香港龜友論壇

標題: 請教一下幾個問題 [打印本頁]

作者: kwong_1980    時間: 2012-4-4 00:07
標題: 請教一下幾個問題
請問一下
我在街市海鮮檔買了一隻 20cm斑龜回來,現在他不開食及經常宿理個頭+手手腳腳+浮水,
買了回來三天,其實有無生病?
還是未習慣?
謝謝解答

作者: lok0114    時間: 2012-4-4 00:10
可唔可以講下SETTING如何, 有幾大地方比佢
作者: 回到過去    時間: 2012-4-4 00:22
肺炎啦................
作者: samwong4949    時間: 2012-4-4 01:38
老實講街市買回來的水產,無論運輸抑或貯存都是不太嚴謹,感染或受傷在所難免,所以CHING也要有心理預備......但至少龜龜不用給人湯煮菜也算是牠的福氣!
作者: happyturtle    時間: 2012-4-4 02:16
你睇下佢浮水既時候有冇側埋一邊, 如果有就係肺炎.
隻龜有冇眼腫, 有冇流鼻水? 呢d都係肺炎徵狀.
20cm既大龜, 唔食野幾日其實ok. 不過你有冇見過佢大便? 如果有, 即係佢可能早幾日仲有食野.
龜龜唔開食, 成日縮埋, 可能係壓力大, 唔知之前街市d人點對佢.
如果佢無肺炎徵狀, 師兄不如放佢落缸 (20cm既龜, 最少都2呎缸吧, 俾少少陸地佢), 用毛巾遮一遮個缸, 等隻龜適應環境. 唔好成日郁個缸或者揭開毛巾.
本來新買隻色返黎, 頭兩日就唔一定要俾野佢食. 不過佢已經無食野3日, 不妨放幾條魚仔落去, 就算佢唔食, 都唔會污染水質.
如果有肺炎徵狀就加溫, 淺水養同埋用黑藥.
正如「lok0114」師兄所講, 不妨用手機影張相放上黎俾大家睇下.
希望你隻龜健康成長.
作者: kwong_1980    時間: 2012-4-4 08:43

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=35286&extra=page%3D2

買龜回來的事緣

作者: kwong_1980    時間: 2012-4-4 08:47

回復 happyturtle 的帖子

[url=http://www.fotopu.com/image/136141][/url]
[url=http://www.fotopu.com/image/136142][/url]
[url=][/url]
沒有側身,幾天回來沒有大便,沒有流鼻水,眼沒有腫,我現在用2尺x1尺的膠箱謝謝幫再解答

作者: kwong_1980    時間: 2012-4-4 08:49
回復 lok0114 的帖子

c兄, 只是給他2尺x1尺 膠箱
請看圖  謝謝
作者: kwong_1980    時間: 2012-4-4 08:50
回復 samwong4949 的帖子

我想 可以的話盡量 給他安享餘生
作者: happyturtle    時間: 2012-4-4 11:08
回復 kwong_1980 的帖子

就咁睇呢個環境,唔一定有問題,有d龜可以響呢個環境正常生活.但㷛因為你果隻唔係,所以一定有d地方佢唔鍾意.
我覺得不外乎係隻龜本身唔舒服,或者環境方面呢2個問題.
(1)首先講環境方面,班龜應該可以再深d水,可以試下加多d水,加揾舊石頭俾佢爬.
(2)水龜係鍾意曬UVA,不妨俾佢曬多d太陽(正午時間除外).萬一佢有肺炎,曬太陽都係好既.
(3)最後我覺得可以加d隱蔽處,例如山洞,或者用毛巾遮住少少角位俾佢匿埋.
當然啦,你依家呢
作者: happyturtle    時間: 2012-4-4 11:13
好多人都好似用你依家呢個setting養龜都無事,問題係你果隻唔得,就要轉下環境
你響街市買呢隻龜,有冇機會係野生?如果係,佢可能更加怕人,更加細膽.野生龜較常出現拒食現象.你試幾日唔攪佢,睇佢會唔會食返野.如果唔掂,就相反試下同佢玩多d.等佢唔驚你.
不過,有d龜你望住佢,佢係唔會食野既.你就行開等佢慢慢食.
作者: happyturtle    時間: 2012-4-4 11:23
至於生病問題,你咁少水係唔係真係睇得清楚佢無側身?可以加多d水再睇下,如果確意佢無側身。無鼻水.咁你肉眼見佢有冇其他異常?例如用口呼吸,甩皮,張唔開眼,皮膚有冇問題?
如果身體同行為都無異常,好難判斷佢健康有問題.再穩陣d帶佢睇獸醫.
如果擔心佢腸胃有問題,可以買d益生菌俾佢浸下,據聞可以增加食慾,改善便秘,消除壓力.
如果佢十幾日都唔食野,就要幫佢浸下寶礦力或者reptiboost.
作者: happyturtle    時間: 2012-4-4 11:38
最後就係食物方面,有d龜淨係食活餌,有d鐘意食味道濃既野.
可以試下餵蝦肉,魚仔,蟋蟀,或者試多幾隻龜糧.
不過我都話聲你知,我養左龜唔係好耐.如果有其他師兄幫你,你不妨參考多d人既意見.
作者: Caution    時間: 2012-4-4 11:45
街市龜有為數不小都因為要賣得貴D...
而填D沙落隻龜度..增加磅數...祝你好運...
另外想講一點...浮水側埋一邊不等於一定係肺炎
作者: happyturtle    時間: 2012-4-4 12:11
回復 Caution 的帖子

因為我聽過其他師兄講,如果側埋一邊既問題會大d如果無側埋一邊就無咁大問題.你同意嗎?
你覺得仲有乜野原因會側埋一邊?希望可以俾多d好似我呢類新手學多d野.
作者: happyturtle    時間: 2012-4-4 12:23
回復 Caution 的帖子

請問填沙既意思係唔係餵d沙佢食?咁隻龜唔係應該會柯返dd出黎既咩?幾日都無大便喎.
不過我真係無去過街市買龜,點解佢地唔係好似魚街咁斷隻賣,要斷斤稱呢?有香港人食班龜嗎?太殘忍了.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2