香港龜友論壇

標題: 从细养大的印度星龟 [打印本頁]

作者: 月铭熙    時間: 2012-2-22 16:49
標題: 从细养大的印度星龟

顺便附上生长数据.  但111019F 系2011年入手的,so...她的数据不太详尽.

作者: Star    時間: 2012-2-22 16:53
Setting 很好... 可作參考
作者: Star    時間: 2012-2-22 16:55
請問圖一個箱邊度買ga?
作者: arri535    時間: 2012-2-22 16:57
好靚呀,由幾大開始養呢?
作者: 月铭熙    時間: 2012-2-22 17:00
Star 發表於 2012-2-22 16:55
請問圖一個箱邊度買ga?

自己设计,稳朋友做嘎.有机玻璃缸.
作者: 月铭熙    時間: 2012-2-22 17:01
arri535 發表於 2012-2-22 16:57
好靚呀,由幾大開始養呢?

生长数据中有显示.

最细由4.8(背甲)养起的
作者: Star    時間: 2012-2-22 17:04
月铭熙 發表於 2012-2-22 17:00
自己设计,稳朋友做嘎.有机玻璃缸.

我正需要一個這樣的缸... 十分實用

多問句... 土是什麼土? 一般的花泥嗎?

作者: 月铭熙    時間: 2012-2-22 17:12
Star 發表於 2012-2-22 17:04

户外饲养的泥土系普通花泥.

室内饲养的泥土系泥碳土+黄泥 3:1混合
作者: dereklambchop    時間: 2012-2-22 17:26
師兄你個表好正,啱晒我用黎對比我隻星,體重尚算正常! Thanks ching!
作者: cn_ssss    時間: 2012-2-22 17:27
嘩..你真係好專業呀
作者: dereklambchop    時間: 2012-2-22 17:37
同埋想請教師兄養星有乜嘢需要注意,等我學吓嘢,比心機養大我個隻!
作者: 月铭熙    時間: 2012-2-22 17:54
dereklambchop 發表於 2012-2-22 17:37
同埋想請教師兄養星有乜嘢需要注意,等我學吓嘢,比心機養大我個隻!

其实我都无乜秘诀. 最理想系户外散养. 一般每年3月中开始到11月底我都会把龟养系户外.
吃杂D,细龟最好每1-2日浸一次.细龟5好比距吹亲冷风. 平时饲养湿度理想值维持系:65%-85%之间最好.
另外强调一下: 最好温差饲养, 强烈不建议恒温饲养.
作者: dereklambchop    時間: 2012-2-22 18:09
回復 月铭熙 的帖子

明白!多謝師兄!
作者: htc    時間: 2012-2-22 18:45
Star 發表於 2012-2-22 17:04

十分實用的泥土!!

作者: Fatal_Paladin    時間: 2012-2-22 20:28
師兄非常pro!
作者: 呆呆    時間: 2012-2-22 20:49
c 兄~~我都同你一樣 有大星..有地方放養.
.1 但夏天勁晒 可達40幾度...點唔會中暑?
2 下雨右點 唔會水侵咩?..點蔬水?
3 d泥唔怕會有虫咩 ?
最後可唔可以影多d個箱係點  解構下..等我學下野
作者: 阿豪    時間: 2012-2-22 20:56
好靚呀,好正呀
作者: lovekakaka    時間: 2012-2-22 21:09
多謝分享
作者: billychan    時間: 2012-2-22 21:16
Very-good..............
作者: 月铭熙    時間: 2012-2-22 21:29
呆呆 發表於 2012-2-22 20:49
c 兄~~我都同你一樣 有大星..有地方放養.
.1 但夏天勁晒 可達40幾度...點唔會中暑?
2 下雨右點 唔會水侵咩? ...

握下手.幸会幸会.

1.夏天超过35度后,星龟5会点喜欢郁动. 只要提供遮阴的树仔头或者躲避位就OK
2.大龟不怕淋雨. 细龟最好避免.  我的龟夏天刮台风落大雨,距地自己会爬树仔下边.5需要理会的.
   5会水浸,因为我箱的设计系有排水口.
3. 泥经过谨慎处理,暂时未见有虫,已经养好耐了. 非常干净既.如果有兴趣想知道点处理,请短消息我.

作者: 呆呆    時間: 2012-2-22 21:52
回復 月铭熙 的帖子

ching 其實我上年已試過你咁半放養..點知養左3年.14cm大星女.. 仲有剛番細星 2 細豹  中暑死晒   真係欲哭無淚  g 後改回簷逄下  再做龜箱養...見到你咁養 ..真係好羨慕..想學下野..he he ...now 我有3 隻大星  一王兩后 仔13cm  女 16cm 18cm  希望過兩年繁殖到..但無你d精品咁靚..ching 大家交流下點養  

作者: 波子    時間: 2012-2-22 22:00
有兩隻斯星, 好靚呀...
作者: 月铭熙    時間: 2012-2-22 22:36
呆呆 發表於 2012-2-22 21:52
回復 月铭熙 的帖子

ching 其實我上年已試過你咁半放養..點知養左3年.14cm大星女.. 仲有剛番細星 2 ...

哇.繁殖啊...我一直梦寐以求嘎.
我一直等紧个一日.不过我只女起码要等多3年啊...
作者: 月铭熙    時間: 2012-2-22 22:39
呆呆 發表於 2012-2-22 21:52
回復 月铭熙 的帖子

ching 其實我上年已試過你咁半放養..點知養左3年.14cm大星女.. 仲有剛番細星 2 ...

我很怀疑你散养时的地面是否水泥面,如果泥既话,应该无甘易中暑
作者: 呆呆    時間: 2012-2-22 22:58

回復 月铭熙 的帖子

我住村屋 天台一半有蓋. 一半露天個時有野圍住..有地方遮光 地係鋪地下既磁磚..不過夏天勁晒 人都頂唔住  個次g後 都唔敢再想半放養  因有狗  全放養 8哥唔會咬佢地   但龜會食便便 ..其實我同你真係好似 我仲有對7cm 星龜... 好似你咁 粗花斯星 真係想同你坐下 傾下計 學下野
作者: 月铭熙    時間: 2012-2-23 08:55
呆呆 發表於 2012-2-22 22:58
回復 月铭熙 的帖子

我住村屋 天台一半有蓋. 一半露天個時有野圍住..有地方遮光 地係鋪地下既磁磚.. ...

早痕啊, 同好.
天台盖系5系铁皮? 如果铁皮搭起的话,最好加块2寸左右厚的泡沫板隔热, 对人对动物都有好处.
夏天暑热, 热辐射会将你成个楼板烘hing,就好似焗炉. so...有40度5出奇.

其实我话你知啦. 我的星龟中无一只系斯星, 真正的斯星非常罕见.
可能台湾或者日本会稳得到.
但大6,香港估计只会系早期饲养的玩家手中可能仲会见到.
作者: kkkk    時間: 2012-2-23 13:34

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2