香港龜友論壇

標題: 櫻桃紅腿唔食嘢,求救! [打印本頁]

作者: 米高佐龜    時間: 2012-5-9 15:39
標題: 櫻桃紅腿唔食嘢,求救!

四隻紅腿,三隻唔食嘢,點解呢?請各位指教下,謝謝!!!!!

作者: 小豹    時間: 2012-5-9 15:42
有冇龟近相同setting相睇下
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 15:51
要睇你龜及龜缸setting照先幫到你
作者: 米高佐龜    時間: 2012-5-9 16:34

師兄師姐幫手睇睇咩事
車前草、油墨菜、m糧、草粒、命脤、生果,咩都試過,都係唔食每日浸水、照燈、温濕度都有保持,只係冇曬太陽…

作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 16:43
回復 米高佐龜 的帖子

可能太局了,你試將龜取出缸外再餵試下餵
作者: 小豹    時間: 2012-5-9 16:56
個箱焗到
作者: 小豹    時間: 2012-5-9 16:57
米高佐龜 發表於 2012-5-9 16:34
師兄師姐幫手睇睇咩事
車前草、油墨菜、m糧、草粒、命脤、生果,咩都試過,都係唔食每日 ...

你忽略左最重要既通風問題
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 17:00
回復 奇蹟 的帖子

你試下用草莓引佢開口
作者: as130808    時間: 2012-5-9 17:04
又拆左兩瑰玻璃
作者: 米高佐龜    時間: 2012-5-9 17:08
我影得唔好!上面嘅斜門我會長開,仲會加風扇…聽D師兄講,可能排唔到酸就唔食嘢,有可能嗎?
作者: 小豹    時間: 2012-5-9 17:24
米高佐龜 發表於 2012-5-9 17:08
我影得唔好!上面嘅斜門我會長開,仲會加風扇…聽D師兄講,可能排唔到酸就唔食嘢,有可能嗎? ...

紅腿冇酸,除非濕度唔够
作者: happyturtle    時間: 2012-5-9 17:28
我都養緊紅腿,請問你d龜有冇主動走埋去d食物果度聞,然後行開?佢地似係對食物完全無興趣?抑或似係岩胃口?
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-9 17:47
回復 奇蹟 的帖子

係呀
作者: 米高佐龜    時間: 2012-5-9 17:52
Bac有用嗎?如有用,又係點用呢?
關天氣太熱事嗎?
作者: happyturtle    時間: 2012-5-9 17:59
哈哈,紅腿,尤其係苗,我覺得似水龜多過似陸龜,好多用響陸龜既知識,都唔岩紅腿.
例,佢地可以食好多水果,浸水可以浸好耐.好雜食,你唔可以餐餐都俾差唔多既野佢食.
如果只係1-2日唔食,唔緊要,餓下佢先.第3日食蕃茄,士多啤,同香蕉,可以溝落m糧攪混佢另外,你屋企有冇水龜糧?佢地都會食,不過都唔係長遠計,一定要引佢地食返陸龜糧.
作者: happyturtle    時間: 2012-5-9 18:00
我覺得應該用香口,味道濃既野溝陸龜糧,然後每日減少份量.
作者: hyy    時間: 2012-5-9 18:10
其實樓上師兄冇錯...紅腿bb要既濕度係幾高,同唔可太高溫...依家既天氣,你一定要加把抽氣比佢地...就算你長開上面個斜門...都係焗....前面個玻璃門打開吧.....
同你可加一d水苔比佢地keep濕同比個山洞佢地啦~
作者: zero322    時間: 2012-5-9 18:13
而家可以咁 買個膠箱養 只可UVB
作者: happyturtle    時間: 2012-5-9 18:25
果隻肯食正常食物既龜,你分開餵佢啦,無謂攪到全部龜都揀飲擇食.bb紅腿,當佢半水龜咁養都養得大,放心.
溫度同濕度都會影響紅腿既胃口,但係佢地有主動走埋d食物果度,唔似無胃口.再講,你已經開左個窗,又有風扇,應該都有留意空氣流通既問題.我覺得紅腿唔係咁難養喎.你留意下風扇唔好直接吹到d龜,雖然d龜應該識得走.
作者: 米高佐龜    時間: 2012-5-9 22:58
多謝咁多位師兄師姐,頭先忙緊,啱啱收工,所以覆唔到,唔好意思!!
多謝你哋嘅意見,我試下先,希望龜龜冇事啦!多謝你哋
作者: kevin1186    時間: 2012-5-9 23:24

第一隻唔似係櫻桃,應該係北部或哥紅?
你可以比D水龜糧試下,比較香口。
作者: alone    時間: 2012-5-9 23:42
通風唔夠?.?
作者: HYUNDAI    時間: 2012-5-9 23:51
你4隻紅腿對眼有冇水汪汪呀???
濕度要好高
作者: HYUNDAI    時間: 2012-5-10 00:06

同埋第2張右邊果隻好似好弱咁...可以分開餵/養

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2