香港龜友論壇

標題: 忍者龜咬自己隻手, 咩原因? [打印本頁]

作者: carolcarolam    時間: 2012-5-16 23:04
標題: 忍者龜咬自己隻手, 咩原因?
今晚發現隻忍者龜係度咬自己隻手, 仲咬到有聲.
咬左幾下就無啦, 我睇過佢隻手無傷, 請問有無原因架!

作者: professional    時間: 2012-5-16 23:30
我諗係發脾氣
作者: AKIBB    時間: 2012-5-16 23:32
鍾意自殘
作者: wel524    時間: 2012-5-16 23:38
回復 carolcarolam 的帖子

天生有神經病 OR 物似主人形
后者機會高嗎??
作者: 蛇頸之友    時間: 2012-5-16 23:50
幫自己清潔?  
作者: spoonmanu    時間: 2012-5-17 00:31
今日我兩隻愛龜打交!可惜影唔切就停!
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-17 01:10
professional 發表於 2012-5-16 23:30
我諗係發脾氣

可能係, 我最近因為無時間養水, 所以將佢地放左個細盆養幾日, 再用佢地個缸放隔夜水, 今日終於可以返缸住, 係曬燈時無拿拿咬自己隻手幾下, 之後就側埋一邊頭訓覺.
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-17 01:10
AKIBB 發表於 2012-5-16 23:32
鍾意自殘

第一次見佢咁, 應該唔會有呢舖癮.
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-17 01:11
wel524 發表於 2012-5-16 23:38

天生有神經病 OR 物似主人形

前者多D, 佢好怕羞兼細膽.
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-17 01:11
蛇頸之友 發表於 2012-5-16 23:50
幫自己清潔?

我都唔知呀! 養左咁耐第一次見.
作者: wel524    時間: 2012-5-17 01:16

佢可能隻手痕? 果個位有無咩異樣??
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-17 01:18
wel524 發表於 2012-5-17 01:16

佢可能隻手痕? 果個位有無咩異樣??

無呀! 明天再睇下佢隻手先~
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-17 01:23
我仲想問下各C兄, 忍者個殼其中一忽有咁既異樣, 點樣可以醫治!

作者: wel524    時間: 2012-5-17 01:25

怪怪地, 建議留意多少少(最少1日1次), 我怕因為佢覺得痕(可能係皮膚病先期, 又未到皮膚病), 如果腫左損左生左D野既皮膚問題, 到時愈早發現愈好
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-17 01:27
wel524 發表於 2012-5-17 01:25

怪怪地, 建議留意多少少(最少1日1次), 我怕因為佢覺得痕(可能係皮膚病先期, 又 ...

知道C兄, THX!
另外個殼, 知唔知係咩事!
作者: wel524    時間: 2012-5-17 01:39

我醫病經驗尚淺, 我近排就有隻龜類似尼種情況, 有個好好人既CHING教我買支燙火膏去查, 我而家剛剛開始試驗緊, 所以分享唔到功效俾你聽(可以參考相既情況去對比, 自行衡量風險) OR 直接去睇醫生 OR 聽取更多C兄既意見

作者: carolcarolam    時間: 2012-5-17 01:52
wel524 發表於 2012-5-17 01:39

我醫病經驗尚淺, 我近排就有隻龜類似尼種情況, 有個好好人既CHING教我買支燙火 ...

你隻龜都爛得幾厲害, 我屋企都有喎, 咁我明天開始試下先.

作者: wel524    時間: 2012-5-17 02:01

因為...所以... 佢本身就係咁,不過我會更努力嘗試令佢變得更靚更健康, 尼排勁得閒, 可以全天候照顧佢, 佢黎果時已經好生猛好精靈, 情況十分穩定, 未見異樣或惡化蹟象, 如果有拒食或其他異常, 會立刻帶佢睇醫生, 建議你果隻再爛落去, 有咩異樣eg拒食,爛到入肉, 自己試過唔得, 去睇醫生好d, 雖然係貴, 但係如果自己唔識e, 自己嘗試過其他ching意見, 隻龜都唔得既話, 始終諮詢下專業人士意見會好d
作者: wel524    時間: 2012-5-17 02:08

要先抺乾身, 查藥膏, 再乾身一段時間,
我而家試驗階段, 就係夜晚食完野, 抺乾身, 之后查藥膏, 再乾身一晚, 我見我果隻情況穩定, 我日抖會放番佢去曬下燈游下水, 俾佢happy下, 你果隻個邊好似爛緊, 有無臭?? 覺得你果隻邊位好似仲蝕緊, 我諗要乾身耐d
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-17 02:11
wel524 發表於 2012-5-17 02:01

因為...所以... 佢本身就係咁,不過我會更努力嘗試令佢變得更靚更健康, 尼排勁得 ...

我隻龜, 成日都食唔飽咁, 好鬼肥. 頭先連人地D屎都唔放過
呢排比佢曬下太陽, 希望佢慢慢會好返.
加油~ 大家都試下, 睇下會唔會有改善.
作者: wel524    時間: 2012-5-17 02:14

之前睇過d ching介紹既網, 其實有講爛殼既資料等等http://www.guijx.com/guiyy/List_2284.html
我就搵過d圖, 全部都唔多似, 我覺得我隻龜係歸類係角質化&爛殼(背甲)一類
作者: wel524    時間: 2012-5-17 02:17
wel524 發表於 2012-5-17 02:14

之前睇過d ching介紹既網, 其實有講爛殼既資料等等http://www.guijx.com/guiyy/ ...

醫既方法搵到好多, 不過未試過, 唔知用邊樣最o岩, 所以問過ching, 就先試燙火膏,
同埋甩左果片甲, 聽個ching講起碼要等半年先會生番, 我唔介意有耐性,
只係担心我養既期間佢惡化, 暫時都未見有任何惡化或異樣
(因為我响之前影定哂相俾自己作比對, 希望可以愈養愈好)

作者: wel524    時間: 2012-5-17 02:27

ching真係要留意多d佢, 因為個殼已經出現問題, 咬手唔大問題, 反而係個殼大問題d, 個殼咁樣即係已經受感染, 爛入肉出血發臭隻龜就危, 加上你話佢無啦啦咬自己手, 可能佢知道自己個殼有問題, 覺得痕, 咬埋隻手損左既話, 如果再多一樣皮膚問題, 就變左個殼皮膚兩樣要醫, 到時度度都病就難搞, 感染愈多隻龜好易會唔食野, 所謂病向淺中醫, 留意到問題就即刻醫, 唔好怕俾其他ching話,貼多d圖, 尼度d ching都ok 好人ga,  大家一齊努力, 希望兩隻龜都變得更靚更健康
作者: wel524    時間: 2012-5-19 02:55

用左幾日, 覺得效果幾好, 我見到脫左甲果忽好似生番出黎, 由白色變左綠色(似殼既顏色)
CHING隻龜情況點? 有進展大家分享下

作者: katherine816    時間: 2012-5-19 04:53
師姐"龜龜用口咬自己d手手腳腳,只要留意下佢地本身有冇傷口,
如果冇既,好大原因係佢地成長中,脫皮令到到佢地吾舒服而咬左d死皮,
都係龜龜佢地自己清潔既一個習性,
平時只要做好水質管理,問題吾係咁大既
作者: 龜.    時間: 2012-5-19 10:33
我個2隻忍者都有過角質化過.
之前睇個啲啲post係教用野(刀or手)
挖走個啲角質部份.挖到白白地色之後.
直接係上面茶湯火高.跟住早養一晚.
第二日就無曬事架啦
我自己嘗試
作者: 龜.    時間: 2012-5-19 10:34
我試過.得架
不過旱養完之後記住要洗反走啲湯火高
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-19 17:55
katherine816 發表於 2012-5-19 04:53
師姐"龜龜用口咬自己d手手腳腳,只要留意下佢地本身有冇傷口,
如果冇既,好大原因係佢地成長中,脫皮令到到佢 ...

都係咬左一次及兩下, 呢幾日都唔見佢再咬LU~
作者: carolcarolam    時間: 2012-5-19 17:56
龜. 發表於 2012-5-19 10:33
我個2隻忍者都有過角質化過.
之前睇個啲啲post係教用野(刀or手)
挖走個啲角質部份.挖到白白地色之後.

我用左第二隻膏同佢搽, 乾養左一個早上, 夜晚放缸養, 好似好左些.

作者: MoiB    時間: 2012-5-20 18:18

我隻龜都有呀
之前睇過台灣o既網頁
佢話係水質問題,所以佢痕就想咬...
另外之前睇醫生都問過
佢話有機會係關節炎佢痛所以咬
我隻龜so far而家夏天keep住o的水乾淨又冇咩咬啦
作者: wel524    時間: 2012-5-20 18:21
回復 MoiB 的帖子

請教CHING用左咩方法令水質改善??
作者: wel524    時間: 2012-5-20 18:28

回復 龜. 的帖子

http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=35934 睇尼個POST? 我驚隻龜龜會痛, 唔想一樣未搞好就搞第二樣, 所以打算醫好個洞先, 我用左藥幾日, 個洞愈黎愈好, 好似開始生番埋, 同埋甲面果D白色退左

作者: LazyMazy    時間: 2012-5-20 18:28
回復 龜. 的帖子

其實唔用界刀就咁茶上去係咪無得好?我唔夠膽界呀
作者: wel524    時間: 2012-5-20 18:33

回復 LazyMazy 的帖子

的確係會驚佢痛, 我都未夠胆試, 所以查緊藥試下先, 同埋等佢換甲(見尼排佢好似開始換緊甲同脫皮)

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2