香港龜友論壇

標題: 買齊晒了!!^@^~~~~ [打印本頁]

作者: c87654    時間: 2012-1-10 18:23
標題: 買齊晒了!!^@^~~~~
買齊晒了!!^@^~~~~不同w數的燈,,,日:40,50,60,75,100^^睌:15,50,75,100,150^^,,UVB13,26^^!! ,以便燒左都有得用,,,,四包紙粒^^今天係新北江搵到磚啦灬可以比龜B磨指甲啦!磈磚收我五元咋灬哈哈!
作者: dickccm    時間: 2012-1-10 18:27
好多貨呀!
作者: c87654    時間: 2012-1-10 18:29
回復 petpet23 的帖子

yes,,好貴,,,,但為左2隻BB仔不時之雖,,,,,我自己覺得一定要買^^hahaha
作者: peridot    時間: 2012-1-10 18:29
加油~
作者: 激流星    時間: 2012-1-10 18:29
師兄唔單止有心思而且仲好有錢
作者: 阿豪    時間: 2012-1-10 18:30

好主人,買咁多嘢比兩隻龜,直得一讚.
作者: c87654    時間: 2012-1-10 18:31
回復 dickccm 的帖子

燒左燈都有得換麻^^,,,,同埋不同溫度時換上不同的燈^^kekeke
作者: c87654    時間: 2012-1-10 18:34
回復 激流星 的帖子

我冇錢咖^^唔好打劫我,,,,哈哈^^
作者: lovekakaka    時間: 2012-1-10 18:37
有心思><
作者: 工友    時間: 2012-1-10 18:40
嘩!!!!!
買咁多......
就咁睇 支半野落樓,,,

作者: tonytsang    時間: 2012-1-10 18:41
只能說太幸福了d龜
作者: anthonywoo    時間: 2012-1-10 18:43
sorry. 我覺得just waste money.
作者: c87654    時間: 2012-1-10 18:45
回復 工友 的帖子

遲早都要買,,,,,,買定麻,,,,,,,,,,,我試過一天一個燒左和另一個不小掉了地下破了...>.,<,,,,,,個晚要用日燈保暖呀!!!!
作者: 工友    時間: 2012-1-10 18:52
回復 c87654 的帖子

咁黑仔....
唔怪得你買咁多啦!
作者: c87654    時間: 2012-1-10 18:53
回復 工友 的帖子

yes^^hahahh
作者: boom76    時間: 2012-1-10 18:55
集燈龜友@@
作者: ashbone    時間: 2012-1-10 18:58
樓主既龟龟真幸福,

有個咁有愛心既主人

作者: c87654    時間: 2012-1-10 18:59
回復 ashbone 的帖子

hahahah,,,thx^^我每天見住他們,,,,我仲幸福,,hahahahhaha
作者: caxlvyin    時間: 2012-1-10 20:33

回復 c87654 的帖子

咁你做咩又買埋EXO 既13 26 W.....EXO UVB 輸出較低......同埋13 26 W 只係光暗之分...UVB 好似都係咁低.....買返支ZOOMED 10.0 啦
作者: Star    時間: 2012-1-10 21:47
好多貨wor Ching
作者: c87654    時間: 2012-1-10 21:49
回復 Star 的帖子

冬天入貨hahahahah
作者: anthonywoo    時間: 2012-1-10 22:40
巿面是有光暗掣和溫控賣,再不是,可用吊架或吊臂較高低。
絶對不需要每種火數也買,已不論你買的牌子的產品效能。
你不會打算全天候不停換燈吧?
作者: c87654    時間: 2012-1-10 22:48
回復 anthonywoo 的帖子

我唸住不時之雖,,,,,,燒了也有得用麻,,,,,,,我在(水中情)度買了溫控,,,,,應該明天寄到我家
作者: D-hero    時間: 2012-1-10 22:54
c87654 發表於 2012-1-10 18:31
回復 dickccm 的帖子

燒左燈都有得換麻^^,,,,同埋不同溫度時換上不同的燈^^kekeke ...

但係你多左d野又買小左野wo-,-
好似uva燈咁 你買左森林型=.= 盾係要沙漠型
如果想令到d龜可以布女2唔同溫度 可以整個光間制落去個燈座度咁點較都得啦
作者: boom76    時間: 2012-1-10 22:57
c87654 發表於 2012-1-10 22:48
回復 anthonywoo 的帖子

我唸住不時之雖,,,,,,燒了也有得用麻,,,,,,,我在(水中情)度買了溫控,,,,,應該 ...

錢有需要時是要洗,但不是亂洗
作者: c87654    時間: 2012-1-10 22:58
回復 D-hero 的帖子

下......有分...森林型或沙漠型 咖?????我真係吳知..........omg......甘咩型好D咖?????

作者: D-hero    時間: 2012-1-10 23:03
c87654 發表於 2012-1-10 22:58

下......有分...森林型或沙漠型 咖?????我真係吳知..........omg......甘咩型好D咖??? ...

其實沙漠型會好d既 不過你買左就照用啦 應該無咩問題既xd 不過下次可以上黎問左人先 唔係出到去比人斬到你一頸血
作者: c87654    時間: 2012-1-10 23:09

知道^^~~~真的謝謝你^^
作者: brianlam314    時間: 2012-1-10 23:46
裝備很齊全,加油!!
作者: waiman    時間: 2012-1-11 10:28
c87654 發表於 2012-1-10 05:23
買齊晒了!!^@^~~~~不同w數的燈,,,日:40,50,60,75,100^^睌:15,50,75,100,150^^,,UVB13,26^^!!,以便燒左都有 ...

你重未買齊, 因為你果兩個UVB燈係垃圾, 完全冇用, 而且你欠UVB反射罩.
UVB的最低強度數值是要有25 uw/cm2, 低過25 uw/cm2的UVB是沒用的.
合理的UVB量, 最低值是25uw/cm2照12hr, 而理想值是50-90uw/cm2照8-12hr.

Repti Glo 10.0 26w UVB, 30cm = 12uw/cm2.
Repti Glo 10.0 26w UVB, 30cm, 加UVB反射罩 = 16uw/cm2.
Zoomed 10.0 26w UVB, 30cm = 26uw/cm2.
Zoomed 10.0 26w UVB, 30cm , 加UVB反射罩 = 35uw/cm2.

你果3個綠色既全反光型加熱燈, 會傷眼.
其實唔洗買咁多唔同瓦數加熱燈, 買150w加熱燈插到光暗掣, 就可以任調溫度, 重可令燈增加1.5-3倍耐用.

作者: c87654    時間: 2012-1-11 10:45
回復 waiman 的帖子

反射罩係咩黎咖????點樣咖?????thx
作者: MichaelL    時間: 2012-1-11 10:54
呢到養 20隻龜仔都夠
過尤不及
作者: waiman    時間: 2012-1-11 11:35
c87654 發表於 2012-1-10 21:45

反射罩係咩黎咖????點樣咖?????thx

鋁燈罩, 內部打磨越光面就反射越強:

地盤工用, 大光燈反射罩:

作者: c87654    時間: 2012-1-11 11:41

thx~~~~~~~~~~~~~~~
作者: ali    時間: 2012-1-11 15:59
勁呀!買咁多燈!成個collection 咁!
作者: thaleshung    時間: 2012-1-12 00:22
其實熱點用普通射炟都得,平好多。
UVB個人建議ZOOMED10.0
作者: 小豹    時間: 2012-1-19 05:13
c87654 發表於 2012-1-10 18:23
買齊晒了!!^@^~~~~不同w數的燈,,,日:40,50,60,75,100^^睌:15,50,75,100,150^^,,UVB13,26^^!!,以便燒左都有 ...

红,c姐,想問下你磁磚係邊度買?點去?
作者: c87654    時間: 2012-1-19 18:18
回復 小豹 的帖子

磁磚~~天水圍新北江買^^

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2