香港龜友論壇

標題: 急!隻有野由個口吐綠色野出黎 [打印本頁]

作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 09:30
標題: 急!隻有野由個口吐綠色野出黎

作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 09:32
隻小豹浸完Reptoboost後就吐啦
作者: 小豹    時間: 2012-5-9 10:25
相????
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 11:57

早上浸完Reptoboost後屙既屎,之後放回缸後就........

作者: 小豹    時間: 2012-5-9 11:59
你搞過D咩第一張係咪痾爛屎
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 12:02
回復 小豹 的帖子

係呀一向都屙爛,琴日我只係餵左彩豆糧ja
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 12:05
我已經早三個星期前餵車前及M糧喇
作者: 小豹    時間: 2012-5-9 12:06
奇蹟 發表於 2012-5-9 12:02
回復 小豹 的帖子

係呀一向都屙爛,琴日我只係餵左彩豆糧ja

長期痾爛,食過咩你呢兩日俾佢腸胃休息下先,過多兩日試下俾M糧加草粉同小小桑葉佢試下
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 12:08
回復 小豹 的帖子

頭先返工前只係比左車前草一樣ja
作者: 小豹    時間: 2012-5-9 12:15
奇蹟 發表於 2012-5-9 12:08
回復 小豹 的帖子

頭先返工前只係比左車前草一樣ja

試下唔好俾車前
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 12:18
回復 小豹 的帖子

咁是否餓佢兩日先?加上我四週圍都搵唔到桑葉呀
作者: 小豹    時間: 2012-5-9 12:21
奇蹟 發表於 2012-5-9 12:18
回復 小豹 的帖子

咁是否餓佢兩日先?加上我四週圍都搵唔到桑葉呀

俾佢腸胃休息兩日先,桑葉雀仔街有,旺角街市都有
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 13:00
回復 小豹 的帖子

我放收得工先出去買,乜都收晒啦!
作者: 小豹    時間: 2012-5-9 13:02
奇蹟 發表於 2012-5-9 13:00
回復 小豹 的帖子

我放收得工先出去買,乜都收晒啦!

早D起身出去買
作者: sabera    時間: 2012-5-9 13:16
回復 奇蹟 的帖子

你可以給買菜心浸半小時清水 ,  切碎混草碎 (這個不知你有無了) , 給它吃 , 菜的種頪最好多元化,薯葉、菜心、椰菜、油麥菜(少喂,水份多)、車前草、野葛菜 全部街巿貨可找到!!  天天吃同樣的大象都死啦!!! 希望小家伙快點好,,. 還有水果糧只能每月混2-3次給它們吃,天天吃保你三個月後可以送它走!!
作者: 小豹    時間: 2012-5-9 13:27
我冇俾過水果糧D龟食,感覺好似好多色素
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 13:40
回復 sabera 的帖子

多謝你既意見!這個是個別例子,我仲養左幾隻其他品種佢地好健康,還有食物方面一向都多元化所以不用擔心!
作者: panjil    時間: 2012-5-10 12:09
總之就  ,good luck
作者: 你阿妹    時間: 2012-5-10 12:29
腸胃唔好!!?食整腸粉bac 啦
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-10 12:34
回復 你阿妹 的帖子

荃灣友緣龜屋老闆叫我隻豹浸Reptoboost
作者: 你阿妹    時間: 2012-5-10 12:40
回復 奇蹟 的帖子

Reptoboost唔平,買e支野,我寧願買寶礦力,
bac係全天然野,放心俾龜龜食用
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-10 12:52
回復 你阿妹 的帖子

自己隻愛龜嘛!獸醫咁貴無錢睇,遺有用較平既方法曪。樽R賣$16x
作者: 你阿妹    時間: 2012-5-10 12:58
奇蹟 發表於 2012-5-10 12:52
回復 你阿妹 的帖子

自己隻愛龜嘛!獸醫咁貴無錢睇,遺有用較平既方法曪。樽R賣$16x ...

你買貴左少少,五木買15x 不過係上年年尾的價,唔知有冇加,
已經買左啦~唔好浪費,

NutriBAC
NutriBAC 是美國著名爬蟲獸醫共同研製的新產品,其用途甚廣,主要用於抑制爬蟲動物內有害的細菌,尤其是沙門氐菌,並且能幫助體內益菌生長而達至平衡作用,對於食慾不振,腸胃病和偏瘦的問題均有名顯改善。用法簡單,可混進食物中或水內讓其吸收,長期使用更有預防作用。.

ReptoBoost

ReptoBoost 結合了多種維他命、益菌、酵素及電解質,可加入水中使用,方便簡單。適用於各種蟲爬類,若爬蟲出現脫水的問題,亦可直接使用。

ReptoBoost 的成份裡,包括一些乳酸菌,這些益菌,在短時間存於體內,幫助平衡爬蟲體內的酸鹼度。而成份中的酵母,能提供多種氨基酸及維他命。當爬蟲出現腹瀉的問題時,ReptoBoost 中的電解質,可以維持爬蟲的能量。

ReptoBoost 的應用十分廣泛,亦為獸醫所採用,以治療爬蟲受細菌感染的問題,如一些由不良細菌引起的腸炎問題。

要達致為爬蟲減少壓力的效果,每 100ml 的水量,可加入 4g 的份量。
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-10 13:18
回復 你阿妹 的帖子

多謝你既意見!^^
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-10 13:36
琴日無放水盆落龜缸,直到晚上先放,一放下就見到小豹不停咁飲水,唔知係咪太熱呢

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2