香港龜友論壇

標題: 你地會吾會先隔離剛買返來的新龜? [打印本頁]

作者: Koa    時間: 2012-2-8 11:47
標題: 你地會吾會先隔離剛買返來的新龜?

我想遲D天氣暖返入新龜呢! 爬文時見有人會先隔離新龜一排,想問下各位ChingC姐如果本身有養開半年或以上既陸龜,買新龜剛返來後會吾會隔開一排先放埋一齊養?如果隔,隔幾耐左右?

覺得要隔開既可否分享下你既原因?謝謝!!^^

作者: ericboy    時間: 2012-2-8 11:53
隔離新龜係必要既動作...
因為新買返黎既龜唔知有冇傳染病,萬一唔發覺傳左比其他一早養緊既龜可以全軍覆沒,所以隔離動作唔可以懶。
作者: Koa    時間: 2012-2-8 12:11
ericboy 發表於 2012-2-8 11:53
隔離新龜係必要既動作...
因為新買返黎既龜唔知有冇傳染病,萬一唔發覺傳左比其他一早養緊既龜可以全軍覆沒 ...

ThxC兄既advice!! 我都覺得要隔,所以想知通常大家會隔幾耐 : )
作者: 龍之殺    時間: 2012-2-8 12:44
吾會隔開
作者: Koa    時間: 2012-2-8 19:51
原來都係一半一半(隔vs吾隔)....謝謝投票的師兄師姐!
作者: ericboy    時間: 2012-2-8 19:54
Koa 發表於 2012-2-8 12:11
ThxC兄既advice!! 我都覺得要隔,所以想知通常大家會隔幾耐 : )

其實隔2,3星期已經ok
作者: haren    時間: 2012-2-9 00:31
會離新龜
新買返黎既龜唔知有冇病,有冇蟲,又唔知佢惡唔惡,又唔知佢會唔會比其他龜蝦佢,隔離一下安全d。
作者: windleaves    時間: 2012-3-10 19:13
起碼隔一頭半個月。原因樓上嘅師兄已經講左。
我有個龜友養左5隻龜,後來來左一隻新星,結果一鋪玩完,反而隻毒星就建在,個龜友每次見到隻毒星就未語淚先流,因其中有兩隻係變異星
作者: Koa    時間: 2012-3-11 09:52
windleaves 發表於 2012-3-10 19:13
我有個龜友養左5隻龜,後來來左一隻新星,結果一鋪玩完,反而 ...

Wa, 你個龜友好慘!即系毒龜可能系無樣睇?甘可能隔離左一排都睇吾出,然後一混埋舊龜都可能出事?
作者: 奇門    時間: 2012-3-11 11:41
不過我想問下, 隔左一排之後點樣睇佢係安全無事?

便靚?開口食野?行得走得訓得?
作者: windleaves    時間: 2012-3-11 14:06
Koa 發表於 2012-3-11 09:52
Wa, 你個龜友好慘!即系毒龜可能系無樣睇?甘可能隔離左一排都睇吾出,然後一混埋舊龜都可能出事?{:111: ...

有可能~~~~~~~~~~
作者: windleaves    時間: 2012-3-11 14:07
奇門 發表於 2012-3-11 11:41
不過我想問下, 隔左一排之後點樣睇佢係安全無事?

便靚?開口食野?行得走得訓得? ...

做做常規處理之後 只能看彩數。
作者: Tony_Chu    時間: 2012-3-11 14:56
windleaves 發表於 2012-3-10 19:13
我有個龜友養左5隻龜,後來來左一隻新星,結果一鋪玩完,反而 ...

台灣有個星龜blog都有講, 個主人好難得養大兩隻星龜到亞體(因為台灣太潮濕,星B死亡率達90%), 以為安全, 跟住就買多隻星龜, 點知搞到滅門.  好多星龜有呼吸道細菌或病毒, 大家小心.
作者: 小豹    時間: 2012-3-11 17:09
真慘,講真真係要講彩數,我都係專心養好我呢2隻把啦
作者: Koa    時間: 2012-3-11 18:01
謝謝師兄師姐既分享!!真係要小心d。。。
作者: stefankwan    時間: 2012-3-13 04:57
我衣家養左一隻8cm豹,一隻6cm盾,放在同一釭裏面,打交了,我可以點?
作者: 小豹    時間: 2012-3-13 05:05
分開養
作者: Koa    時間: 2012-3-13 13:44
stefankwan 發表於 2012-3-13 04:57
我衣家養左一隻8cm豹,一隻6cm盾,放在同一釭裏面,打交了,我可以點?

我隻豹同盾有一排都試過因為爭野食互咬!我會分開佢地同將咬人個隻反轉一陣罰佢(幾分鐘,我睇住佢,因為反車得耐係有危險),佢地衣家好少互咬了,哈哈
作者: ericboy    時間: 2012-3-13 14:07
Koa 發表於 2012-3-13 13:44
我隻豹同盾有一排都試過因為爭野食互咬!我會分開佢地同將咬人個隻反轉一陣罰佢(幾分鐘,我睇住佢,因為 ...

反轉一陣罰佢???
狗仔罰佢可能佢會知, 不過相信龜就唔會知囉!
你呢個方法第1次聽, 好funny...

作者: Koa    時間: 2012-3-13 15:46
ericboy 發表於 2012-3-13 14:07
反轉一陣罰佢???  
狗仔罰佢可能佢會知, 不過相信龜就唔會知囉!
你呢個方法第1次聽, 好funny...

我都係試下姐。。。師兄你咪笑我啦
作者: stefankwan    時間: 2012-3-15 06:12
我都係反轉咬人個隻罰佢,不過吾成功
作者: stefankwan    時間: 2012-3-15 06:17
不佢地有靈性,佢地遟D會明
作者: Creamcreambb    時間: 2012-7-29 20:12
我都剛入新龜打算分開兩星期
一來驚有菌,二來都驚打交
作者: khip    時間: 2012-7-30 00:19
Koa 發表於 2012-2-8 11:47
我想遲D天氣暖返入新龜呢! 爬文時見有人會先隔離新龜一排,想問下各位ChingC姐如果本身有養開半年或以上 ...

一定隔離,主要怕打交同埋佢地,同埋新龜可能有菌.......所以隔一隔先
作者: waiman    時間: 2012-7-30 03:19
Koa 發表於 2012-2-7 22:47
我想遲D天氣暖返入新龜呢! 爬文時見有人會先隔離新龜一排,想問下各位ChingC姐如果本身有養開半年或以上 ...

我以前早知要隔, 但都係衰格懶得隔.
結果隻龜返黎, 三日之後中招, 全部龜都腸炎+原虫, 失禁式不斷拉糞水, 好彩用藥後全部好翻晒.
作者: khip    時間: 2012-7-30 17:18
stefankwan 發表於 2012-3-15 06:12
我都係反轉咬人個隻罰佢,不過吾成功

我係用手指彈佢個頭的.....彈到佢驚
作者: Koa    時間: 2012-7-31 00:28
我最終隔左成個月先放埋一齊
作者: Koa    時間: 2012-7-31 00:31
waiman 發表於 2012-7-30 03:19
我以前早知要隔, 但都係衰格懶得隔.
結果隻龜返黎, 三日之後中招, 全部龜都腸炎+原虫, 失禁式不斷拉糞水, ...

我都覺係唔懶得呢,哈哈。好彩你醫番佢地!
作者: Koa    時間: 2012-7-31 00:31
khip 發表於 2012-7-30 17:18
我係用手指彈佢個頭的.....彈到佢驚

彈佢會唔會好痛
作者: khip    時間: 2012-7-31 00:39
Koa 發表於 2012-7-31 00:31
彈佢會唔會好痛

誰叫佢做壞事....佢地咁細隻你輕輕彈下佢冇咩野,又唔係叫你好大力
作者: izzy    時間: 2012-9-3 22:04
ericboy 發表於 2012-2-8 19:54
其實隔2,3星期已經ok

並非絕對~~~睇情況而定,一兩日就一定要的
作者: 雪嵐    時間: 2012-9-7 00:56
回復 Koa 的帖子

本身舊歸健康
無必要
作者: 雪嵐    時間: 2012-9-7 00:58
回復 Koa 的帖子

等於人抵抗力好,洗乜怕惹到傷風感冒
相反,有伊波拉隔乜都無用
作者: 山貓    時間: 2012-10-24 10:51
除左怕新龜有病傳染俾舊龜,另一個問題係俾新龜慢慢適應環境.
隔開1-2星期,我相信很合理,雖然印象中我次次都唔記得左要隔開.
作者: Charleslegeo    時間: 2012-10-24 10:54
隔離一段時間,新龜病毒會自動消失?唔明咩邏輯
除非用薬啫
作者: 神秘俠    時間: 2012-10-24 20:57
隔離養~~~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2