香港龜友論壇

標題: help!部511濾桶上唔到水!help! [打印本頁]

作者: 棒棒    時間: 2011-12-23 23:19
標題: help!部511濾桶上唔到水!help!
help!部511濾桶上唔到水!help!請師兄或師姐幫忙!!
thx.

作者: clever0boy86    時間: 2011-12-23 23:27
回復 棒棒 的帖子

先關電掣,然後濾桶面上有個蓋打開它,倒滿水後關好個蓋,再開電掣就得。
作者: gsnoob    時間: 2011-12-23 23:37
積極的做法: 用口吸出水位, 包掂!!
消極的做法: 開佢個黑色位小蓋加滿水再開關開關幾次令佢水滿再產生缸虹原理
作者: kenbb    時間: 2011-12-24 00:07
gsnoob 發表於 2011-12-23 23:37
積極的做法: 用口吸出水位, 包掂!!
消極的做法: 開佢個黑色位小蓋加滿水再開關開關幾次令佢水滿再產生缸虹 ...

用口吸..好似好唔衛生>.<
作者: 地獄火    時間: 2011-12-24 00:14
棒棒 發表於 2011-12-23 23:19
help!部511濾桶上唔到水!help!請師兄或師姐幫忙!!
thx.

打開頂部扭蓋,注滿水關蓋後接近有水倒流出來就可解決
作者: gsnoob    時間: 2011-12-24 00:15
kenbb 發表於 2011-12-24 00:07
用口吸..好似好唔衛生>.

咁你就到識收口ga ma ...
唔通等屎水直衝胃門咩...
過程唔使2秒搞掂
個511 個入水位蓋係全世界最難開同扭到手指都痛既設計......
我用過我怕怕勒...
老實說511 設計又細.. 我唔知當時買來做乜...
家下只用沉澱池加環... 棉花都唔使用... 定期底抽走D污驗物搞掂..
去除有機物物理性第一步係沉澱.... 當有機物沉澱了就不用太多環做氮循環了...

作者: CHANCHAO123    時間: 2011-12-24 00:34
個缸要高過個濾筒先抽到水

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2