香港龜友論壇

標題: 請各位比D意見!! : ) [打印本頁]

作者: little_yuen    時間: 2012-2-13 22:54
標題: 請各位比D意見!! : )
岩岩新買左1隻巴西細龜同珍珠龜..
想問咁多位,,有D咩要注意??
因為我都係新手養龜..想好好照顧佢地.____.
作者: 蛇頸B    時間: 2012-2-13 22:56
little_yuen 發表於 2012-2-13 22:54
岩岩新買左1隻巴西細龜同珍珠龜..
想問咁多位,,有D咩要注意??
因為我都係新手養龜..想好好照顧佢地.____. ...

去精華爬下文吧~
作者: seira2242527    時間: 2012-2-13 23:03
我都係同你一樣... 但剛剛小珍珠去了
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-2-13 23:08
水的高度要浸個整隻龜   有浮台/龜上到的高台   要俾到龜爬到上去乾身 哂多d太陽(哂太陽都要有水浸  浸個1/2隻 )   勤D換水  保持水質好 (水要先存放24-28小時) 才使用
作者: little_yuen    時間: 2012-2-13 23:21
回復 seira2242527 的帖子

點解既@_@
我好怕養得唔好...但會盡力!
作者: little_yuen    時間: 2012-2-13 23:22
蛇頸之友 發表於 2012-2-13 23:08
水的高度要浸個整隻龜   有浮台/龜上到的高台   要俾到龜爬到上去乾身 哂多d太陽(哂太陽都要有水浸  浸個1/ ...

唔該我想問;;珍珠同巴西唔可以擺埋一齊養???
作者: seira2242527    時間: 2012-2-13 23:24
回復 little_yuen 的帖子

得感冒.... 發現得太遲, 今天買藥回來後已經遲了, 他先走一步t^t

你要加油
作者: little_yuen    時間: 2012-2-13 23:28
seira2242527 發表於 2012-2-13 23:24

得感冒.... 發現得太遲, 今天買藥回來後已經遲了, 他先走一步t^t

嗯嗯!!
甘你依家仲有冇養龜@_@
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-2-13 23:29
little_yuen 發表於 2012-2-13 23:22
唔該我想問;;珍珠同巴西唔可以擺埋一齊養???

冇養個珍珠   只養個紅耳(巴西)  @@ 請其他師兄/姐 解答
作者: seira2242527    時間: 2012-2-13 23:31

有...得番一隻巴西仔
作者: seira2242527    時間: 2012-2-13 23:32
回復 蛇頸之友 的帖子

我有啊, 可以啊.
我巴西和珍珠一起放..

只是今早小珍珠得感冒去世了....留下小巴西而已t^t
作者: little_yuen    時間: 2012-2-13 23:42
希望佢地相處融洽同埋快D適應環境><

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2