香港龜友論壇

標題: 有無人用緊MacBook Air? [打印本頁]

作者: Koa    時間: 2012-2-28 15:13
標題: 有無人用緊MacBook Air?
電腦壞了.. 請問MacBook Air 好用嗎?我不是用開Apple機會難用嗎?
作者: rugbilly    時間: 2012-2-28 15:28
Koa 發表於 2012-2-28 15:13
電腦壞了.. . .請問MacBook Air 好用嗎?我不是用開Apple機會難用嗎?

我冇mba, 不過用緊iMac. 我一直都係用開WINDOWS.不過自從中左APPLE毒之後就買左部iMac用. 用到而家唔想轉番做windows.

起初可能會唔太慣用mac個介面. 不過用兩星期左右熟晒佢d hotkey同埋command之後我而家基本上都唔想再用番windows.

不過mac用黎上網睇片還可以, 用黎打機就咪攪喇.
作者: anthonywoo    時間: 2012-2-28 15:35
建議MBP, 除非你肯定唔需要DVD drive.
作者: 金石豬    時間: 2012-2-28 15:46
可以裝番win 7 ga

http://forum.talkonly.net/viewthread.php?tid=11596
作者: Koa    時間: 2012-2-28 15:57
rugbilly 發表於 2012-2-28 15:28
我冇mba, 不過用緊iMac. 我一直都係用開WINDOWS.不過自從中左APPLE毒之後就買左部iMac用. 用到而家唔想轉 ...

謝謝師兄既詳細講解! !我好少打機,請問可以用microsoft office嗎?我成日要用來excel word 個D做野
作者: Koa    時間: 2012-2-28 16:01
anthonywoo 發表於 2012-2-28 15:35
建議MBP, 除非你肯定唔需要DVD drive.

我見佢話有個DVD or CD Sharing既feature? 我家有其它人用laptop可以share到?
MBA帶去街好似輕便D
作者: rugbilly    時間: 2012-2-28 16:16
Koa 發表於 2012-2-28 15:57
謝謝師兄既詳細講解! !我好少打機,請問可以用microsoft office嗎?我成日要用來excel word 個D做野 ...

當然可以啦~有office for mac呢個software就可以用番microsoft office喇~
作者: 金石豬    時間: 2012-2-28 16:50
回復 金石豬 的帖子

用usb裝win7有少少複雜, 你可以上youtube 睇下人地點裝,記住係32bit win 7

作者: rugbilly    時間: 2012-2-28 16:54
金石豬 發表於 2012-2-28 16:50
回復 金石豬 的帖子

用usb裝win7有少少複雜, 你可以上youtube 睇下人地點裝,記住係32bit win 7

用BOOTCAMP裝WIN 7其實好簡單, 插隻可燒錄既DVD OR USB入去COPY好晒WINDOWS for mac既driver之後再插隻win 7光碟入去裝, 記得harddisk揀bootcamp果個咁就ok
作者: zero322    時間: 2012-2-28 16:56
我用緊MBA
好用但一定要買多個硬件
作者: 金石豬    時間: 2012-2-28 17:01
rugbilly 發表於 2012-2-28 16:54
用BOOTCAMP裝WIN 7其實好簡單, 插隻可燒錄既DVD OR USB入去COPY好晒WINDOWS for mac既driver之後再插隻wi ...

睇人真係容易,我就裝左半日,5熟電腦真係有d複雜。

作者: rugbilly    時間: 2012-2-28 17:04
金石豬 發表於 2012-2-28 17:01
睇人真係容易,我就裝左半日,5熟電腦真係有d複雜。

我開頭都唔曉嫁. 不過你其實用usb或者dvd燒完windows 既driver之後你可以起番你usb or dvd入面有個類似bootcamp咁既folder, 入面有教你點樣裝~~
作者: Koa    時間: 2012-2-28 17:05
回復 zero322 的帖子

请问要買d mei 硬件?
作者: jinke    時間: 2012-2-28 17:07
回復 Koa 的帖子

好用
起初難用
慣左好輕便
作者: zero322    時間: 2012-2-28 17:18
回復 Koa 的帖子

500GB 1TB
都得
作者: anthonywoo    時間: 2012-3-1 10:40
來自 DigiTimes 的消息更指出新的 13″ 及 15″ MacBook Pro 將會在四月推出,而重新設計的 17″ MacBook Pro 暫時好像不會在這次推出。預期這次 MacBook Pro 的升級將會換上 OS X 10.8 Mountain Lion,硬件也會隨之而提升。
作者: Koa    時間: 2012-3-14 00:26
今日買左mba了!好開心

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2