香港龜友論壇

標題: 龜新聞 [打印本頁]

作者: professional    時間: 2012-4-27 09:26
標題: 龜新聞

不少人本着好生之德放生,然而不得其法,令生物白白送死,日前大埔船灣淡水湖疑有人亂放生,令大批田雞「枉死」。保育團體指有善信誤把淡水龜放落鹹水海,形同殺生,非本港土生海產更不宜放落海,呼籲市民放生前三思。 記者:吳淑義

「你睇下佢,行唔到直線㗎!」香港兩棲及爬蟲協會行政總監段國樑家中飼養了約八吋長的巴西龜,取名「碼頭」,「上年11月,義工見到有人喺九龍城碼頭放生兩隻巴西龜,佢哋係淡水生物,放落鹹水海實死,可惜只撈到一隻,另一隻唔見咗」。

「最少有啲常識先」
段國樑將巴西龜接收後,立即帶牠看獸醫,「最初眼突突,反應遲鈍,要打抗生素治療先執番條命,但最少要觀察半年」。他指不少義工見過有人把淡水生物等放落大海,多數凶多吉少。
每逢天后誕或佛誕等節日都是放生「旺季」,龜類是熱門選擇,貪其豐儉由人,但段國樑不以為然,「買到的物種好多都係人工飼養,冇覓食能力,亂放生等於加速死亡,尤其唔好喺街市買,因為等於鼓勵商販入多啲貨」。
除了宗教原因外,段國樑表示,每年暑假及冬天後,亦是棄養龜類的高峰期,「養兩個月就唔想養,或者冬眠後染病,主人就亂放到水池,等佢哋自生自滅」。香港兩棲及爬蟲協會會曾在九龍灣德福花園水池回收數十隻龜,呼籲市民行善或養龜之前,應先考慮清楚後果,「最少有啲常識,唔好將淡水生物放落海!」

作者: jerryckpoon    時間: 2012-4-27 09:37

回復 professional 的帖子

我之前遇過一個尼姑带住班善信指住隻凸背話要買黎放生,但好彩最后無買
作者: samwong4949    時間: 2012-4-27 11:05
有善心也要有智慧啊!
作者: kentam2008    時間: 2012-4-27 11:26
扣分我都照講,D咁既人根本 on撚鳩,成日以為自己做好事,到人地講佢地知,又話自己唔識咁多,根本只不過—心諗住幫自己積陰德,如果真係真心為條生命好,點解唔做足功課先!?好心做戲就做全套啦
作者: thomas2835    時間: 2012-4-27 11:41
回復 professional 的帖子

d人吾識就吾好亂黎啦啦!!!!
作者: ManManLi    時間: 2012-4-27 11:53
d人真係弱智嫁
作者: stofa    時間: 2012-4-27 12:13
佢哋將D淡水龜/魚倒落咸水海,實死冇生,我覺得呢D叫殺生而唔係放生,仲話想積福?要減壽就差唔多
作者: seira2242527    時間: 2012-4-27 13:43
龜龜好慘呀.................... 話俾身邊d人知先.....
等佢地宣傳下..唔好''好心做壞事''
作者: 龜大仙    時間: 2012-4-27 23:24
真無陰公,小龜龜已夠慘,給人買來賣去,還要給白痴的人這樣做,小心龜龜回來找你
作者: Ms.Flower    時間: 2012-4-27 23:56
真心想講.. 叫佢地放生自己 睇下佢地又點會 到時佢地就會明白D龜有幾慘..
作者: professional    時間: 2012-4-28 01:41
回復 jerryckpoon 的帖子

真係多得佢地唔少
作者: professional    時間: 2012-4-28 01:44
samwong4949 發表於 2012-4-27 11:05
有善心也要有智慧啊!

好心做左壞事,到得係積德定積報應呢!?
作者: professional    時間: 2012-4-28 01:46
stofa 發表於 2012-4-27 12:13
佢哋將D淡水龜/魚倒落咸水海,實死冇生,我覺得呢D叫殺生而唔係放生,仲話想積福?要減壽就差唔多 ...

同我打佢地大力D
作者: Marco0    時間: 2012-4-28 19:23
回復 kentam2008 的帖子

講得好!!!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2