香港龜友論壇

標題: 盾龜setting [打印本頁]

作者: 小龜仔    時間: 2012-5-22 09:24
標題: 盾龜setting
早晨呀各位師兄師姐,

請問下這個setting有咩地方要改善下?陶粒,紅土會唔會太少?盾b底甲4.5cm!!

(多謝婷婷提供ge底材)

今早第一次開熱燈,熱點35度

今早第一次開熱燈,熱點35度

箱size: 63cm x 50 cm x 18cm

箱size: 63cm x 50 cm x 18cm

早餐

早餐

作者: hyy    時間: 2012-5-22 09:36
個食物盆平時係咪會拎起?圓形果個咪黎?
你個setting同我之前差唔多,不過我會比山洞佢,and兩盞燈向左邊移多小小,熱點唔好射住膠盆邊
作者: UFO    時間: 2012-5-22 09:38
唔錯,不過大隻點用唔到,因為會爬出來,我想問你這個箱在那裡買的同幾錢,我都想買返個thx
作者: hyy    時間: 2012-5-22 09:40
溫度計可加多一個,依家日間其實都唔多要開熱燈,只開uvb都夠,除非你開冷氣
作者: seira2242527    時間: 2012-5-22 10:25
吃菜菜
作者: 米高佐龜    時間: 2012-5-22 11:34
我都係用冷氣機隔陳網!不過依家去五金鋪買左個[千圍]網…
作者: Eric    時間: 2012-5-22 12:05
用洗衫袋唔會梗方便咩
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-22 18:40
回復 hyy 的帖子

多謝提點!兩盞燈已移左小小,食物盆其實係一個大水盤會長放係龜箱入面,圓形果個之前係水盆,已棄用
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-22 18:43
UFO 發表於 2012-5-22 09:38
唔錯,不過大隻點用唔到,因為會爬出來,我想問你這個箱在那裡買的同幾錢,我都想買返個thx ...

係宜+度買$130,佢話個size係75 x 58 x 18,但實際係細小小
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-22 18:50
hyy 發表於 2012-5-22 09:40
溫度計可加多一個,依家日間其實都唔多要開熱燈,只開uvb都夠,除非你開冷氣 ...

溫度計遲d會加多一個,今日開熱燈係因為我未有溫度計探水溫,驚d水會凍左d,所以用燈晒下隻龜仔,請問c姐知唔知邊度有水銀溫度計買?因我搵過好多家品店都冇
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-22 18:54
seira2242527 發表於 2012-5-22 10:25
吃菜菜

隻龜仔哩兩日食好少野,今日好d,食左相片中ge一半左右(份量係一中一小車前+sudo糧一粒),算唔算好胃口?
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-22 18:56
Eric 發表於 2012-5-22 12:05
用洗衫袋唔會梗方便咩

聰明!果兩個係洗衫袋,婷婷師姐教ge
作者: UFO    時間: 2012-5-22 19:19
thx,不過都比返小小意見,加一支10.0uvb光管開八個鐘會對隻龜好好多,我果10隻都是這樣
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-22 19:59
UFO 發表於 2012-5-22 19:19
thx,不過都比返小小意見,加一支10.0uvb光管開八個鐘會對隻龜好好多,我果10隻都是這樣 ...

我現在有用zoomed 10.0燈膽開朝8晚7,如果要加多支光管,要先諗下d燈ge擺位,多謝你ge意見!
作者: hyy    時間: 2012-5-22 20:12
小龜仔 發表於 2012-5-22 18:50
溫度計遲d會加多一個,今日開熱燈係因為我未有溫度計探水溫,驚d水會凍左d,所以用燈晒下隻龜仔,請問c姐知唔 ...

係魚街有,幾蚊支,不過盾較為食,要小心,另外水盆可放邊,唔好放中間,小心龜龜返車
作者: hyy    時間: 2012-5-22 20:15
水温唔洗太緊張,我d小龜自己成日走入去浸,係怕依個水盆太高龜龜爬出爬入會反
作者: hyy    時間: 2012-5-22 20:17
UFO 發表於 2012-5-22 19:19
thx,不過都比返小小意見,加一支10.0uvb光管開八個鐘會對隻龜好好多,我果10隻都是這樣 ...

有一隻都係e+買,$6x,size差唔多,我之前用緊
作者: seira2242527    時間: 2012-5-23 00:54
回復 小龜仔 的帖子

我都唔知架...冇養開陸龜
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-23 10:00
hyy 發表於 2012-5-22 20:15
水温唔洗太緊張,我d小龜自己成日走入去浸,係怕依個水盆太高龜龜爬出爬入會反 ...

多謝提醒,我放左D石仔係水盆入面同埋將水盆四週嘅紅土推高左,所以隻龜仔去飲水應該冇問題,但我未見過隻龜自己去飲水
作者: 安德魯天    時間: 2012-5-23 11:32
小龜仔 發表於 2012-5-22 18:56
聰明!果兩個係洗衫袋,婷婷師姐教ge

用洗3袋有咩好處
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-24 00:08
安德魯天 發表於 2012-5-23 11:32
用洗3袋有咩好處

入住D陶粒,下次要洗ge時候容易D將陶粒同紅土分開
作者: 婷婷    時間: 2012-5-24 00:26
每日有浸水,盾唔駛比水盤都可以~
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-24 00:41
婷婷 發表於 2012-5-24 00:26
每日有浸水,盾唔駛比水盤都可以~

明白,但我想問下隻龜仔18號買返黎到現在仲未排酸,聽朝需唔需要比金錢草粒隻龜仔食?謝謝!
作者: 婷婷    時間: 2012-5-24 00:48
小龜仔 發表於 2012-5-24 00:41
明白,但我想問下隻龜仔18號買返黎到現在仲未排酸,聽朝需唔需要比金錢草粒隻龜仔食?謝謝! ...

每日浸幾耐呢?同埋你比水盤時,佢有無自己浸過?
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-24 01:00
婷婷 發表於 2012-5-24 00:48
每日浸幾耐呢?同埋你比水盤時,佢有無自己浸過?

每日浸15-20分鐘,但未見過隻龜去過水盆
作者: 婷婷    時間: 2012-5-24 01:07
回復 小龜仔 的帖子

有時轉換環境都會有影響,
可以浸30分鐘,水溫38度左右,
最有效係曬住太陽浸水~
試下先啦
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-24 01:12
婷婷 發表於 2012-5-24 01:07
回復 小龜仔 的帖子

有時轉換環境都會有影響,

明白,咁我試多兩日先啦,多謝指教!
作者: 婷婷    時間: 2012-5-24 01:17
小龜仔 發表於 2012-5-24 01:12
明白,咁我試多兩日先啦,多謝指教!

唔係指教,大家交流下~
我嗰隻over半個月冇喇,聽日又試拎佢去再曬
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-24 01:32
婷婷 發表於 2012-5-24 01:17
唔係指教,大家交流下~
我嗰隻over半個月冇喇,聽日又試拎佢去再曬

祝妳隻龜龜早日排酸
作者: 阿花    時間: 2012-5-24 12:26
回復 小龜仔 的帖子

恭喜你。不過好快要轉新屋啦。

http://blog.yahoo.com/_6E7I4MO5JMOLXHKSLRO4HKT4AQ/articles
作者: 小龜仔    時間: 2012-5-25 00:44
阿花 發表於 2012-5-24 12:26
回復 小龜仔 的帖子

恭喜你。不過好快要轉新屋啦。

多謝!希望隻龜快D大, 我已經準備左擴建ge藍圖喇
作者: romantic    時間: 2012-5-25 02:24

養龜真係唔簡單, 要好多學問, 知識豐富!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2