香港龜友論壇

標題: 外行請教 [打印本頁]

作者: 4848    時間: 2012-4-19 16:59
標題: 外行請教

我fd係魚街買左隻陸龜600幾蚊

但我覺得好輕 呢個係埋正常架?
同埋佢用盒養冇用燈照往保溫會唔會好易死??

作者: lok0114    時間: 2012-4-19 17:05
首先每個人對輕既定義都唔同, 所以單憑呢樣野無人可以答到你, 幾CM? 幾輕, 就算無度過, 比喻下都好, 活動能力又如何?
你朋友養龜果到係咪戶外? 日日有太陽曬住? 如果唔係既話, 無照燈就一定唔得, 而且燈既用途唔係用黎保暖, 係提供UVB,UVA, 就算你朋友養龜果到本身已經好熱都一樣要用燈
作者: ben103285    時間: 2012-4-19 17:06
正常都有番咁上下重量...    用盒養冇用燈照往保溫會好易病.. 同埋今日落雨  溫度一定降
作者: guy    時間: 2012-4-19 17:07
唔知係咪先入為主
好似開始有D隆
作者: Tony_Chu    時間: 2012-4-19 17:19
黎緊回暖, 又就黎夏天, 歐陸唔使咁熱都得, 我就覺得只要你個friend每星期帶隻龜曬一次太陽, 每次30-40分鐘直曬, 就足夠了, 可以不用買任何燈, 但冬天就要.
作者: 4848    時間: 2012-4-19 17:24
7cm左右 拿上手大約兩包媽咪(面)重啦

作者: 4848    時間: 2012-4-19 17:26
lok0114 發表於 2012-4-19 17:05
首先每個人對輕既定義都唔同, 所以單憑呢樣野無人可以答到你, 幾CM? 幾輕, 就算無度過, 比喻下都好, 活動能 ...

佢養係廁所到

有冇太陽照入來就唔知啦

重有我想問呢種係咩龜來?
作者: lok0114    時間: 2012-4-19 17:27
回復 4848 的帖子

應該係歐陸, 知唔知係邊間買?
作者: hyy    時間: 2012-4-19 17:42
飛曬釘,都唔似係輕...
我都有養歐陸,講真,我果隻朝朝都自己去曬燈,如果無燈,我諗碼每星期都要去曬一兩次太陽,唔係的話,對佢地唔好GA...而日常都要有一定溫度比佢,幫助龜龜消化
作者: thomas2835    時間: 2012-4-19 17:43
回復 4848 的帖子

假龜~~~~~哈哈講笑~
作者: 4848    時間: 2012-4-19 18:03
lok0114 發表於 2012-4-19 17:27
回復 4848 的帖子

應該係歐陸, 知唔知係邊間買?

唔知佢~

但魚街d人都唔會賣隻病龜比人既
作者: lok0114    時間: 2012-4-19 18:05
回復 4848 的帖子

=.=你諗得魚街太美好啦, 魚街大把賣病龜既舗
作者: jerryckpoon    時間: 2012-4-19 18:06
回復 4848 的帖子

想得多麼理想
作者: 小豹    時間: 2012-4-19 19:08
4848 發表於 2012-4-19 18:03
唔知佢~

但魚街d人都唔會賣隻病龜比人既

多麼天真不過天真係好事來架
作者: 4848    時間: 2012-4-19 21:38
你地估我未養過龜咩

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2