香港龜友論壇

標題: 愛龜人事,幫下我!!!THX [打印本頁]

作者: kitlove    時間: 2012-1-21 02:50
標題: 愛龜人事,幫下我!!!THX
我買左隻豹龜仔翻來,好LIKE佢不過佢唔係好行日日訓買左翻來6日頭5日食左幾多野嫁,不過第6日(今日)食左兩口就唔食又訓係米有病呀,今日第2次有屎,青草色係好OR唔好....今日佢又冇咩力咁,開左1次眼姐,係米有問題嫁,同佢好小開眼比野佢食都係過5-20分鐘先開眼好怕佢有事
作者: kitlove    時間: 2012-1-21 03:31
重有想問下比D咩,佢食最好,我平時只比油默菜佢食,聽日會去買D M糧比佢,不過去邊買平D
作者: 小豹    時間: 2012-1-21 03:48
油麥菜唔好食咁多,Ching說爬蟲地帶有得買

作者: MichaelL    時間: 2012-1-21 08:23
屎有冇圖 環境有冇圖 有冇加溫
有圖有真相
作者: kitlove    時間: 2012-1-21 09:08

作者: kitlove    時間: 2012-1-21 09:19
29-33度,佢係冇咩力咁唔開眼,點好呀,唔想佢有事
作者: BONNIE33    時間: 2012-1-21 09:54
回復 kitlove 的帖子

你放果個位通唔通風嫁??會唔會親,,??
同咪佢d屎青dd 好有機會生蟲 試下杜蟲
油麥菜唔好食..= =(食瓜佢)
底材係粟米沙??唔好用粟米沙..會誤食

作者: boom76    時間: 2012-1-21 10:15
有冇uvb燈呢??
作者: 小豹    時間: 2012-1-21 10:33
濕度幾多?
作者: 工友    時間: 2012-1-21 13:17

你個setting話左比大家聽 你係0係藍衫舖入既龜  對?
粟米沙,一支熱燈,油麥菜!
首先換底材先,快靚正就用草粒頂住先,再慢慢爬文睇下咩底材好再研究換.
最好有屎相比d c兄睇下 佢地對屎好有研究 !

作者: 權強    時間: 2012-1-21 17:13
爬蟲地帶真係平..
作者: 小豹    時間: 2012-1-21 17:24
你隻豹狀態唔係幾好!希望我睇錯啦
作者: moore    時間: 2012-1-21 17:50
你夜晚有咩keep溫度?...都係呢支燈?
作者: kitlove    時間: 2012-1-21 18:01
我得LEE支燈,個位都OK有風,點幫佢杜蟲 ,佢今日又冇食野點好呀?
作者: kitlove    時間: 2012-1-21 18:08
比D咩佢食最好?????大家幫下手啦THX
作者: moore    時間: 2012-1-21 18:17
kitlove 發表於 2012-1-21 18:01
我得LEE支燈,個位都OK有風,點幫佢杜蟲 ,佢今日又冇食野點好呀?

24小時都係開住呢支?.....你比個太陽24小時照住都唔會精神喇...係咪?如果真係想隻小豹好既,買支uvb+陶瓷燈.....日頭開uvb+你宜家過支!!!!晚上開陶瓷燈,睇下會唔會好d!!(希望幫到小豹)
作者: kitlove    時間: 2012-1-21 19:07
uvb有咩用幾錢?陶瓷燈D人話唔係太好,重有D咩係夜用GE燈
作者: kitlove    時間: 2012-1-21 19:08
係邊到有得買LEE D野?我出去睇下有冇先
作者: boom76    時間: 2012-1-21 19:29
工友 發表於 2012-1-21 13:17

你個setting話左比大家聽 你係0係藍衫舖入既龜  對?

唉!!!佢個setting仲衰過籃衫黨。。。龜最需要uvb都冇

一時之快。。。。
作者: kitlove    時間: 2012-1-21 19:33
佢地又咩都唔講,係籃衫嫁佢地,UVB有咩用幾錢E+出去買
作者: boom76    時間: 2012-1-21 19:48
kitlove 發表於 2012-1-21 19:33

未計燈罩zoomed10.0 uvb約$220-$250
作者: boom76    時間: 2012-1-21 19:52
kitlove 發表於 2012-1-21 19:33

靠人不如靠自已,應該做足工課先入龜
作者: 小豹    時間: 2012-1-21 19:52
陶瓷燈唔好就用紅膽,冇咁乾,同隻龜會暖
作者: 小豹    時間: 2012-1-21 19:58
24小時都係太陽燈,對龜龜真係精神虐待><,你依家需要一盞uvb+uva燈,另陶瓷燈或紅膽,最好可買張電暖煎俾佢!
作者: 小豹    時間: 2012-1-21 20:01
唔好杜蟲住,等隻龜強壯有抵抗力先杜!
作者: 牙豪    時間: 2012-1-21 20:44
要通風除左用風扇重可以用咩方法?
作者: 小豹    時間: 2012-1-21 21:06
boom76 發表於 2012-1-21 19:48
未計燈罩zoomed10.0 uvb約$220-$250

我都係用緊呢隻
作者: AKIBB    時間: 2012-1-21 21:10
聽你咁講,都唔係健康龜龜
作者: 小花    時間: 2012-1-21 23:01
你去一去地帶D人識幫你汁!最多比人爆你幾句!!
但地帶D人幾好,你問一次之後咩都識嫁啦!

快換過哂D SITTING!! 最好送多把抽氣比佢!!唔開眼以經關通風問題!
仲有龜唔係一時之間就會食糧!都食加D菜比佢,菜份量漫漫小,一開始(菜+草+糧)
幼龜草都係地帶買到!記住教食糧一定要有耐性,一定要整夾心比佢!
我2隻野半個月先開始自己咬幾下糧!
作者: 小花    時間: 2012-1-21 23:02
換埋間大屋比佢啦..咁細有壓力!

作者: kin611    時間: 2012-1-21 23:07

豹出面腸胃差..食油默我怕佢會離開你...你聽日去買M糧??咁應該都係魚街啦..唔差在去埋旺角街市買車前草..佢簽維好高嫁..差晒豹食..仲有佢D屎草色都算健康(生蟲係白白地咁.想知可以爬文)但你可以睇佢係咪成型...好似D狗屎咁一條條就正..(要時間)唔知你之前有冇養啦..提多句..豹個腸胃好癈的..D菜食完要整乾晒佢..唔係既話又會ALL 難屎...希望幫到你...
作者: kitlove    時間: 2012-1-21 23:54
係爬蟲地帶買左100W 紅燈,M糧,草粒,希望佢食翻野,行多D啦
M糧用水正佢幾內
作者: 小豹    時間: 2012-1-21 23:58
100w?你個箱幾大?夜晚唔洗咁熱架
作者: kitlove    時間: 2012-1-22 00:08
爬蟲地帶個人話100W好D我唔知呀,UVB未買佢話同太陽咁,咁唔係用太陽燈就OK啦咩?
M糧要用水正佢幾內
作者: 小豹    時間: 2012-1-22 00:20
你個太陽燈有咪uvb?最好就買盞全uvb的,會好d
作者: 小花    時間: 2012-1-22 00:38
太陽係真正既太陽!佢叫你哂多d札話= =

見你張相應該係普通太陽燈!!
作者: kitlove    時間: 2012-1-22 06:49
咁我一有時間就買左UVB 先啦,一間比佢哂太陽先,希望佢會好翻啦,THX大家....
作者: kitlove    時間: 2012-1-22 07:27
濕度個D野係點嫁,有D人話怕濕,有D人話要有濕咁真係點?SITTING 正好好多,係差UVB燈姐,不過拎佢上手都唔行下,只係係水個時起身,過一會又訓
作者: 小豹    時間: 2012-1-22 09:26
我隻豹b濕度set係60~70!你去買個噴濕機駁條喉入箱
作者: 小豹    時間: 2012-1-22 09:29
如果你濕度晤夠,就要日日浸水,我依家有時2日浸一次
作者: 小豹    時間: 2012-1-22 09:31
kitlove 發表於 2012-1-22 06:49
咁我一有時間就買左UVB 先啦,一間比佢哂太陽先,希望佢會好翻啦,THX大家....

建議:zoomed10.0>uvb
作者: 奇門    時間: 2012-1-22 09:57
全條街既藍衫係唔係 FIX左一定要咁Settings?
作者: kitlove    時間: 2012-1-22 17:01
佢今日又冇食野,重係咁訓,冇咩力,浸水個時起左身有D力,不過比野佢食都係唔食野,係米冇左UVB佢就會咁,E+出去買UVB先,D燈幾點好D咩燈,幾點去到幾點開咩?通風今日用去做比佢,重有D咩幫佢
作者: 小豹    時間: 2012-1-22 17:26
時間你可自己定,不過照燈最好12~14個鐘
作者: kitlove    時間: 2012-1-22 20:12
今日有個龜幫手正個哂D SETTING啦,E+希望佢會好D啦!!!THX ALL
作者: 小豹    時間: 2012-1-22 21:59
影張相來睇下
作者: kitlove    時間: 2012-1-23 23:44
今日佢食左一口啦,算係好開始啦!希望聽日食多D,加油呀豹B

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2