香港龜友論壇

標題: 新養刀背蛋+細黑蛋龜 有問題想請教下 [打印本頁]

作者: Lindy    時間: 2012-4-25 21:14
標題: 新養刀背蛋+細黑蛋龜 有問題想請教下

今日岩岩入左兩隻蛋龜,刀背同黑蛋兩隻都係BB,黑蛋龜就硬幣咁大,但刀背就大半個至1個身位啦.
我個缸有12吋高,因為頂濾濾水器既原因,所以水位要到成個缸既3/4左右.
其實咁樣會唔會太深水,有冇影響?

諗住俾D時間等佢地熟習下環境先.應該聽日或者後日就可以餵糧?
圖(本身水位我落大約5吋,而家要就個漏水口個水位要咁高:O):

浮台咁高,好彩佢地都爬上到浮台抖氣@@.

唔該哂各位師兄師姐

作者: 蛇頸之友    時間: 2012-4-25 21:20
頂漏漏水器?_?  邊種 有圖嗎?
作者: Marco0    時間: 2012-4-25 21:31
回復 Lindy 的帖子

照咁睇,我覺得太深~
不過比相先啦~
作者: Lindy    時間: 2012-4-25 21:54
回復 蛇頸之友 的帖子

日本個隻DN-500 DYNA FREE 既頂漏.
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-4-25 22:13
Lindy 發表於 2012-4-25 21:54
回復 蛇頸之友 的帖子

日本個隻DN-500 DYNA FREE 既頂漏.

出水位 可以直到缸底  魚街卡奇可以配到D管.......
作者: Lindy    時間: 2012-4-25 22:20
回復 蛇頸之友 的帖子

出水位? 你講緊既係連摩打個條管?可以配過另外一條管個水位窿低D?
作者: Marco0    時間: 2012-4-25 22:23
高得太過份啦!!

水低至過背2倍啦!
作者: seamus    時間: 2012-4-25 22:37
水位低一半,一個月之後先升回這水位,2隻龜水性都很好,因為要比D時間佢地適應,所以水位要慢慢升
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-4-25 22:37
Lindy 發表於 2012-4-25 22:20
回復 蛇頸之友 的帖子

出水位? 你講緊既係連摩打個條管?可以配過另外一條管個水位窿低D? ...

請看圖中說明
作者: Lindy    時間: 2012-4-25 22:50
其實我個問題唔係出水位@@...
係U型位個入水位個窿,如果唔岩岩到U型個位就濾唔到水.
作者: Lindy    時間: 2012-4-25 22:52
回復 seamus 的帖子

OK.唔該哂.
已經減至一半了. 停用左個濾水器.或者拎返去再問下/換左佢.
唔該哂咁多位.
作者: seamus    時間: 2012-4-26 00:02
其實如果你係新買,而又比你換,你不如加錢換濾筒,咁仲好!不過呢隻都可以,只不過你要加長落水位果支管,去魚街卡奇睇下有無得買吧!!!

作者: Lindy    時間: 2012-4-26 01:52
回復 seamus 的帖子

唔該哂!
其實我呢個頂濾都係係卡奇新買.咁我索性換濾筒啦,唔得先加長落水管.
作者: yukashing    時間: 2012-4-26 03:34
其實無問題,呢2累龜都系屬於深水棲息ge

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2