香港龜友論壇

標題: 巴西龜痾出紅色瘤狀物 但會縮入 有什麼事? 有圖 [打印本頁]

作者: cynthia613    時間: 2012-4-7 01:20
標題: 巴西龜痾出紅色瘤狀物 但會縮入 有什麼事? 有圖
[attach]66752[/attach]
巴西龜痾出紅色瘤狀物 但會縮入 有什麼事?
牠的便便一向也是沙狀   

作者: mattwun    時間: 2012-4-7 01:21
這是牠的jj來的
作者: cynthia613    時間: 2012-4-7 01:32
這是正常的嗎?  
作者: 星仔    時間: 2012-4-7 01:32
JJ黎既,,,,
作者: R之迷    時間: 2012-4-7 01:36
點解有d係黑色既=0=
作者: yuk郁    時間: 2012-4-7 01:37
唔係肛門咩
作者: cynthia613    時間: 2012-4-7 01:37
養了十年才知是男的  但剛才見牠"JJ" 伸出 伸入時 很辛苦的樣子 頸也縮短
作者: m803    時間: 2012-4-7 01:48
似係脫肛喎!
作者: seira2242527    時間: 2012-4-7 02:22
找尃家看看的好.....
作者: wel524    時間: 2012-4-7 02:31
回復 cynthia613 的帖子

收唔收得埋??
作者: dickccm    時間: 2012-4-7 09:17
亞成體的JJ(發育中JJ), 我D巴西公都係一樣.
作者: 小草    時間: 2012-4-7 14:05

我果隻JJ係黑色架wor如果係脫肛要搵醫生搞搞
太耐會壞死

作者: ashbone    時間: 2012-4-7 14:12
唔似係JJ
作者: cynthia613    時間: 2012-4-8 18:29
回復 wel524 的帖子

收得埋 但一到夜晚 就會出出入入
作者: AKIBB    時間: 2012-5-12 18:40
係佢既腸黎啦............
作者: seira2242527    時間: 2012-5-12 18:47
最快知道答案方法> 搵e生/ 尃家睇下啦
作者: dickccm    時間: 2012-5-12 20:19
回復 johnng9879 的帖子

加溫龜可以好大隻, 但未性成熟.
作者: seira2242527    時間: 2012-5-15 04:41
會唔會係十四、纖維瘤
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=33589
作者: AKIBB    時間: 2012-5-16 22:24
我肯定係腸~

作者: cynthia613    時間: 2012-5-18 01:37
13/4/2012 看了土瓜環
是腸
DR YU 說是 塞EGGSS (CONFIRMED WITH ULTRASOUND) 所以出腸
手術($$$$$$$$$)也做了 拿去了EGGSS  
乾養了20 天  前幾天REMOVE 左手術線
現在牠便便時 腸仍會突出 但可縮入 (DR 說是疴鬆了)

但剛又發現牠的頸摺位生了一粒瘡 磨損了 還有傷口 在為牠滴藥中 希望快D RECOVER

作者: wel524    時間: 2012-5-18 01:59

多謝分享, 希望你既龜龜早日康復,
EGGSS--->拎左好多隻旦出黎 知唔知幾多隻?

作者: wel524    時間: 2012-5-18 02:03
極力建議將此例加入'龜龜病'裏面, 日后可以俾更多CHING參考
作者: cynthia613    時間: 2012-5-18 16:22
拎左好多隻旦出黎 知唔知幾多隻?

果時唔記得問DR. .. 佢話D EGGS OR FOLLICULES 已係體內發炎 好難攞

學NAME 叫 FOLLICULAR STASIS
DETAILS:
http://www.hkherp.org/modules/weblog/details.php?blog_id=72
作者: wel524    時間: 2012-5-18 16:33

DR.YU原來係男, 一直以為係女 經驗好豐富,
學到好多野, 即係間接做埋絕育手術? 如果係既話照理清除哂卵巢,
即係以后唔會再發生尼種問題, 以后唔會再有蛋??, 咁你可以放心啦
作者: cynthia613    時間: 2012-5-18 16:38
YES 做埋絕育手術  但腸仍會出來 且又有事 生瘤了  
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=40924

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2