter.
如果你用只讓298nm通過, 個燈咪好唔正常Lo.

作者: Johannchan    時間: 2011-12-26 15:33
waiman 發表於 2011-12-26 15:27
我係唔知有slit filter, 只知有optical filter.
如果你用只讓298nm通過, 個燈咪好唔正常Lo.
...

特製298nm UVB龜燈, 幫助制造D3 only.  到時我發到豬頭.
作者: waiman    時間: 2011-12-26 15:35
Johannchan 發表於 2011-12-26 02:33
特製298nm UVB龜燈, 幫助制造D3 only.  到時我發到豬頭.

不過Lo個燈, 唔自然, 我唔買.
作者: Johannchan    時間: 2011-12-26 15:37

另外請教燈神師兄你如果physically 移動 METAL HALIDE既波段?
作者: waiman    時間: 2011-12-26 16:03
Johannchan 發表於 2011-12-26 02:37

另外請教燈神師兄你如果physically 移動 METAL HALIDE既波段?

又到你玩我呀, 乜鬼燈神咁老土.

將Metal Halide Ballast 升降+- 3w, 就可以移動波段, 降會令波段向低波處移, 同時UVB輸出強度增強, 升令波段向高波處移, 同時UVB輸出強度減弱.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2