香港龜友論壇

標題: 草龜問題~ [打印本頁]

作者: sackman123456    時間: 2012-4-4 10:22
標題: 草龜問題~

想問下._.
草龜生長速度大約幾快架:?
我隻草11月個時4cm;依家都只係5cm.
所以好奇想知佢大約幾時先有7-8cm呢
求ching指教!!!

作者: Dicken    時間: 2012-4-4 11:16
草龜生長速度慢,起碼養多一兩年
我一向都是每星期餵兩次
要好好控制食量,否則生長速度太快會凹背
作者: sackman123456    時間: 2012-4-4 11:19
回復 Dicken 的帖子

我2日養一次;一次落6粒命脈 咁算唔算太多呢?
作者: Dicken    時間: 2012-4-4 11:24
回復 sackman123456 的帖子

唔算多,Keep住咁餵
龜唔多怕餓,所以情願餵少啲都唔好餵多
作者: sackman123456    時間: 2012-4-4 11:30
回復 Dicken 的帖子

哦..thx ching~
作者: wel524    時間: 2012-4-4 12:14

隻隻唔同, 有個別差異, 點解你想佢快D大?
我有兩隻養左5年, 兩隻相差1個月前后買, 而家1隻10.7CM, 另1隻8CM, 另一隻遲一年買回來, 養左4年, 就9.7CM
作者: sackman123456    時間: 2012-4-4 12:17
回復 wel524 的帖子

冇阿 唔係想佢快d大
係好奇點挖佢大得咁慢;怕有事
作者: wel524    時間: 2012-4-4 12:21

尼種龜細細隻, 幾得意, 而且大多溫馴, 好鐘意親近人, 其他龜好多都大得好快就體驗唔到
作者: sackman123456    時間: 2012-4-4 12:26

哦,..唔該哂ching提點!
作者: willlysze0409    時間: 2012-4-4 12:35
我果隻2CM苗一日一次5粒細糧
作者: van214    時間: 2012-4-5 01:21
我隻大少1月買返黎係3CM到,宜家已經5CM啦,我宜家仲係日日1-2餐
每日大少食十幾粒命脈幼龜糧都唔飽,我想轉每日一餐,因為我都知佢食得太多
但係大少就好似食極都唔飽,一行埋去都問我拎野食
反而東部油彩就可能因為轉左糧而唔係點食野,要2粒2粒咁餵,一日都係食10粒到
所以宜家都仲係日日2-3餐,我都對佢冇哂辦法,買返黎2個月都好似冇大過咁
長大既速度真係隻隻都唔同,食得多可能會大得快D
作者: ericbblaw    時間: 2012-4-14 19:50
我果隻都大得好慢

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2