香港龜友論壇

標題: 分享 DIY龜箱 [打印本頁]

作者: kanhung    時間: 2012-2-20 19:44
標題: 分享 DIY龜箱
响漁街見D龜箱 60cm 唔使$1000都要$800 , 再响淘宝睇連運費或上深圳自取座低最平計返HK$ 440( 未計來回時間), 再出魚街及上網參考D箱嘅做法, 一於自制1個 60cm x 40cm x 40cm 大斜面龜箱 ,先去片 用手鋸 , 鋸出以下 9 件主件 再用釘及膠水組裝成 內裡間一間小龜房, 通風窗用白膠間仔網用釘鎗裝好, 來個近鏡 燈座接線做住1個先 , 後會加多一個 因用手鋸關係(鋸到舉手都無力) , 板邊未必成直線, 所以板與板拍埋會有隙縫 , 就用兩分木修隙 昨日整咗成日, 約完成70% 共使$ 陶瓷頭$5 x 2 =$10
      电線2米          =$8
      3位排插獨立開關 =$40, 2分修隙木條8呎 x$16 , 白膠間仔網 x $8 , 較位及一件膠片 58cm x 33 cm約 $80
     其他垃雜配件响屋企士多房摷 .no pay 木板公司剩餘的已存放於空氣下3年已走晒味(安全)
     約共 $ 162 , 當完成及入伙後再 send 相給各 Ching 品評。

作者: songshu    時間: 2012-2-20 19:51
DIY不錯呢

作者: kin611    時間: 2012-2-20 19:54
回復 kanhung 的帖子

想問左右兩個LON 係點整?/叫木板公司整定係同咩方法?/
作者: avdavdavd    時間: 2012-2-20 20:06
識整箱, 又識駁線, 叻豬^3^
其實點解個個師兄都要喺兩邊加格仔網??? 明明D龜又唔會夠高爬出來. 加咗影響視線和通風, 點解要加嘅?
作者: kanhung    時間: 2012-2-20 20:07
kin611 發表於 2012-2-20 19:54

想問左右兩個LON 係點整?/叫木板公司整定係同咩方法?/

用筆劃個四方型 ,對角兩個位做落鑽位, 用4分鑽在對角位(鑽個窿), 之後用鋸片 L 型咁鋸 , 對角位由係咁鋸 , 兩個 L 型合埋鋸出來就是方型口 , 當然最後都要用個(木 "錯" 修一修 )
作者: kanhung    時間: 2012-2-20 20:10
songshu 發表於 2012-2-20 19:51
DIY不錯呢

Thanks......是的.......不過工具都要齊備. 如果唔係會用多咗物料
作者: kanhung    時間: 2012-2-20 20:13
avdavdavd 發表於 2012-2-20 20:06
識整箱, 又識駁線, 叻豬^3^
其實點解個個師兄都要喺兩邊加格仔網??? 明明D龜又唔會夠高爬出來. 加咗影響視 ...

我Lam 好似你屋企個窗只有個框架 , 咩都無 , 你會覺得點樣!
作者: avdavdavd    時間: 2012-2-20 20:15
kanhung 發表於 2012-2-20 20:13
我Lam 好似你屋企個窗只有個框架 , 咩都無 , 你會覺得點樣!

但佢係龜...
你唔想望佢望清楚D嗎~
作者: 泥頭佬    時間: 2012-2-20 20:16
kanhung 發表於 2012-2-20 19:44
响漁街見D龜箱 60cm 唔使$1000都要$800 , 再响淘宝睇連運費或上深圳自取座低最平計返HK$ 440( 未計來回時間 ...

比個like你, 簡單=靚    ~~~~diy真係可以慳反d , 自己整零瀉吾同d
不過你個淘瓷燈座條電線好似咁幼咁既 , 有時用d 100w既膽會吾會吾夠力?
同埋淘瓷燈座接駁電線果度好似有塊膠? 驚吾驚著燈耐左太熱會溶?
作者: 小豹    時間: 2012-2-20 20:17
ching你好勁想養咩龜
作者: dereklambchop    時間: 2012-2-20 20:20
高手,衷心佩服!
作者: kanhung    時間: 2012-2-20 20:24
泥頭佬 發表於 2012-2-20 20:16
比個like你, 簡單=靚    ~~~~diy真係可以慳反d , 自己整零瀉吾同d
不過你個淘瓷燈座條電線好似咁幼咁既 , ...

電線到用時會留意會否發熱, 陶瓷座最後個舊東西都係陶瓷料。
作者: kanhung    時間: 2012-2-20 20:35
小豹 發表於 2012-2-20 20:17
ching你好勁想養咩龜

養咗兩只星龜 , 現有細得滯 ,整個大D嘅。
作者: kanhung    時間: 2012-2-20 20:36
dereklambchop 發表於 2012-2-20 20:20
高手,衷心佩服!

thanks...................
作者: kin611    時間: 2012-2-20 20:51

明白晒..好..我又整個新既先..
作者: kin611    時間: 2012-2-20 20:52
回復 泥頭佬 的帖子

其實果D電線唔好睇佢咁幼..頂到過千火既野..
作者: ah林-3-    時間: 2012-2-20 21:06
响漁街見D龜箱 60cm 唔使$1000都要$800 , 再响淘宝睇連運費或上深圳自取座低最平計返HK$ 440( 未計來回時間 ...

自整吾錯呀`~
作者: 泥頭佬    時間: 2012-2-20 21:19
回復 kin611 的帖子

咁又係~~好似1個1500w 既風筒都係用條0.75mm既電線,,,,,不過自己用,整條粗少少既感覺上會安全d~xd
作者: 泥頭佬    時間: 2012-2-20 21:21

哦~~~係wo , c兄,你會吾會幫個箱上色?
作者: kin611    時間: 2012-2-20 21:33
回復 泥頭佬 的帖子

點解要用阻線..有兩個原因..一係因為電阻係同電流正比同粗幼成反比..所以粗電線會小D電阻(一句堅電)二 就係因為電阻大會令電線過熱.. 但係因為一個150W既燈黎計..P=VI  電流只不過係0.68A  所以就算係3個燈幼線已經係好夠用  BTW 有時安全感都係好重要..不過只係想講..幼線都夠.. (絕對唔係踏場or 串咀,只係比d 想整箱既人一個小小既意見同埋交流下..)
作者: kanhung    時間: 2012-2-20 22:18
ah林-3- 發表於 2012-2-20 21:06
自整吾錯呀`~

thanks........
作者: rugbilly    時間: 2012-2-20 22:47

哇~師兄果然勁!!好欣賞你DIY既創作呀!自己整既箱特別有滿足感!!支持原創!
作者: 泥頭佬    時間: 2012-2-20 22:49
回復 kin611 的帖子

吾串咀~~不過睇吾明姐=.="" 只係知道越粗越好
作者: arri535    時間: 2012-2-20 22:57
ching唔只勁,重好有心機呀
作者: 桂度尼    時間: 2012-2-21 02:53
支持DIY
作者: kanhung    時間: 2012-2-21 10:31
泥頭佬 發表於 2012-2-20 21:21

哦~~~係wo , c兄,你會吾會幫個箱上色?

暫唔會住 ,因木板上油前要批灰及省平 ,如果唔係上極油都有裂紋。
作者: kanhung    時間: 2012-2-21 10:33
rugbilly 發表於 2012-2-20 22:47
哇~師兄果然勁!!好欣賞你DIY既創作呀!自己整既箱特別有滿足感!!支持原創! ...

做到咁款, 間唔中都會睇下個箱有咩可改進, 係有滿足感, 加埋各位的評價
作者: kanhung    時間: 2012-2-21 10:36
arri535 發表於 2012-2-20 22:57
ching唔只勁,重好有心機呀

多謝先........如果遲D放大假 , 做多 3 , 4 個計番少少人工, 放比你地, 唔知有無人要
作者: eu2893    時間: 2012-2-25 00:25
師兄果然勁!!
作者: 威尼斯水壶    時間: 2012-2-25 18:29
DIY不错呢,支持!
作者: 阿豪    時間: 2012-2-26 11:48
支持DIY
作者: kanhung    時間: 2012-2-27 11:50
redred123 發表於 2012-2-26 11:17
我想問有咩平d既工具"界"木板

平嘅只有用手動鋸($10 - $40) ,電動比較省時($650 -$2000) , 亦有充電式($700 -$1000), 有的買板地方會做板 , 每落一刀約$5 - $8。我就用手動式鋸木板。
作者: chinchin    時間: 2012-2-27 11:52

好厲害!
作者: kanhung    時間: 2012-2-27 12:01
回復 chinchin 的帖子

多謝你的讚揚,我每樣嘢都識D , 但不能稱得上是師父, 即周身刀無把利,屋企好多家居或維修都自己整。
作者: 莫秋殤    時間: 2012-2-28 21:44
強大的 技術援助.....我自問冇咁既技術.....老大 得閒做幾個 來賣都好喎 嘻

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2