香港龜友論壇

標題: Zero小小貢獻~ [打印本頁]

作者: zero_1    時間: 2012-3-31 20:22
標題: Zero小小貢獻~

出左幾個帖....驚見大家先"驚覺"我有養蛇同繁殖蛇- -

澄清我吾係主玩龜同蜥架>< 我係主玩蛇同LG= =

廢話吾多講,係甘既, 近日有幾位師兄pm問我Ball Pythoncorn有咩色系,

pmpm去吾太方便,我不如岀帖講,有咩問題係度問,交流下喇^ ^

corn較多品種同色系,我吾太熟悉所有,先略過,ball~

Ball Python 的色系/基因:

1.Blood
2.Clown
3.Desert ghost
4.Genetic stripe
5.Piebald
6.Axanthic
7.Carmel Albino
8.Ghost
9.Hypo
10.Lavender Albino
11.Spider
12.Lesser
13.Pinstripe
14.Butter
15.Granite
16.Cinnaenon
17.Pastel Jungle
18.clown pastel
19.Fire
20.Woma Tiger
21.Calico
22.Yellow Belly
23.Spotnose
24.Albino
25.Red Axanthic
26.Mojave
27.Bee
28.Sugar
29.Kingpin
30.Snow
31.Piebald
32.Cinnamon
33.Axanthic Bee
34.Normal
35.
bumble bee
40.Leucistic

41. Spinner
42. Champagne
43. Tristripe
44. Supper spotnose
45 .High Contrast Albino
46.Butter Pastel) j& n
47.High Contrast Albino
48.Black Pastel
49.Pewter
50.Orange ghost
51.
Pastel
52.
High White Sipder
53.
Lemon Pastel
54. Killer Bee

55.Honey Bee
56.Supper Pastel
57.Piebald
58.Pied pastel
59. Desert enchi
60.Pastel Mojave
61.Ivory7
62.High Contrast Albino
63.Queen bee
64. Lesser bee
65.Pied spider
66. Butter bee
67.Firefly
68. Coral Glow Spider
69.Super Pastel Sugar
71.Banana
72.Vanilla Fire
73.Butter Sterling
74.Nuclear Spider
75.Milky
76.pastel vanilla
77.Lavender
78. Vanilla
79.super pastel butter
80.Lesser Platinum
81.Blue-eye leucistic  
以下為本人冇養過
White Diamond
Russo line
Granite Vanilla
Granite Spotnose
Ice
Chocoolate
Golden
Banana pin stripe

Ball Python有分隱性.等顯,顯性基因,色系則有基本(Basic Morph)同非基本(Non-Basic Morph)

之分....不過sorry我冇按此分列,纯見到同記得咩色就寫落黎.....有咩問題可以問番我,絕對歡

迎....我答到一定答.....而上述呢D只係我養過或在養中之色系/基因…. 球蟒組合過千過百種,

冇養過的必有漏....煩請各高手見到補充,thx~

切記,Ball Python中文譯作球蟒,而Python中文譯作係蟒屬,盾蟒屬Aspidites

均屬蟒科(Pythonidae).球蟒只係蟒科其中一種,蟒科還有岩蟒類如非洲岩蟒(Afri

can Rock Python ),緬甸蟒 (Burmese Python ),沙蟒類如地毯蟒(Carpet Python ),

網紋蟒( Reticulated Python) 等,蟒蛇另有蚺科(Boidae)即包括蚺蛇類如紅尾蚺

( Boa Constrictor),彩虹蚺 (Brazillian Rainbow Boa)玫瑰蚺(RosyBoa) 等,本人留意

到有些人會弄錯了,本人聽過幾次有人話蟒蛇講Ball就得吾使講Python,Python等於

Ball,球蟒係蟒蛇最大支系甚至蟒蛇姐系球蟒,很好笑本人一次行鱼街聽到有賣家同

個買家(新手)禁講..."ball好易養又平,咩色我都玩講哂,屋企D Rock同butter仲有好多

條" 大家留吾留意到咩問題?

另外,千萬不要講錯,否則會鬧笑話.如果你跟人說你要條Rainbow色系Ball Python,

他會以為有新品種= =賣的也要講清楚賣的是Python/ Ball Python還是Pythonidae,

不要懒講或寫一個字,本人就試過跟要條血红球蟒(Blood Ball Python ),賣家帶了條

血蟒(Blood Python) 呢~價格差天共地喔~除此以外,買賣雙方也要講清楚色系,舉例

說,Albino跟Lavender Albino,差Lavender一字,己經係兩碼子事....

再分享一下本人近日在Uwants看到的一個帖子:

標題:放 Ball (King)

"放king一條,全長124 cm ,重653 g ,一歲零八個月,一個星期食兩只pinky,全品,冇相,$550,有意PM约睇實物"

大家又留吾留意到咩問題?

首先,標題只寫ball,其次一條一歲零八個月的球蟒竟只長124 cm ,重653 g ,虐待 ? 再者食pinky份

量根本不夠,再看價錢,又係一大問題,$550 ? ! 甘抵? ! 有病就死定點? 基於強烈好奇心及質疑,約

賣家出黎看實物,原來係條corn, 黑皇蛇(King)一條是也,標題寫咩Ball (King) 呀= =我相信新手

見到此帖,吾價吾識分 等等,見賣家禁多資料誠意十足信哂佢,隨時中哂伏,所以賣家真係要知自

己賣咩,吾清楚,吾好賣.

最後大家一定想了解養法了,我鼓勵大家先爬文,吾明再問我,不可以全靠我禁懶呢~

作者: shayne74    時間: 2012-3-31 20:25
我想知CHING屋企總共養左幾多動物?

作者: zero_1    時間: 2012-3-31 20:32
johnng9879 發表於 2012-3-31 20:25
CHING 好PRO 啊

Pro稱不上......只係略有研究同集郵心態.....
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 20:42
shayne74 發表於 2012-3-31 20:25
我想知CHING屋企總共養左幾多動物?

多到放左好多係倉/公司/朋友度,吾清楚= =龜過百隻到,蛇肯定過百條,

小蜜一對,刺謂一對,蠍子2只,蛛3只,蜥蜴共11條,LG 17條,蝦係水草中吾

知,魚冇數到依家數.....倉鼠一對,松鼠一對,兔一只暫養係朋友家....另貓

一只,高冠三條,蛙吾清楚.....餵既蟲就吾知啦咪叫我數埋D甘既野= =

作者: zero322    時間: 2012-3-31 20:48
回復 zero_1 的帖子

有平野汁就好啦
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 20:49
johnng9879 發表於 2012-3-31 20:33

集郵  ? 正呀~~~~

集郵係吾好架
作者: shayne74    時間: 2012-3-31 20:50
zero_1 發表於 2012-3-31 20:42
多到放左好多係倉,吾清楚= =龜過百隻到,蛇肯定過百條,小蜜一對,刺謂

一對,蠍子2只,蛙蛛各3只,蜥蜴共11條 ...

CHING真係勁
佩服佩服
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 20:50
zero322 發表於 2012-3-31 20:48

有平野汁就好啦

0.0你本身係學生吾使得甘多架~你屋企人又吾俾
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 20:51
shayne74 發表於 2012-3-31 20:50
CHING真係勁
佩服佩服

有位你也可以呀~
作者: zero322    時間: 2012-3-31 20:53
zero_1 發表於 2012-3-31 20:50
0.0你本身係學生吾使得甘多架~你屋企人又吾俾

咁為有等大過先啦><
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-3-31 20:54
Ball真系好正,雖然我無養,但我覺得好靚,個個禮拜都有睇snakebyteTV,youtube果個,講好多同蛇有關既野,尤其系ball,我第日希望有機會養下,多謝師兄分享
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 21:00
zero322 發表於 2012-3-31 20:53
咁為有等大過先啦><

係ah~我個時玩爬先斬後奏,得罪哂屋企人....後尾.搬左出去先任我玩~
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 21:09
SnappingTurtle 發表於 2012-3-31 20:54
Ball真系好正,雖然我無養,但我覺得好靚,個個禮拜都有睇snakebyteTV,youtube果個,講好多同蛇有關既野, ...

係ah ball係好靚,又易養又易玩,更有升值潛力~ 多謝師兄留意就真,客氣客氣
作者: dickyck    時間: 2012-3-31 21:25
仲有巧克力,
其實係未即係Cinnamon肉桂

作者: braveman    時間: 2012-3-31 21:25
種類多到可以開間展覽會...
作者: braveman    時間: 2012-3-31 21:27
作者: §偉§    時間: 2012-3-31 22:20
有冇相睇睇先
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-3-31 22:40
師兄有無養過bumble bee?我個人幾鍾意呢種
作者: @^@    時間: 2012-3-31 22:51
樓主,我想問FIRE同NORMAL點分,同埋BEE有幾多個種類... KING同ICE又係點既樣,有努師兄
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 22:56
dickyck 發表於 2012-3-31 21:25
仲有巧克力,
其實係未即係Cinnamon肉桂

都有人問我此問題,我冇養過不肯定.有人說有有人說冇= =
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 22:57
braveman 發表於 2012-3-31 21:25

55~ 七月又有蛇展了~
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 22:58
§偉§ 發表於 2012-3-31 22:20
有冇相睇睇先

咩相?
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 22:58
SnappingTurtle 發表於 2012-3-31 22:40
師兄有無養過bumble bee?我個人幾鍾意呢種

me too~無特別鐘意woo~
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 23:01
@^@ 發表於 2012-3-31 22:51
樓主,我想問FIRE同NORMAL點分,同埋BEE有幾多個種類... KING同ICE又係點既樣,有努師兄 ...

完全都吾同樣架喎仲使分? = =BEE體內本身有多種基因,可雜交洐生多個種類,色系變化大,實在說不清.

KING同ICE我都冇養了,sorry師兄

作者: §偉§    時間: 2012-3-31 23:07
zero_1 發表於 2012-3-31 22:58
咩相?

我想睇下BLOOD BALL同ICE BALL 有冇相睇下?
作者: zero_1    時間: 2012-3-31 23:11
§偉§ 發表於 2012-3-31 23:07
我想睇下BLOOD BALL同ICE BALL 有冇相睇下?

呵呵有都吾放的~
作者: guy    時間: 2012-3-31 23:11
想請教師兄有邊種morph以黃色為主克色為輔
而黃色和克色都要好實

Bee系列相係幾靚
但見真蛇有種甩色同散嘅感覺

同埋spider混出尼嘅係咪真係甘多fing頭

恨左好耐玩ball直至個女都鍾意
但係就死都攞唔到permit
作者: @^@    時間: 2012-3-31 23:13
不過唔太似樣我就唔會問啦=-=

作者: zero_1    時間: 2012-4-2 18:07
guy 發表於 2012-3-31 23:11
而黃色和克色都要好實

Bee系列甩色同散 ? 師兄見到的是什麼bee?  隨舉一例,Bumble Bee 黃色和克色都實色的.

spider混出尼嘅係咪真係甘多fing頭? wt mean fing頭?

作者: dickyck    時間: 2012-4-2 19:20
zero_1 發表於 2012-4-2 18:07
Bee系列甩色同散 ? 師兄見到的是什麼bee?  Bumble Bee 黃色和克色都實色的.

spider混出尼嘅係咪真係甘多 ...

zero兄,佢意思應該係話有spider基因既,會有頸同頭嚴重向後仰(音:咬頭)的姿態
作者: dickyck    時間: 2012-4-2 19:41
因spider基因有(咬頭)的情況,有d個體對焦得好差,要夾住隻老鼠係佢面前至咬到
作者: zero_1    時間: 2012-4-2 20:14
dickyck 發表於 2012-4-2 19:20
zero兄,佢意思應該係話有spider基因既,會有頸同頭嚴重向後仰(音:咬頭)的姿態 ...

哦~謝健兄解譯,我明白了不知guy師兄有研究蛇,會突用本行術語,一時想錯隔離,不好意思
作者: zero_1    時間: 2012-4-2 20:31
guy 發表於 2012-3-31 23:11
而黃色和克色都要好實

是的,純spider本身多有先天神經問題,對焦差好難咬中會動的獵物,又會fing頭,就算混有其他基因如

mix pastel ge bumble bee,  mix supper pastel ge killer bee,  mix ghost ge honey bee 都會有,有D

大個會冇
作者: guy    時間: 2012-4-2 21:15
http://www.theurbanpython.com/sale/bumble-bee-2
好似呢條甘
黃色的地方有不少淺啡ge鱗片
而黃色偏淺

不久之前響五木見過一條
品系唔記得
但佢黃克啡各自很分明
而隻黃色鮮到似檸檬
可惜佢有啡

而我知道我的要求未必存在
因此請教各位前輩
純黃克而黃要鮮色少雜色
我有機會找到她嗎

作者: dickyck    時間: 2012-4-3 01:31
zero_1 發表於 2012-4-2 20:31
是的,純spider本身多有先天神經問題,對焦差好難咬中會動的獵物,又會fing頭,就算混有其他基因如

mix past ...

Zero兄,解釋得很好!
作者: dickyck    時間: 2012-4-3 01:47

回復 guy 的帖子

bumble bee吾多吾小係黃塊中有些小麻點,
苗的時候吾明顯,但越大就會出多d同深色d,
因bumble始終係spider x 普通pastel 出的,
而pastel基本既作用係將顏色溝淡,
想長大後顏色干淨d既bee,
可選killer bee, Queen bee但價錢貴多d
作者: zero_1    時間: 2012-4-3 09:34
@^@ 發表於 2012-3-31 23:13
不過唔太似樣我就唔會問啦=-=

Fire和普通球蟒沒什麼不同,體色較淡,對比較高,但我們這些一望就知了,

所以說完全都吾同樣,解釋差,不好意思
作者: zero_1    時間: 2012-4-3 09:36
dickyck 發表於 2012-4-3 01:47
回復 guy 的帖子

bumble bee吾多吾小係黃塊中有些小麻點,

我都吾使解釋了,健兄已解釋得很好 !
作者: Star    時間: 2012-4-3 09:40

作者: @^@    時間: 2012-4-3 23:46

普通球蟒都有較淡色,對比較高又係點呢??有實物圖分享下嗎?

你話...Fire和普通球蟒沒什麼不同  跟住又話...完全都吾同樣??

我理解力差,謝謝
作者: @^@    時間: 2012-4-4 00:12
其實你養咁多蛇點解唔分享下呢...好其待

作者: zero_1    時間: 2012-4-4 01:43
@^@ 發表於 2012-4-3 23:46

普通球蟒都有較淡色,對比較高又係點呢??有實物圖分享下嗎?

對住我們行家來說,fire跟normal完全吾同樣.即是說我一看,

就分到那條是fire/ normal,但對於普通玩家則不然.既然如此,

作個比喻,一只黃緣有幾種,台安日島湖北雜等等,對行家來說,

每種完全都吾同樣,但對於普通玩家來說,冇什麼分別,都是黄缘,

只是覺得有D令D對比較高,那師兄明白嗎? 這兒有個網,建議先

看看

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!mcP9SyycERSwerAeklnQ/article?mid=314

作者: zero_1    時間: 2012-4-4 01:46
@^@ 發表於 2012-4-4 00:12
其實你養咁多蛇點解唔分享下呢...好其待

兩年前因一事再不分享了

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2