香港龜友論壇

標題: 草苗生白點:( [打印本頁]

作者: Chunyuyu    時間: 2012-4-2 00:48
標題: 草苗生白點:(
用龜精靈好定用碘酒好
作者: kenbb    時間: 2012-4-2 00:51
換水會更好.
作者: Chunyuyu    時間: 2012-4-2 00:52
乾養緊...
作者: what    時間: 2012-4-2 01:10

回復 Chunyuyu 的帖子

我個人認為草好易有皮膚病。日日換水既時候又有。
用濾水器既時候都有。最後我依家既方法就係。
夜晚12點比水佢地訓教。第朝九點乾養。雖然比較麻煩。
但皮膚病更麻煩。
作者: leoyuchiu    時間: 2012-4-2 10:06
回復 what 的帖子

我隻地圖都係咁..明明有濾水同見到d水好清(每日用飲用水換1/3)但都有白點...
等我都用師兄你個方法先
作者: Chunyuyu    時間: 2012-4-2 11:43
回復 what 的帖子

多謝指教~~試下先!!
作者: brazil    時間: 2012-4-2 11:48
白點輕微的話,用龜精靈較好,不過,長遠計,都係要多注意水質!
作者: brazil    時間: 2012-4-2 11:57
leoyuchiu 發表於 2012-4-2 10:06
回復 what 的帖子

我隻地圖都係咁..明明有濾水同見到d水好清(每日用飲用水換1/3)但都有白點...

有時玉眼見到d水好清都唔一定等於水質好;因為水裡面o既氨或亞硝酸鹽濃度可能已經超出龜可以接受o既程度。
作者: leoyuchiu    時間: 2012-4-2 11:58
回復 brazil 的帖子

我已經用煲過既水../__\
想請教師兄要點先可以再改善?
作者: brazil    時間: 2012-4-2 12:22
leoyuchiu 發表於 2012-4-2 11:58

我已經用煲過既水../__\

煲過既水,經過龜龜排便(尿+屎),加埋食物殘渣中既有機物,會產生大量氨。氨對龜健康有害。
要清楚知道水質是否安全,可以用NH3/NH4+和NO2-測試劑分別測試水中ammonia同nitrite既含量。(註:亞硝酸鹽係硝化菌分解氨後產生既化學物質,同樣對龜健康有害,雖然有害程度不及氨。)
作者: brazil    時間: 2012-4-2 12:28
回復 leoyuchiu 的帖子

要真正改善水質,可以考慮用濾桶養硝化菌,將缸中有害既氨和亞硝酸鹽轉化成比較無害既硝酸鹽,然後透過定時換水將之排出缸外。
作者: leoyuchiu    時間: 2012-4-2 12:37

師兄,我有用濾桶~~岩岩用果時d水乳白色,而家已經肉眼睇清同透明 @@~~
在下唔係讀理科,唔係好明要點test d水=.=...
但係除左用濾桶 (用緊eden 521, 缸係最細果隻缸),仲可以點做?
PS. 有用生物環果d養菌

作者: brazil    時間: 2012-4-3 08:33
回復 leoyuchiu 的帖子

要測試水質,可以去魚街買API, Nutrafin或者Tetra既Ammonia, Nitrite同Nitrate試劑,回家後按照指示做就可以,好容易,唔駛science background。
另外,師兄你養幾多隻龜?缸幾大?水幾深?幾耐餵一次糧?每次餵幾多?因為飼養密度過高,或者餵食過量,都會令氮循環系統不勝負苛,好容易造成水質變壞。

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2