香港龜友論壇

標題: 哈米仔仲未肯食野 [打印本頁]

作者: kelvinc    時間: 2012-2-15 17:08
標題: 哈米仔仲未肯食野

隻哈米仔返左黎兩個月都未肯食野, 常在岸上好少落水,  一落水又沉唔到落水底, 一路有用陶瓷膽keep 溫. 試過Zoomed, 命脈, Muzuri, 蝦乾, 紅蟲, 生/死紅連燈都唔食. 但仲好生猛又大力. 依家1-2日浸Reptoboost吊緊命, 請問各位師兄/師姐有乜方法可以令佢食野? 謝謝

作者: 龜痴    時間: 2012-2-15 17:20
有無暖管?
作者: kelvinc    時間: 2012-2-15 17:21
回復 龜痴 的帖子

沒有, 但水溫都有24-5 度的
作者: Ping2483    時間: 2012-2-15 17:22
我隻頭頭又係...雖然冇食野,,但又好生猛喎!!
作者: hobillgo    時間: 2012-2-15 17:24
暖管to use暖管or暖墊加溫至28c~29c會好D…………
作者: 龜痴    時間: 2012-2-15 17:34
其實生猛又大力, 咁又點解要浸Reptoboost吊命??
水龜天冷唔食野好正常... 只要無病... 一兩三個月唔食野都真係唔洗怕...
我隻龜都餓左成兩個月以上啦...

如果你真係驚... 真係要迫佢食野... 最直接便是放暖管和晒太陽...
始終用暖膽透過空氣加溫不會及在水中加溫直接...

btw...
天冷唔食野係正常, 龜龜新陳代謝減低, 消耗能量少... 唔食野唔會出事...

最出事的就係在天冷時加溫, 但溫度又唔夠高, 龜龜不能進食...
牠一方面因為新陳代謝高而不斷消耗能量, 另一方面又補充不了... 體力不斷流失...

其實佢好生猛即係無事啦... 邊個教你水龜冬天用暖膽架???

作者: Ping2483    時間: 2012-2-15 17:43
回復 龜痴 的帖子

哈哈...好采我頭頭嘜都冇,,得個箱同山仔
作者: kelvinc    時間: 2012-2-15 17:54
回復 龜痴 的帖子

其實我覺得暖膽比較接近大自然。因為大自然水中都是沒有暖膽,是靠空氣令到水和暖,龜隻想吸熱時會上岸,想降溫時會落水。
作者: kelvinc    時間: 2012-2-15 17:59
kelvinc 發表於 2012-2-15 17:54
回復 龜痴 的帖子

其實我覺得暖膽比較接近大自然。因為大自然水中都是沒有暖膽,是靠空氣令到水和暖,龜隻 ...

水中沒有暖管才對

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2