香港龜友論壇

標題: [緊急] 唔該救下我隻巴西龜~_~ [打印本頁]

作者: sallycheuk    時間: 2012-5-28 15:28
標題: [緊急] 唔該救下我隻巴西龜~_~

我隻巴西龜仲係幼龜...大概5cm長..
呢幾日佢個口有時會開下開下..又打乞痴...但有時又冇野...
我上網睇可能係傷風/感冒.
佢前幾日都仲會食野...但岩先比佢佢好似開始唔多食咁..
琴日開始比黑藥佢食....但好難令佢開口..搞到滴左都唔知佢有冇食到..
有冇ching知道佢咩事..
同埋應該點先可以餵到藥比佢食 ????
我怕佢就黎唔得啦/_\
作者: sallycheuk    時間: 2012-5-28 16:08
唔該呀/_\有冇人丫
作者: samsam=]    時間: 2012-5-28 18:34

將龜龜打斜45度   滴鼻孔   (加油!)

作者: sallycheuk    時間: 2012-5-28 18:44
但佢個鼻孔好細._. 流唔流到入去嫁
作者: lthin9797    時間: 2012-5-30 19:08
sallycheuk 發表於 2012-5-28 18:44
但佢個鼻孔好細._. 流唔流到入去嫁

我隻幾個星期前都病左,而+好番哂LA...你滴2滴黑藥落佢個鼻就OK,滴完乾養一晚就OK,早晚一次,我果隻滴左5日左右就好番 希望係隻巴西都快D好番LA~
作者: sallycheuk    時間: 2012-6-2 17:45
lthin9797 發表於 2012-5-30 19:08
我隻幾個星期前都病左,而+好番哂LA...你滴2滴黑藥落佢個鼻就OK,滴完乾養一晚就OK,早晚一次,我果隻滴 ...

但佢個鼻好細,滴完都好似流唔到入去咁,,
同埋係咪夜晚滴完嗰次先乾養一晚?早上滴完都可以落水養?佢唔會缺水嗎?我滴左幾日佢都未好丫,,thx

作者: lthin9797    時間: 2012-6-2 18:30
sallycheuk 發表於 2012-6-2 17:45
但佢個鼻好細,滴完都好似流唔到入去咁,,
同埋係咪夜晚滴完嗰次先乾養一晚?早上滴完都可以落水養?佢 ...

滴2滴落鼻已OK GA LA..會流到的。
早上滴完可以乾養幾個鐘,再放番D水比佢...
到夜晚滴就乾養一晚,唔使擔心龜會缺水,只要唔係太長時間冇比水都OK..
作者: seamus    時間: 2012-6-2 20:26
如果用手按住佢2個鼻孔,咁等一陣間,佢個口係唔係會開架????
作者: sallycheuk    時間: 2012-6-3 15:49
lthin9797 發表於 2012-6-2 18:30
滴2滴落鼻已OK GA LA..會流到的。
早上滴完可以乾養幾個鐘,再放番D水比佢...
到夜晚滴就乾養一晚,唔使 ...

滴左六日都係冇好......覺得佢愈黎愈辛苦咁..
今朝個口仲有時歪左合唔埋.../_\
如果跟你方法餵多幾日藥都唔得既....我諗都係比佢去會舒服d.
作者: sallycheuk    時間: 2012-6-3 15:54
seamus 發表於 2012-6-2 20:26
如果用手按住佢2個鼻孔,咁等一陣間,佢個口係唔係會開架????

唔洗禁佢都已經成日開口/_\
不過禁既話會見到佢瞳孔縮細-_-
作者: seamus    時間: 2012-6-3 18:20
回復 sallycheuk 的帖子

如果開口直接滴落個口到未得囉
作者: sallycheuk    時間: 2012-6-3 18:45
seamus 發表於 2012-6-3 18:20

如果開口直接滴落個口到未得囉

但佢會含住跟住吐返哂出黎..
作者: seamus    時間: 2012-6-3 18:47

你試下45度角打斜,找方法令佢開口,滴落去
作者: seamus    時間: 2012-6-3 18:48
你有無試過去友緣龜屋買藥比佢試???
作者: sallycheuk    時間: 2012-6-3 18:52
我用黑藥{clean infect}呢隻
有時見到佢好似食到咁又好似食唔到~_~
作者: sallycheuk    時間: 2012-6-3 18:57
綠龜屋入面個老闆會幫人睇龜病嗎 ???

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2