香港龜友論壇

標題: [緊急]濾筒 [打印本頁]

作者: 新嘉赤子    時間: 2012-1-9 17:25
標題: [緊急]濾筒
濾筒入佐氣,而加個濾筒(嘰嘰)響,用緊ATMAN CF-600,應該點做?唔該哂

作者: kanhung    時間: 2012-1-9 17:58
我就會關咗個桶 , 如喉夠長及可移動濾桶 , 將個桶反轉或打側 , 再開濾桶再慢慢放反正個桶 ,令到D空氣由喉遂D抽走。
作者: 新嘉赤子    時間: 2012-1-9 18:00
試下先,THX
作者: 新嘉赤子    時間: 2012-1-9 18:43
個濾筒吸唔到水= =,但係FELL到係郁緊
作者: kanhung    時間: 2012-1-9 19:01
新嘉赤子 發表於 2012-1-9 18:43
個濾筒吸唔到水= =,但係FELL到係郁緊

將個近魚缸位的入水喉倒D水入去 , 去到條喉7,8成滿 , 駁回入水 U 喉(確保出入喉都有水在裡面) ,開機。個桶記住盡量在魚缸下面 , 不能桶與缸平放 ( 除咗謀些牌子) , 如開咗都有聲响 , 試下開住個桶之後用手反轉個桶後再放反正佢 ,但小心脫喉
作者: piu177712    時間: 2012-1-9 19:34
又系 ATMAN CF-600。。。。
我之前用都系甘,好麻煩
作者: 小黑    時間: 2012-1-9 19:46
除o左兩條喉要入水外, 如果開機前已倒滿水入濾桶,開o左機後吸唔到水,要再check check個桶係咪唔滿(可能扯o左水出去)~ 唔滿又要再斟滿佢~ repeat幾次應該得~

不過我之前用resun都有咁o既問題,最後頂唔順,換o左eden 511....
作者: 新嘉赤子    時間: 2012-1-10 13:37
已解決,唔該哂咁多位CHING,我跟住2樓既做法再開濾BUM幾BUM就搞掂佐
BTW,條管都真係幾污遭下,好多野走佐出來,要換多次水
同埋我養龜的

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2