香港龜友論壇

標題: 醫生叫我朋友啪咗小星星(附X光圖,請俾意見) [打印本頁]

作者: toobegood    時間: 2012-4-12 12:13
標題: 醫生叫我朋友啪咗小星星(附X光圖,請俾意見)
朋友的小星星原本留鼻水,好似鼻塞咁用口抖氣,於是去看大圍龜龜專科醫生~~
點知醫生竟然話朋買左隻k型龜,底甲條線唔直,個殼永遠唔會大,但身體就會不斷大,遲早都會死,再照X光話條骨唔直(真係睇唔到)。

醫生建議打支針比佢死,還叫我朋友返屋企諗下,隨時都可以返黎打針~~(無人性)

附上X光圖,請大家龜友俾俾意見點辦好~~~

X光圖,真係唔識睇咩叫條骨唔直~~

X光圖,真係唔識睇咩叫條骨唔直~~

作者: MichaelL    時間: 2012-4-12 12:20
提議去土瓜灣睇 DR.YAU, 真係專料
作者: KkKkK    時間: 2012-4-12 12:22
見唔到有咩唔直.......
作者: windleaves    時間: 2012-4-12 12:24
真係唔知呢d咩獸醫 成日叫人安樂

作者: windleaves    時間: 2012-4-12 12:28
你唔好聽d所謂獸醫亂講
感冒小事,餵d人吃嘅感冒就ok,多d浸水,保持通風,呢兩日太陽好,多d曬太陽。
如果口鼻有分泌物,去藥房買阿莫西林,劑量pm我話你知
作者: toobegood    時間: 2012-4-12 12:31
回復 windleaves 的帖子

Thanks,師姐~~

作者: toobegood    時間: 2012-4-12 12:34
咁究竟有無龜殼唔識大,但身體不斷大而迫死既先例?? 真係未聽過
作者: lktq    時間: 2012-4-12 12:37
好彩佢唔係醫人啫
作者: toobegood    時間: 2012-4-12 12:45
windleaves 發表於 2012-4-12 12:28
你唔好聽d所謂獸醫亂講
感冒小事,餵d人吃嘅感冒就ok,多d浸水,保持通風,呢兩日太陽好,多d曬太陽。
如果 ...

依家小星星行得,食得,屙得,係抖氣唔順,有鼻水,係咪先試左浸多D水,曬下太陽先呢!? 定應盡快服藥? thanks~
作者: windleaves    時間: 2012-4-12 12:48
hk兩間爬蟲診所都好廢,一間成日叫人安樂,一間就咩問題都只會杜蟲+FF
難得水魚多 肯俾佢地坤

新手意見 唔岩聽當睇唔到啦
作者: windleaves    時間: 2012-4-12 12:51
toobegood 發表於 2012-4-12 12:45
依家小星星行得,食得,屙得,係抖氣唔順,有鼻水,係咪先試左浸多D水,曬下太陽先呢!? 定應盡快服藥? th ...

保守治療可以用的感冒茶浸水 多曬太陽。三日後如果狀態轉差再用藥。
另外要改善環境
作者: toobegood    時間: 2012-4-12 12:58
windleaves 發表於 2012-4-12 12:51
保守治療可以用的感冒茶浸水 多曬太陽。三日後如果狀態轉差再用藥。
另外要改善環境 ...

去涼茶店買杯人飲的感冒茶??? 使唔使溝水浸???
作者: emilypophk    時間: 2012-4-12 13:46
我都有隻養不大的星, 不知幾健康
作者: ManManLi    時間: 2012-4-12 13:57
梗係唔好啦 , 係個e生唔負責任ja!
作者: kenny555    時間: 2012-4-12 14:38
我見唔到邊度唔直-.-

作者: wel524    時間: 2012-4-12 15:30
回復 toobegood 的帖子

再睇另一個e生先再諗
作者: lok1209    時間: 2012-4-12 19:03
只可以話呢個醫生的話太過專業~
專業到大家都聽唔明,睇唔明....
作者: 灰太狼    時間: 2012-4-12 19:09
各位師兄睇唔到唔直係正常,睇到嘅您地可以做獸e睇開d
作者: enter2342003    時間: 2012-4-13 11:25
我估係呢個醫生手上死唔小無辜既龜龜.....
作者: 北鄉一刀    時間: 2012-4-13 15:58

佢遲早都會死,咁點解唔比佢將生命燃燒到最後一刻
人係冇權奪走任何生命,我相信小星佢都希望主人可以陪佢行埋剩下既日子
作者: Tony_Chu    時間: 2012-4-18 20:29

我由細到大都養好多寵物, 我睇親獸醫, 個個獸醫都話我隻隻寵物都有先天性問題, 會養唔大、 會好快死、會好快殘廢、會好快病死、會好快痛死...等等!   頂, 我隻隻寵物都長命過人!!!!  我有隻貓(獸醫話好快死)仲長命到太老要攞去愛護動物協會安樂死!

信獸醫一成, 雙目失明, 從此我不再去睇獸醫, 自己幫佢地醫病, 最壞打算都係去愛護動物協會, 愛護動物協會既獸醫從來不會騙你或嚇你!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2