香港龜友論壇

標題: 成日想睡好累咁... [打印本頁]

作者: 龜妹妹    時間: 2012-5-23 10:19
標題: 成日想睡好累咁...
請教各位師兄師姐, 我妹妹近來雖然肯食少少嘢, 但不知什麼原因這幾天成日睡且好累似的, 究竟是天氣問題還是妹妹有問題呢?  吾該各位師兄師姐

作者: flower07223    時間: 2012-5-23 11:39
你妹妹是人定係烏龜??
作者: 龜妹妹    時間: 2012-5-23 12:46
我隻黃頭象龜呀。成日睡有點擔心佢。
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-23 19:42
有無setting 相睇下呀?
作者: 龜妹妹    時間: 2012-5-24 11:22
回復 奇蹟 的帖子

我比佢周屋走的, 冇嘢攔佢, 但這幾天好像成日想睡和冇胃口, 佢食好少嘢呀, 昨晚我見牠睡了但沒有吃東西, 所以特意看看牠, 細心察看下我見牠的右邊前殼好像損了, 不知是否這一個原因呢? 有時見牠好似想咬手定咬殼, 請問我可以做什麼? Thanks.

作者: catmandy    時間: 2012-5-24 11:40
龜妹妹 發表於 2012-5-24 11:22
回復 奇蹟 的帖子

我比佢周屋走的, 冇嘢攔佢, 但這幾天好像成日想睡和冇胃口, 佢食好少嘢呀, 昨晚我見牠睡 ...

殼好像損了  <-----  損左就要幫佢搽藥啦
作者: 龜妹妹    時間: 2012-5-24 11:43
回復 catmandy 的帖子

請問可以搽什麼藥?  Thanks.
作者: catmandy    時間: 2012-5-24 11:45
龜妹妹 發表於 2012-5-24 11:43

請問可以搽什麼藥?  Thanks.

另一邊講左~~搽 "龜精靈"~~魚街有得賣~~
作者: 龜妹妹    時間: 2012-5-24 11:57

Thanks.  
作者: 奇蹟    時間: 2012-5-24 12:19
回復 龜妹妹 的帖子

咁你屋內溫度幾度呀?
作者: 龜妹妹    時間: 2012-5-24 12:33
回復 奇蹟 的帖子

都是20幾度啦, 應該吾過30度的, 佢有時都鍾意走出露台.
作者: 龜妹妹    時間: 2012-5-24 12:40
吾好意思呀師兄師姐, 我不知道澳門這裡有沒有"龜精靈"這藥, 如果買不到的話, 有冇其他可以代替呢? Thanks.
作者: catmandy    時間: 2012-5-24 12:53
龜妹妹 發表於 2012-5-24 12:40
吾好意思呀師兄師姐, 我不知道澳門這裡有沒有"龜精靈"這藥, 如果買不到的話, 有冇其他可以代替呢? Thanks. ...

我見有d c hing c姐會用人搽o既黃藥水搽龜龜傷口, 應該都ok o既~
作者: 龜妹妹    時間: 2012-5-24 13:02

Thanks.

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2