香港龜友論壇

標題: 牠常吐血 + 血塊, 點好? [打印本頁]

作者: 爬    時間: 2012-4-29 00:50
標題: 牠常吐血 + 血塊, 點好?
佢嘔血前後, 條頸谷到行哂, 我見到佢喉嚨內有舊鮮紅色的組織(好似雞心咁大) 卡住, 結果佢食唔到龜糧/食完都吞不下, 吐返龜糧出黎。

幾年前帶過佢去大圍珍禽異獸診所, 都係無用。
想問有乜辦法?

吐血

吐血

作者: ManManLi    時間: 2012-4-29 00:51
搵中蜂/ DR YU...
作者: mattwun    時間: 2012-4-29 00:51
回復 的帖子

大圍廢的.......去土瓜灣,詳情自己找找,不過要快了,好嚴重啊
作者: ManManLi    時間: 2012-4-29 00:53
你幾年前帶過佢睇E生 ?
佢幾年前已經有吐血情況?
作者: 杰仔_kit    時間: 2012-4-29 00:53
哇......好嚴重....一係睇獸醫,一係做定心理準備
作者: 爬    時間: 2012-4-29 00:57
其實龜龜keep住呢幾年都係咁, 但無諗過佢今年冬眠後, 食左野未夠一個月又黎, 仲密過以前。
佢每次吐血後約1-2天又會無事, 連喉嚨舊野都會唔見埋, 又食返野 (超餓)
請問 中鋒 係荃灣眾安街142號, 洗唔洗帶埋龜去? 土瓜灣是一般獸醫嗎? 可以給多點資料嗎?
謝謝你們
作者: ManManLi    時間: 2012-4-29 01:02
爬 發表於 2012-4-29 00:57
其實龜龜keep住呢幾年都係咁, 但無諗過佢今年冬眠後, 食左野未夠一個月又黎, 仲密過以前。
佢每次吐血後約1 ...

其實你拖左個病情幾年...人都唔會無病無痛黎吐血啦~ 何況係龜..
不過你一開始已經去錯診所

DR YU 係土瓜灣既, 收費同大圍差不多,視fu情況而定, 通常700-千幾, 要預約,http://faithfulvet.com/

中蜂兄係荃灣
作者: windleaves    時間: 2012-4-29 01:23

喂雲南白藥試試看
作者: windleaves    時間: 2012-4-29 01:37
題外話 請問樓主 你有無見過你隻巴西退/換殼?
作者: hobillgo    時間: 2012-4-29 02:12
快D搵中蜂兄或Dr.Yu la,去中蜂度要帶埋龜龜去,俾中蜂兄更清楚情況……再吳快D就可能要做肥文師兄間專門店其中一個客人嫁啦!!!XD
作者: Loan    時間: 2012-4-29 02:16
回復 的帖子

紅色果個應該係佢個胃 照咁睇你可以當佢有嚴重性既胃出血
作者: CHANCHAO123    時間: 2012-4-29 02:43
如果係慢性吐血, 咁應該係有D野係隻龜體內
作者: oooooo    時間: 2012-4-29 03:55

佢咩size?
幾時開始?
淨吐有無痾?(如果痾血,唔洗E)
出事前食過D咩?(例如蝦,魚肉之類)

作者: 花王    時間: 2012-4-29 09:20
爬 發表於 2012-4-29 00:50
佢嘔血前後, 條頸谷到行哂, 我見到佢喉嚨內有舊鮮紅色的組織(好似雞心咁大) 卡住, 結果佢食唔到龜糧/食完都 ...

用雲南白藥, 餵唔到開水浸啦,要浸到口位置可以, 唔好用太大的容器, 買粉劑藥房有28元.食唔死龜.快做.
作者: tom6ii00    時間: 2012-4-29 11:24
哇.........超嚴重 咩病黎..........
作者: ManManLi    時間: 2012-4-29 11:43
聯絡左中蜂兄/DR YU未呀樓主
作者: qmbtw    時間: 2012-4-29 12:15
快去土瓜灣搵余醫生,以家應要卜到5月6曰啦,我先帶隻龜去睇完,余醫生一定唔會好似大圍咁呃人,大圍果間唔理咩事一定照X光同驗血。快去d卜位啦,唔好拖啦。
作者: 爬    時間: 2012-4-29 13:21
oooooo 發表於 2012-4-29 03:55
佢咩size?
幾時開始?
淨吐有無痾?(如果痾血,唔洗E)

我隻龜都廿幾歲了,龜殼 size = 4寸
佢幾年前開始偶然吐血, 約1-3個月1次  [當時有食魚, 紅蟲, 其餘2隻 龜都無事]
呢幾年我怕佢食魚仔會卡住佢喉嚨, 所以轉返食不同龜糧, 但無幫助  
佢無痾gar! 佢吐血後每隔1-2天就食慾正常 (便便都無事)

作者: 爬    時間: 2012-4-29 13:25
Loan 發表於 2012-4-29 02:16
回復 爬 的帖子

紅色果個應該係佢個胃 照咁睇你可以當佢有嚴重性既胃出血 ...

點知係胃???
佢果次好嚴重, 因為舊野突左出黎佢吞唔返入去 , 卡住佢好辛苦
之後見到佢咬住舊野唔上唔落甘, 舊野就出血啦 > <
但其後舊野佢又吞返入口, 無事
作者: 爬    時間: 2012-4-29 14:39
windleaves 發表於 2012-4-29 01:37
題外話 請問樓主 你有無見過你隻巴西退/換殼?

我養咁耐龜龜, 常見到佢地換殼, 佢地係一小塊一小格咁剝落, 有時等唔到, 我會用手幫佢"meet"甩埋gar  ^^
作者: 爬    時間: 2012-4-29 14:39
花王 發表於 2012-4-29 09:20
用雲南白藥, 餵唔到開水浸啦,要浸到口位置可以, 唔好用太大的容器, 買粉劑藥房有28元.食唔死龜.快做. ...

我常見到話用 "雲南白藥" 其實有乜用?
作者: 小草    時間: 2012-4-29 15:43
你睇醫生未呀......
好慘呀
嘔胃?
作者: yukashing    時間: 2012-4-29 19:47
慘不忍睹
作者: 花王    時間: 2012-4-29 20:02
爬 發表於 2012-4-29 14:39
我常見到話用 "雲南白藥" 其實有乜用?

醫內傷和外傷, 止血快 功效好冇副作用, 2次大戰時, 日本仔奇怪國軍, 的傷兵點會咁快醫到.
作者: Loan    時間: 2012-4-29 22:27
回復 的帖子

爬蟲動物想嘔係會嘔出個胃洗干靜再吞翻
之前都有個人隻龜係咁 不過你呢個嚴重好多 胃出血
你知啦 胃病可大可少
作者: panda107    時間: 2012-4-30 16:55
我試過隻黑蛋苗又係咁嘔...龜精左兩日就好番
作者: Chun12132001    時間: 2012-4-30 17:09
回復 ManManLi 的帖子

DR terry yu.....好專業,專醫龜,係fb見佢幫幾隻大龜做手術,真係有料到!
作者: wel524    時間: 2012-4-30 17:28
回復 ManManLi 的帖子

感覺隻龜好似患左絕症咁, so sad, 個殼都不成型
作者: wel524    時間: 2012-4-30 17:38
回復 的帖子

最好快d去睇e生, 既然幾年前都出現過, 咁今次去問清楚係咩病, 希望到時分享下經驗
作者: tom6ii00    時間: 2012-4-30 19:12
好番未ah?
作者: Marco0    時間: 2012-4-30 19:53
情況點呀?
作者: 爬    時間: 2012-4-30 23:54
多謝各位關心, 超感動
不過龜龜現在正常(食野+走來走去+ pooh pooh)。
昨天去了搵 TW 中鋒... 佢未見過我隻龜龜的病 > <
只稱流血可食藥粉 (唔講得成份) , 用普通藥袋包左包啡色粉 (很小份量) $80!!!
其實以前到大圍睇 (鬼婆), 佢話都見過咁既徴狀, 但唔知點解, 如果要知, 就要麻醉+抽組織化驗喎 ...(正廢話, 我正是看醫生問點解, 但... 我唔想將龜龜當佢教材, 所以無做化驗)
作者: 爬    時間: 2012-5-1 00:04
想問多句:大家有冇帶龜龜睇過土瓜灣 Dr YU經驗?
以前看過很多次大圍珍禽異獸, (仲返屋企打埋皮下水針) , 結果養了多年的龜龜還是捱不過去
所以有d擔心 DR質素,希望大家比比 DR意見。
作者: Chun12132001    時間: 2012-5-1 00:59
回復 的帖子

大圍鬼婆醫貓就叻,醫龜就土瓜灣余醫生!
作者: Chun12132001    時間: 2012-5-1 00:59
回復 的帖子

大圍鬼婆醫貓就叻,醫龜就土瓜灣余醫生!
作者: boap    時間: 2012-5-1 01:17
睇怕樓主都無諗住救佢架啦
嚴重成咁都可以由佢自生自滅幾年
咁都死唔去真係要還神
算罷啦
作者: 爬    時間: 2012-5-1 11:15
我當然想醫好! 佢係我個仔仔
不過想問多少少DR YU資料先,我知大家都推崇他,想知佢幫龜龜睇開乜病???
同埋你地通常點帶隻陸龜出街?
我可能要帶埋佢返office 放工睇DR
作者: 仁仔    時間: 2012-5-1 11:18
好似成個胃嘔出泥咁
作者: 爬    時間: 2012-5-1 23:28
龜龜又嘔了點血絲, 剛餵了荃灣中鋒買回的啡色粉比佢食。
不過好難餵在牠咀裡, 因為牠咀很密, 吞了又會靜靜吐口水般吐出來 ... 唉 > <
有無 tips?
作者: 湯瑪仕    時間: 2012-5-1 23:34
明天好帶你個仔去睇醫生啦!
作者: qmbtw    時間: 2012-5-2 07:37
喂野可叫中蜂教你,我就土瓜灣個護士教ge,
係用針筒加條喉插入去被佢吃。
作者: halo_gugu    時間: 2012-5-2 09:59
吐哂血, 舊唔知係咪胃都跌埋出來了!!  仲自己用藥!!!
樓主不停咁問問問問問, 其實你有無實質行動例如打電話booking??
Dr.Yu 係一個專睇龜既醫生, 經驗無須懷疑.
tel: 27119909  

作者: 123400    時間: 2012-5-2 18:45
呢d時間緊系去睇獸醫喇.仲系到"中風中風"!!?
"中風"有無x光機啊.?  獸醫有無啊?
大家清醒d喇.吾好系到盲追人..自己細心諗下喇
作者: 爬    時間: 2012-5-3 00:49
我已book了土瓜灣 Dr Yu , 我都係信醫生的!  
只是想通過呢個網多聽意見,可是未有收到回覆過去有人睇 Dr Yu 的經驗分享
多謝各位!

作者: braveman    時間: 2012-5-3 14:27
好嚴重下....對龜病無能為力,只能祈福.
作者: angelacch    時間: 2012-5-3 14:57
我想知食左中蜂啲藥有無效??
祝龜龜快D好番
作者: hongie    時間: 2012-5-3 15:17
爬 發表於 2012-5-3 00:49
我已book了土瓜灣 Dr Yu , 我都係信醫生的!  
只是想通過呢個網多聽意見,可是未有收到回覆過去有人睇 Dr Y ...

放心啦,好艱難信得過既

想知多尐就睇我最近既 post,

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=36404
作者: 爬    時間: 2012-5-6 10:22
看完個post好感動,好彩隻布甸做完手術好番! 成個過程都好難捱!
龜龜病了,真係難搞! 布甸主人很有恒心!
但由頭到尾,醫院收費多少?

作者: 爬    時間: 2012-5-6 10:24
想知我隻龜龜唔大,細過隻手, 建議點帶去睇醫生好? 我要放牠在office 一天呢,
放工才看

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2