香港龜友論壇

標題: <請教>巴西龜皮膚真菌感染! 用左龜精靈都無效?? [打印本頁]

作者: bessieq1986    時間: 2011-7-3 15:52
標題: <請教>巴西龜皮膚真菌感染! 用左龜精靈都無效??
13歲巴西龜皮膚真菌感染!! 好多白色絲狀物喺佢身上面~ 我跟指示1公升加1滴~!! 用2-3公升浸佢2-3個鐘~~ 都係好唔番呀~!! 可唔可以直接滴落去龜龜D皮膚到咖??? 請指教~ 謝謝各位~!
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-3 16:55
FUNGTOPIC CREAM ,防真菌藥膏

作者: fungfung920    時間: 2011-7-4 00:06
邊度有得賣先?
作者: 豬仙人    時間: 2011-7-5 10:57
何以確定係真菌感染?
一般獸醫都要攞少少sample測試先確定架喎!
坦白講, 龜精靈可以直接滴落患處,
太稀真係冇咩作用.
另外, 師兄最好都係影張相睇睇好D!
作者: happyghost666    時間: 2011-7-5 13:58
bessieq1986 發表於 2011-7-3 15:52
13歲巴西龜皮膚真菌感染!! 好多白色絲狀物喺佢身上面~ 我跟指示1公升加1滴~!! 用2-3公升浸佢2-3個鐘~~ 都係 ...

一公升水加一滴龜精靈? 當然冇用啦!
龜精靈係要直接搽患處才有用的!
作者: bessieq1986    時間: 2011-7-5 15:52
唔該晒甘多位... 我今晚番到屋企再影張相俾你地睇啦~!!
作者: bessieq1986    時間: 2011-7-5 15:52
回復 敏carmanlui 的帖子

請問呢隻藥膏點用咖??係咪直接茶喺患處??
作者: bessieq1986    時間: 2011-7-5 16:01
回復 豬仙人 的帖子

其實我上網SERACH過, 發現龜龜嘅皮膚情況同真菌感染好似~! 都係有D白色...好似棉花絲狀物痴住佢個身... 有時D絲狀物仲會有D黑點... 我每日都會用棉花棒幫佢素撩走呢D絲狀物... 但撩極都有呀~!!! 我有時會用濃度勁D嘅龜精靈浸佢(3滴, 1公升水), 但浸完之後佢好似呆呆地甘, 我又好擔心~!!唔敢直接茶喺佢D皮膚上~!!
作者: bessieq1986    時間: 2011-7-5 16:02
happyghost666 發表於 2011-7-5 13:58
一公升水加一滴龜精靈? 當然冇用啦!
龜精靈係要直接搽患處才有用的!

我有時會用濃度勁D嘅龜精靈浸佢(3滴, 1公升水), 但浸完之後佢好似呆呆地甘, 我又好擔心~!!唔敢直接茶喺佢D皮膚上~!!  好彩呢D皮膚病無太影響我隻龜龜, 佢胃口仲係好好~!! 不過再係甘落去我又好擔心佢隻眼都會受感染~!!
作者: happyghost666    時間: 2011-7-5 17:54
bessieq1986 發表於 2011-7-5 16:02
我有時會用濃度勁D嘅龜精靈浸佢(3滴, 1公升水), 但浸完之後佢好似呆呆地甘, 我又好擔心~!!唔敢直接茶喺佢 ...

龜精靈溝水浸, 就係變相俾龜龜飲,
完全冇效用。
作者: coke3506    時間: 2011-7-5 17:57
龜精靈要直接滴,之後好似要干養?
作者: bessieq1986    時間: 2011-7-5 18:04
happyghost666 發表於 2011-7-5 17:54
龜精靈溝水浸, 就係變相俾龜龜飲,
完全冇效用。

其實我真係好擔心佢飲左會毒死佢......甘請問如果直接滴... 請問滴到隻眼怕唔怕咖?? 因為佢頭仔都有D白色絲狀物....
作者: bessieq1986    時間: 2011-7-5 18:04
coke3506 發表於 2011-7-5 17:57
龜精靈要直接滴,之後好似要干養?

我聽過D人係甘講... 但我又唔肯定可唔可以甘做...
作者: happyghost666    時間: 2011-7-5 18:08
bessieq1986 發表於 2011-7-5 18:04
其實我真係好擔心佢飲左會毒死佢......甘請問如果直接滴... 請問滴到隻眼怕唔怕咖?? 因為佢頭仔都有D白色 ...

你可以滴落棉花棒上面, 再輕輕搽上患處的。
作者: Dicken    時間: 2011-7-5 18:10
happyghost666 發表於 2011-7-5 18:08

比浸更有效~
作者: bessieq1986    時間: 2011-7-5 21:52
happyghost666 發表於 2011-7-5 18:08

我頭先直接滴左落龜仔度喇~滴到成身都有藥水....可是龜仔好似唔太鐘意呢....可能比較臭吧~!
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-5 22:30
bessieq1986 發表於 2011-7-5 21:52
我頭先直接滴左落龜仔度喇~滴到成身都有藥水....可是龜仔好似唔太鐘意呢....可能比較臭吧~! ...

我係你的話,睇醫生知道龜的實際病情

一般診金都是二百幾

作者: bessieq1986    時間: 2011-7-6 10:08
敏carmanlui 發表於 2011-7-5 22:30
我係你的話,睇醫生知道龜的實際病情

一般診金都是二百幾

但係我見龜龜除左皮膚有少少問題... 暫時都無咩事... 好生猛...所以想慳得就慳囉...

作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-6 14:40
bessieq1986 發表於 2011-7-6 10:08
但係我見龜龜除左皮膚有少少問題... 暫時都無咩事... 好生猛...所以想慳得就慳囉...
...

冇咩事就唔好用藥

stop

作者: bessieq1986    時間: 2011-7-8 16:37
敏carmanlui 發表於 2011-7-3 16:55
FUNGTOPIC CREAM ,防真菌藥膏

敏姐, 我想問下呢隻FUNGTOPIC CREAM ,防真菌藥膏喺邊度有得買咖?? 謝謝!

作者: yobb_111    時間: 2011-7-22 19:44
看隻龜都係咁呀,隻藥可以去邊度買?
作者: halo_gugu    時間: 2011-7-22 23:11
我見到樓主你話:  "我每日都會用棉花棒幫佢素撩走呢D絲狀物... 但撩極都有呀~!!!"

我估應該係似每日自然脫落既死皮. 如果龜龜每日都有, 全身既肉都有痴住, 咁係好正常ga.

龜龜本身有食野同眼神精靈嗎? 唔好太擔心滴龜精靈 / 搽藥膏住, 可以的話映幅相睇下可以嗎? 有相真的可以大家幫手睇下.   
作者: boap    時間: 2011-7-23 03:26
我隻珍珠龜皮膚情況同你果隻好似
唉,搞極都唔掂,咩cream 都試過無用

作者: boap    時間: 2011-7-23 03:32

作者: toffee    時間: 2011-7-23 03:44
隻草龜攪成咁ar 勤點換水好吧
作者: boap    時間: 2011-7-23 03:49
toffee 發表於 2011-7-23 03:44
隻草龜攪成咁ar 勤點換水好吧

冤枉呀,已經天天換了
作者: 敏carmanlui    時間: 2011-7-23 04:31
boap 發表於 2011-7-23 03:26
我隻珍珠龜皮膚情況同你果隻好似
唉,搞極都唔掂,咩cream 都試過無用

千萬唔好用含類固醇藥膏,龜龜唔用得

作者: stevelwh    時間: 2012-10-18 11:10
thanks for your sharing

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2