香港龜友論壇

標題: 陸龜B 食高纖維 低蛋白質 係錯誤"!!?? (講緊住沙漠ge龜) [打印本頁]

作者: cw.kit    時間: 2012-1-25 04:40
標題: 陸龜B 食高纖維 低蛋白質 係錯誤"!!?? (講緊住沙漠ge龜)

... 得閒沒上野上網再吸收下龜知識,點知比我發現.....
以下係我睇完係網上列左D重點(以下都係講緊住沙漠ge龜 非洲都係卦"?盾龜同豹龜都算卦a﹏a" 有錯提下我wo~")
e.g:青牧草係高纖維 低蛋白質的""提醒:唔係所有牧草糧都係高纖維 低蛋白質,唔同牧草有唔同養份,請留意岩自己龜的纖維對低蛋白質比例才購買吧

陸龜飼主不是向來提倡高纖低蛋白飲食的嗎?
根據加州大學研究人員的分析,
寬葉草的含氮量約是青牧草的五倍,
而纖維質含量只有青牧草的 19-37%。
陸龜在吃寬葉草時都有所成長,
在吃青牧草時則反而會體重和體積都會下降。(姐係食高纖維 低蛋白質 係錯誤"!!??)

幼龜吃青牧草之所以反而會體重和體積下降,
根據推測是和腸道的黏膜和上皮細胞在消化進行過程當中,
也會崩落從糞便排出,
而腸道的黏膜和上皮細胞也是含有蛋白質成分.
意思就是說,
食物中的蛋白質非但補充不足,
反而要損耗自己的腸道黏膜和上皮細胞,
因而導致幼龜的負成長。
此外許多內分泌酵素也是由蛋白質組成的,
這些酶在參與了消化的過程當中也會有所損耗。(食高纖維 低蛋白質 仲唔好??)

沙漠陸龜幼龜顯然並不愛吃牧草飼料。牧草飼料是針對大陸龜設計的,幼小的陸龜並不愛吃牧草。

佢仲咁講-0-

蛋白質過低除了有礙幼龜的成長以外,
美國的研究人員還發現,
高纖維質顯然也是個問題。
大家都知道纖維質能提供草食性動物能量,
主要是透過腸道內的微生物發酵作用而來的,
除此以外,
腸道微生物也能提供宿主所需的許多營養,
例如維生素等。   (高纖維 太易屙屎反而唔好"" xd_)

非禾本科的寬葉草:芹葉牛兒苗,含有較高的蛋白和較低的纖維,陸龜較樂意食用且能有所成長。
(佢有好介紹= ="" 不過我都唔知係咩來"")

幼龜和成龜對青牧草的消化能力是否有所不同。
(姐係明顯係幼龜唔岩高纖維 低蛋白質姐)

從實際的研究結果來看,
過高的纖維質和過低的蛋白質,
其實對於幼龜的成長反而造成負面的作用。
這間接支持了德國陸龜專家 Bidmon 博士的看法,
陸龜體重在超過一定程度以後才適合吃牧草。
或許陸龜飼主們日後應該捨棄牧草飼料,
別再逼迫幼小的陸龜吃牧草了。 (最後佢仲咁提醒=0="")

原文:http://www.paludarium.net/5/post/2010/07/59.html

我咁岩睇到來分享咋"" 錯左/重複比人講左唔好話我啊搵重點都睇到我死死下=.=""

作者: Tony_Chu    時間: 2012-1-25 05:28
cw.kit 發表於 2012-1-25 04:40
... 得閒沒上野上網再吸收下龜知識,點知比我發現.....
以下係我睇完係網上列左D重點(以下都係講緊住 ...

拜讀了, 非常感謝師兄, 你幫我解答了好多問題, 亦認同了為何爬醫書中所講的BB龜及體內lower gut flora益生菌系統差的龜盡量避免食牧草, 還要補高蛋白質的食物, 例如動物腐屍、軟體動物、魚或高蛋白菜等等.
作者: Tony_Chu    時間: 2012-1-25 05:51

我睇左半個月爬醫書及龜醫書, 書中提到: 纖維質能提供草食性動物能量,主要是透過腸道內的微生物(lower gut flora)的發酵(fermentation)作用而來的,因為纖維質被發酵後腸道微生物(gut flora)制造了不同種類的氨基酸!!  然後被吸收,  而氨基酸係龜體內制造蛋白質的主要成份!!!

但是腸道微生物系統(lower gut flora system) 係極之複雜的微生物平衡, 及生長, 並唔係你平時補下BAC咁簡單, 係要經過長年累月的微生物生長及平衡而得出來的!!

病龜 及 BB龜 無法很快地正常制造一個平衡的腸道微生物系統(gut flora system), 而被迫要盡快由其它途徑補蛋白質及氨基酸.  特別係BB龜, 如果蛋白質及氨基酸唔夠, 有可能會影響日後的成長及健康.

而健康成長的食草陸龜, 腸內已有一個極之複雜的微生物平衡的腸道微生物(lower gut flora) 系統, 龜醫書話, 這時就不建議再餵菜或肉, 因為會破壞複雜的微生物平衡!!  應該只餵牧草.
作者: cw.kit    時間: 2012-1-25 06:19
回復 Tony_Chu 的帖子

但係幼龜仲係成長時期" 為左將來著想唔係應該慢慢改善,這不是比不變更好嗎"?-0-
作者: skclan    時間: 2012-1-25 11:15
獲益良多,支持!
作者: waiman    時間: 2012-1-25 12:45
Tony_Chu 發表於 2012-1-24 16:28
拜讀了, 非常感謝師兄, 你幫我解答了好多問題, 亦認同了為何爬醫書中所講的BB龜及體內lower gut flora益 ...

爬醫書呢方面, 我個人認同避免食牧草.
但對於還要補高蛋白質的食物, 例如動物腐屍、軟體動物、魚等, 有些保留.

因為:
1.冇個標準去衡量, 何情況需補? 補時是補多少量? 這些都是兩面的, 過尤不及. 沒尺度之下, 真的難為了我們這些一般養家.
2.補也不需補動物腐屍, 軟體動物, 魚等動物, 大可用高蛋白陸龜糧, 甚至水龜糧(有肉的成份)去補. 因為用了動物腐屍, 軟體動物, 魚等動物, 同時亦大大增加了感染病箘的風險, 而這風險是完全沒必要的.

作者: kobe    時間: 2012-1-25 13:36
Good!good!'
作者: diadia    時間: 2012-1-25 13:47
多謝分享
作者: ccs    時間: 2012-1-25 18:29
多謝分享,感謝
作者: cn_ssss    時間: 2012-1-25 19:57
多謝分享..多謝指教
作者: Norrishill    時間: 2012-1-25 22:01
依個用好高纖維同低蛋白質的青牧草比較較低纖維同較高蛋白質的寬葉草.

但大家睇還睇, 要睇埋佢D牧草成份表, 跟我地係市面買到GE牧草GE成份比較.

我地市面買到牧草GE纖維15-30%, 而蛋白質7-18%. 跟佢講GE青牧草成51%纖維相差好很遠!

所以唔好一見依啲嘜高纖維 低蛋白質就定下唔好食牧草....  最重要係了解自己所買既牧草GE成份.

作者: cw.kit    時間: 2012-1-25 22:34
回復 waiman 的帖子

關於蛋白質呢點.我認為更係唔比肉給龜龜吃-0-" 其實我所想的高蛋白質係指其他含高蛋白質的菜。
作者: cw.kit    時間: 2012-1-25 22:37
回復 Norrishill 的帖子

55~ 認同呢-0-" 但當中有人會唔係喂牧草,但係就選一些較為高纖維同低蛋白質給幼龜食。就呢個就可以同佢地分享下A﹏A
作者: cw.kit    時間: 2012-1-25 22:46
睇番個網仲有一段文章有關龜對蛋白質高低的問題:http://www.paludarium.net/5/post/2011/05/81.html
有講野生蘇卡達象龜(盾龜)吃動物性食物吸收蛋白質
作者: tetsuro    時間: 2012-1-26 03:54
支持支持!!
作者: 桂度尼    時間: 2012-1-26 04:30
感謝分享
作者: windleaves    時間: 2012-1-26 11:12
cw.kit 發表於 2012-1-25 22:37
回復 Norrishill 的帖子

55~ 認同呢-0-" 但當中有人會唔係喂牧草,但係就選一些較為高纖維同低蛋白質給幼龜 ...

我諗香港好少有人會去找纖維含量高達51%嘅草黎餵龜b。。。。
部分人連普通鮮草都覺得太高纖維唔適合餵bb龜。好多大龜都依然只食用街市菜或龜糧。

樓主需要說明文章中用來做對比嘅草,粗纖維和蛋白質含量分別係幾多%。
再對比係hk市面能買到嘅菜或草嘅粗纖維量同蛋白質糧。如此這篇文章先有意思,否則就容易誤導,尤其係新人。

作者: windleaves    時間: 2012-1-26 11:13
cw.kit 發表於 2012-1-25 22:46
睇番個網仲有一段文章有關龜對蛋白質高低的問題:http://www.paludarium.net/5/post/2011/05/81.html
有講野 ...

這個不奇怪,我親眼見到。
作者: cw.kit    時間: 2012-1-26 19:41
回復 windleaves 的帖子

-的確...不過其實我唔係叫人唔好用牧草,而係提醒... 原因在於之前我發現有好多文章寫出陸龜要食用高纖維而低蛋白質的食品,但原來幼陸龜係相反的。     
-最後,我改改原文,提出番唔係所有牧草都係高纖維 低蛋白質吧。 e.g:不過當中說出陸龜其實係唔鐘意食牧草,而且市明上所賣的牧草糧,由其大少是針對大陸龜設計的,給幼龜食用,我估要整碎才可呢。
作者: windleaves    時間: 2012-1-26 21:11
cw.kit 發表於 2012-1-26 19:41

-的確...不過其實我唔係叫人唔好用牧草,而係提醒... 原因在於之前我發現有好多文 ...

是的, 幼龜同成體龜嘅養法係有區別嘅。 所以我一向都話 爬文嘅時候要自己懂得分析。

5cm以上嘅幼龜用草粉係可以嘅,8cm以上食用嘅牧草可隨龜大細逐漸加長。

個人意見,我係新手黎其實。

作者: cw.kit    時間: 2012-1-27 04:29

="= 新手嗎"""?  我只見到"碩士"二隻字
作者: waiman    時間: 2012-1-27 06:33
cw.kit 發表於 2012-1-25 09:46
有講野 ...

幾乎所有各品種幼龜, 都會偶然吃到一點肉類, 這不是什麼新聞的.
作者: waiman    時間: 2012-1-27 09:47
6sn7 發表於 2012-1-26 13:49
咁講,bb食紫花苜蓿會唔會好過黑麦草/提摩西?

不過紫花苜蓿南方種唔到 ...

其實野龜資料, 同箱養會有不同, 會造成以下的問題:

野外幼龜因食物條件等呵刻, 故偶然有吃到高蛋白是最好, 但並非天天有得吃大魚大肉高蛋白吧?
因此箱養的真有必要刻意去找高蛋白的菜草? 如龜運動量多, 亦需更多的蛋白質, 箱養龜的運動量方面比起野龜又如何?

一般我們見到, 不挑用高蛋白, 而用菜養的龜, 大都因生長過快或胖而要減肥, 因此還要刻意找什麼高蛋白的菜?

其實那些野外幼龜資料, 什麼高蛋白低蛋白, 全是虛言虛指, 根本就沒一個真實指標.

野外幼龜食物條件呵刻天天不同, 在各季節的食物又是不同, 還有食物希有的季節, 在全年平均之後, 實際每天吃進蛋白質數值是多少? 箱養的幼龜天天食物豐富, 全年365日基本相同.
兩者在全年平均之後, 箱養的幼龜每天吃進蛋白質數值, 比起野外幼龜的數值又如何?

會不會箱養幼龜吃進的, 只是中或中低蛋白質數值, 就已相等於野外幼龜, 所謂高蛋白質的數值呢? 別忘了爬家們所說的數值, 只不過都是在短暫的, 食物豐盛季節中的一時之像, 而並沒有全年平均之後的每天實際數值是多少, 箱養的有樣學樣恐怕必會過度.

再來就是幼龜與纖維, 亞成及成年龜當然很需要. 幼龜呢? 到底實際每天需要多少? 幼龜要纖維來做什麼的? 幫肋腸胃郁動? 如是幫肋腸胃郁動, 還哪需挑什麼特高纖維的草, 也不需挑什麼高蛋白的草; 但到底要何份量纖維呢? 以何為準?

我也常聽說, 什麼很好的爬醫, 或什麼知名的爬家, 說幼龜用幾比幾%纖維, 牧草和菜應幾比幾, 根本不分時刻, 不分龜種, 不分個別体質, 聽者亦按比例照辨, 去強迫龜接受;我就很驚訝的, 身為爬醫爬家, 說話居然這麼不付責任和不科學化!

現時最衰係冇一個固定規格, 比大家固定用乜菜草, 所以睇完N個什麼科研爬家的資料之後, 都係只得個睇字, 然後在實際上還是自己各自各師各法, 各適其適.

因此於幼龜, 我自己是根本不管他們那一套, 養物上儘量多元化, 根本不用管蛋白質高中低, 以觀察龜的四肢肥廋, 加上每兩週量體重來控制, 廋就用19%高蛋白Rep-Cal加多一餐給2-6粒進補, 胖就減少食量或兩日才吃一餐.

纖維方面就看龜糞, 龜糞成形還帶硬就纖維足夠, 以此來做指標.

我至今還從沒買過任何牧草, 只用門外摘的野生蒲公英和車前草, 加一般各種菜, 糧我基本全用不上, 龜糞都是成形還基本拿上手有硬似石頭感.

作者: windleaves    時間: 2012-1-27 10:32
cw.kit 發表於 2012-1-27 04:29

="= 新手嗎"""?  我只見到"碩士"二隻字

等級只不過顯示發帖數量,帖子內容可以完全係吹水,so,我真係新手~
作者: windleaves    時間: 2012-1-27 12:00
拿拿拿~呢d就叫獨立思考啦,學野啦各位同學~

非常同意師兄高見。家養陸龜與野生陸龜因環境不同,所以食物需要有一定的調整。
舉個直觀點的例子:在貧窮農村,一年可能只係得農曆新年先有肉食,在此期間,就算佢地餐餐肥肉,佢地都未必回肥;但HKer會點?無話肥肉,食幾次盆菜蘿蔔糕年糕鮑魚魚翅,唔刻意控制ge話,都會比年前增磅了吧?點解呢?自己諗~

但係箱養幼龜出現營養不良ge情況,甚至於黑死病的,亦時有所聞,但因此而以為幼龜需要餐餐高蛋白餐餐龜糧者,屬於矯枉過正。

營養不良甚至於黑死病ge幼龜,個人接觸的幾個案例都有一個共同點:食物單一,比如整年只食用生菜或油麥菜(當然,食物並非唯一原因,但無疑係重要原因之一)。所以,當調整食譜後,即使只係食鮮草而不添加任何龜糧,依然能起死回生。

我自己ge龜,一年食用龜糧ge粒數,屈指可數。龜糧于我,只係俾拒食太耐ge病龜吊命用的。

話說,龜糧商會唔會追斬我?

手機打咁多字,真係....累死個人
作者: cw.kit    時間: 2012-1-28 08:00

哈哈= = 不過我喂龜d糧好單一化-0- 來來去去都係個幾種... 唔睇到我都唔知a﹏a so我覺得都會有人好似我咁.就發貼提下a﹏a
作者: cw.kit    時間: 2012-1-28 08:16

啊啊.仲有,我用野生係用來做論據,證明龜係需要一定的蛋白質(在外有好多文章指出陸龜張高纖維 低蛋白質,而這令人第一眼看完會得出蛋白質愈小愈好,因為人對於一件事,有高有低就會認為高的愈高.低的愈低就會更好{我fd就係咁})。而且文中有箱養幼龜都係指出高一點蛋白質的食物對他較好。而且這個已做了實驗...所以應該是野生/箱養的幼龜其實都係高一點蛋白質較好。
作者: waiman    時間: 2012-1-28 08:57
cw.kit 發表於 2012-1-27 19:00

哈哈= = 不過我喂龜d糧好單一化-0- 來來去去都係個幾種... 唔睇到我都唔知a﹏a so我覺 ...

明白既. 你個貼發得幾好啊.

作者: waiman    時間: 2012-1-28 09:01
cw.kit 發表於 2012-1-27 19:16

啊啊.仲有,我用野生係用來做論據,證明龜係需要一定的蛋白質(在外有好多文章指出陸 ...

咁你認為幾多蛋白質算低? 幾多蛋白質算中? 幾多蛋白質算高呢? 又實際點估計每餐合共多少蛋白質?

蛋白質係以吃進了所有食物既總和黎計既.
食量大者吃進中或低蛋白亦可是高蛋白質.
食量小者吃進高蛋白質, 亦是中或低蛋白.

作者: cw.kit    時間: 2012-1-29 07:08

就原文中,其實可見到佢比較提倡蛋白質對纖維之間比例係1:12至1:4.5,因為原文實驗中較高蛋白質其食物之中係這比例,而且這2個食物都是較為對幼龜成長較好。但之間差距的確幾大,因此我地可以做一個平均數,所以得出蛋白質對纖維之間比例為1:8左右較好吧!!"

作者: waiman    時間: 2012-1-29 08:33
cw.kit 發表於 2012-1-28 18:08

就原文中,其實可見到佢比較提倡蛋白質對纖維之間比例係1:12至1:4.5,因為原文實驗中較 ...

對我來說那圖是全沒義意. 我指的是實際上, 例如你去買菜給龜.
作者: windleaves    時間: 2012-1-29 10:11
cw.kit 發表於 2012-1-29 07:08

就原文中,其實可見到佢比較提倡蛋白質對纖維之間比例係1:12至1:4.5,因為原文實驗中較 ...

我記得陸龜界有一個磷鈣比嘅表,不如同學你首創一個粗纖維蛋白比嘅表呀,等大家有表可依
作者: waiman    時間: 2012-1-29 12:20

支持, 找資料整个表:

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1381&page=1
作者: cw.kit    時間: 2012-1-29 15:24

嘩嘩-0- 咁睇得起我啊~.~"
作者: cw.kit    時間: 2012-1-29 15:26

- -我連你點樣整到呢D資料出來都有個問題~~
而係我這個貼只係發放出網上一些人所發放的實驗同埋該實驗帶出來的論點,可說只是從別人文章列出重點再加以提用。
如果你叫我發表一個新資料表,代表你認同這實驗帶出的幼龜對高蛋白質的成效,但我認為我難以做出一個食物的成份表,
但你又懂得找出食物成份再加以製成表格,不如由你做一份表,例入你的新分享吧。
同時由你所發放的食物資料表,我非信相信和認為你有該能力,我很期待你同我這文章再帶出的幼龜專用食物新資料表。
而且我都在先前回覆都帶出:
在這表可見寬葉草的成份,原生和外來都對幼龜成長有效,我相信你可以參考到這表再做出新的食物資料表。我相信你得的。

作者: cw.kit    時間: 2012-1-29 15:28

圖呢- - 只係我引論出佢實驗GE情況~
作者: waiman    時間: 2012-1-30 02:23
cw.kit 發表於 2012-1-29 02:26

>如果你叫我發表一個新資料表,代表你認同這實驗帶出的幼龜對高蛋白質的成效,

雖然我自己以前亦轉贴過同一文, 但我並冇認同這實驗對幼龜的成效.

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1734
作者: cw.kit    時間: 2012-1-30 04:20

係啊~ 咁就太可惜了。
作者: windleaves    時間: 2012-1-30 12:11
cw.kit 發表於 2012-1-29 15:26

其實唔難,大部分人食嘅菜網上都有營養成分嘅資料,問題只在於有無人願意花時間去執佢地出黎同埋做d歸納啫。

cw同學,你得嘅~
作者: benlc    時間: 2012-1-30 12:42
學生有野發問
牧草定義?
咩原因要餵牧草?

作者: kukuro23    時間: 2012-1-30 13:26
小弟雖則新手,亦甚支技食物多元化,及定期量度重量。
請問師兄們有冇size/weight參數以作參考?謝謝。

作者: waiman    時間: 2012-1-31 02:36
windleaves 發表於 2012-1-29 23:11
其實唔難,大部分人食嘅菜網上都有營養成分嘅資料,問題只在於有無人願意花時間去執佢地出黎同埋做d歸納 ...

係啊, 先 "定義" 好 "粗纖維與蛋白比". 然後去找菜草營養成分資料, 歸納整理出黎.

支持CW CHing.

作者: waiman    時間: 2012-1-31 02:49
cw.kit 發表於 2012-1-29 15:20

係啊~ 咁就太可惜了。

用好難消化既食物比幼龜或人類的小孩, 營養度吸收度下降係好正常既事, 果篇只不過係做下實驗去確認者.

我整理鈣磷比, 因為鈣磷比係各品種從病龜至成年健康龜都適合, 有明確定義.
而纖維與蛋白比, 係各品種, 乃至各個体都不同, 纖維與蛋白比並冇一個明確定義.

作者: waiman    時間: 2012-1-31 02:55
benlc 發表於 2012-1-29 23:42
學生有野發問
牧草定義?
咩原因要餵牧草?

同樣都是植物, 人自己喜歖吃的就叫菜. 人因其纖維太高口感故, 或口味故不喜歖吃, 但動物能吃故用來供畜牧吃的, 就叫牧草.

餵牧草原因:
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=1991

作者: waiman    時間: 2012-1-31 02:56
6sn7 發表於 2012-1-30 00:41
啱啱發現,野菊都係好嘢,唔知阿仔食唔食,我果到路邊好多

野菊 178/41 - 4.34:1 (蛋白3.2, 纖維3.4) ...

我有比野菊我D龜食.
作者: benlc    時間: 2012-1-31 03:01
waiman 發表於 2012-1-31 02:55
同樣都是植物, 人自己喜歖吃的就叫菜. 人因口味故不喜歖吃, 但動物能吃故用來供畜牧吃的, 就叫牧草.

餵 ...

因為我見有人風乾浦公英 , 車前 , 桑葉等等作為乾牧草 , 咁若按你所示菜=牧草 , 晒乾風乾油麥菜 , 菜心 , 白菜仔其實都可以叫乾牧草
作者: waiman    時間: 2012-1-31 04:43
benlc 發表於 2012-1-30 14:01
因為我見有人風乾浦公英 , 車前 , 桑葉等等作為乾牧草 , 咁若按你所示菜=牧草 , 晒乾風乾油麥菜 , 菜心 , ...

唔係.

>同樣都是植物, 人自己喜歖吃的就叫菜.
>人因其纖維太高口感故, 或口味故不喜歖吃, 但動物能吃故用來供畜牧吃的, 就叫牧草.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
因為, 油麥菜, 菜心, 白菜仔果D, 基本係人種人食為主, 而且纖維唔高.

浦公英, 車前, 普通花園D青草野草, 新鮮既同乾既, 都係牧草.
作者: cw.kit    時間: 2012-1-31 06:04

睇到你答覆之中,又令我諗到,其實各種動物在幼年期大多都是去進食含大閨蛋白質的食品。
而定義之中,從現在手頭上的資料看,就只有從他的實驗食物之中,分析當中有利成長食物的粗纖維與蛋白比。

最後更整,先前我答蛋白與纖維比是1:8左右,但睇番原來係氮與纖維比:1:8(等我再查番成份表氮與蛋白質之間的比例是如何先,雖然我唔明點解用氮來做測量蛋白質的含量- -"明明只係蛋白質元素其中之一)

佢咁寫:
我們知道氮是蛋白質內的重要元素之一,
美國的這次研究直接檢驗氮成分而非蛋白質比例,
因此只能推估可能的蛋白質含量。

再計番蛋白質係幾多就真係頭大啦...

作者: benlc    時間: 2012-1-31 12:57
waiman 發表於 2012-1-31 04:43
唔係.

>同樣都是植物, 人自己喜歖吃的就叫菜.

會用 纖維 多少來做區分 那區分數值又多少
咁按你所示 , 兔仔係咪可以食浦公英 , 車前 , 桑葉 等等作主要的牧草糧食
但其實人都會食牧草...浦公英 , 車前 等好多牧草都係人食的植物  

作者: windleaves    時間: 2012-1-31 14:37
benlc 發表於 2012-1-31 12:57
咁按你所示 , 兔仔係咪可以食浦公英 , 車前 ,  ...

係啊 仲有魚腥草、莧菜、杞子葉、九層塔等等,又算係草定係菜呢?
作者: waiman    時間: 2012-1-31 15:29
benlc 發表於 2012-1-30 23:57
咁按你所示 , 兔仔係咪可以食浦公英 , 車前 ,  ...

兔仔可以食浦公英, 車前架.
作者: benlc    時間: 2012-1-31 22:03
waiman 發表於 2012-1-31 15:29
兔仔可以食浦公英, 車前架.

o....原來係咁 , 不過我隻兔鐘意食禾科同菊科乾牧草 , 對d浦公英 , 車前 牧草完全無興趣

anyway多謝師兄分享牧草定義~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2