香港龜友論壇

標題: 紫螺bb 要點養? [打印本頁]

作者: jbjbjb    時間: 2011-7-12 10:25
標題: 紫螺bb 要點養?
果日有ching送贈左4隻紫螺bb其實我未養過但好有興趣試下..
番到屋企 我用樽仔"畢"起d魚缸水..放晒佢地落去..
由於佢地太細粒..我分唔出佢地生定死...
我將佢地放左係木台頭就算...

第二日竟然就一隻bb係個樽外面...
乾死左.....(點解佢要咁做呀!!)
然後有一隻食緊其餘兩隻..
(我男友話死左先會食佢地d肉)

而家....得番一隻咋...
我想問大家養螺其實要點嫁?

作者: kenbb    時間: 2011-7-12 10:36

最簡單就係用水同水草同青苔同魚糧(微粒果隻.)
作者: jbjbjb    時間: 2011-7-12 10:45
日日換水?
作者: 李子火鍋    時間: 2011-7-12 13:44
的確要換水,除非有過濾
作者: jbjbjb    時間: 2011-7-12 20:57
知道 ching
作者: 李子火鍋    時間: 2011-7-13 11:04
  到時生到爆你就送兩粒俾我啦~ 哈
作者: 李子火鍋    時間: 2011-7-13 11:13
得返一粒 ?!!   唔緊要~ 我有兩粒拎去俾你配種  大到甩碌 既紫螺~   只不過身體無左D部位  
同埋佢地生卵會嚇死你.....唔似小時候咁 生一小排細透明既卵

係一大舊好似白色發保膠咁!!!!!!   
作者: Yan;)    時間: 2011-7-13 11:18
回復 李子火鍋 的帖子

咁可怕@_@生一大舊好似白色發保膠咁既卵....
成功出到世?@@
作者: 李子火鍋    時間: 2011-7-13 11:24
Yan;) 發表於 2011-7-13 11:18
回復 李子火鍋 的帖子

咁可怕@_@生一大舊好似白色發保膠咁既卵....

咁又唔係成粒= =  成好多粒~ 不過好大粒 真係同發保膠差唔多
出唔到世  因為俾我一野產左落缸 餵龜 餵蝦

佢一星期產左兩次= =   依家又咁大粒...又咁暖.....都應該就黎死
作者: Dicken    時間: 2011-7-13 12:56
神秘螺?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2