香港龜友論壇

標題: 錯甲??草草白板成長錄 [打印本頁]

作者: wel524    時間: 2012-6-5 19:36
標題: 錯甲??草草白板成長錄

今日幫佢刷刷果時先發現, 原來養左4年既草草白板 係............... 錯甲, 真係慚愧,
搵番D舊相睇, 原來一買返黎果時已經係 錯甲, 完全無留意到

因為佢以前實在太怕人, 我掂都唔敢掂佢, 又邊會成日留意佢,

我而家好努力搵緊有無影佢個崩咀既相, 好想知佢黎果時係咪已經崩左T.T 暫時未有發現==!!

請問尼隻係咪叫554錯甲?? 如果係錯得都幾好, 554唔會死~~幾好意頭~~

白板近照,佢而家好鬼識擺POST搶鏡XD(今年5月4日)

白板近照,佢而家好鬼識擺POST搶鏡XD(今年5月4日)

白板BB近照(2008年5月29日)

白板BB近照(2008年5月29日)

以往舊居,由細到大佢都係跟住阿四,所以一直兩隻一齊住(2009年9月13日)

以往舊居,由細到大佢都係跟住阿四,所以一直兩隻一齊住(2009年9月13日)

阿四LEE响樓梯底(2009年9月13日)

阿四LEE响樓梯底(2009年9月13日)

食,住,行,玩仍然同阿四一齊,佢驚到飛起,又走埋阿四果邊(2010年9月12日)

食,住,行,玩仍然同阿四一齊,佢驚到飛起,又走埋阿四果邊(2010年9月12日)

睇下佢而家幾多FD(今年5月4日)

睇下佢而家幾多FD(今年5月4日)

作者: taylortin    時間: 2012-6-5 20:02
白板個殼好令,多左塊殼好有STYLE
作者: wel524    時間: 2012-6-5 20:09
回復 taylortin 的帖子

代佢多謝CHING~ 一直都無留意到佢果塊細細甲又真係幾有STYLE
作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-5 20:40
回復 wel524 的帖子

呢個主人呢.....哈哈
點解比咁少水既~~
作者: wel524    時間: 2012-6-5 20:42

回復 泥頭佬 的帖子

游水通常會去第二個大缸 OR 我响度果時先置加深水, 訓覺,食野, 平日住尼個箱, 佢地住,玩既環境成日變 佢地細隻果時基本上我睇住, 我先敢俾佢地游深水, 否則唔會落深水, 自從黑板事件好驚佢地浸死 所以大多數時間淺水, 少時間深水, 而家變左大隻草就深水啦
作者: 杯仔蛋糕    時間: 2012-6-5 21:01
我果隻大得好慢......

作者: wel524    時間: 2012-6-5 21:08
回復 杯仔蛋糕 的帖子

我有一隻草都係大得好慢, 果隻阿四係同黑仔同年
作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-5 21:12

基本上我睇住, 我先敢俾佢地游深水 <<<<< 每日有15分鐘游水?
作者: wel524    時間: 2012-6-5 21:15

回復 泥頭佬 的帖子

咁有時無咁少既 或者我俾多張相你睇, 就知佢地D設施點樣輪流用(以前), 而家真係好好多啦
陣間再貼D 黑仔舊照出黎俾你睇下, 佢果時好鬼啡, 突然之間變到咁鬼黑, 唉...不過好似無哂2011年果D相, 因為之前個外置HD壞左, 拎去俾人整, 只係救到一堆舊資料舊相, 有部份損壞左T.T

作者: SecRet    時間: 2012-6-5 21:54
個甲錯得黎幾好睇 無問題的
作者: kuen少    時間: 2012-6-5 22:13
越大越靚,唔講都唔覺錯甲
作者: tom5985    時間: 2012-6-5 22:19

我想問錯甲姐係點?
作者: wel524    時間: 2012-6-5 22:20

回復 kuen少 的帖子

終於有第一個人話唔覺, 即係唔係我問題啦
作者: wel524    時間: 2012-6-5 22:24
回復 tom5985 的帖子

請到主頁搜尋位置, 打入'錯甲' 2字, 會有好多解釋
作者: SecRet    時間: 2012-6-5 22:24
tom5985 發表於 2012-6-5 22:19
我想問錯甲姐係點?

左右甲數唔同或唔對稱
作者: wel524    時間: 2012-6-5 22:32
回復 SecRet 的帖子

有第二個人應同, 我以為我真係對隻龜好衰, 對左4年都唔發覺
作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-5 22:38

好ar ,,,,, 輪流用都幾好ar
下? 啡色變黑色? 你隻係變色龜黎嫁?xdd
HD壞左, 拎去俾人整<<<<< 想做笫2個陳冠A , XDDD
作者: wel524    時間: 2012-6-5 22:43

回復 泥頭佬 的帖子

啡色變黑色?---> CHING有無聽過墨化草
想做笫2個陳冠A-->咁如果我拎去俾另一位主角整既話, 我諗都唔會有咩睇蝕既
作者: wel524    時間: 2012-6-5 23:06

回復 泥頭佬 的帖子

搵左兩張2010年果時, 有時會放D細細草入去游深水, 其實對於果時果2隻草黎講, 真係幾深水, 所以我响度睇住果時先可以放入去游下

以下係兩張十分差既設計圖, 切勿模仿

2010年4月舊龜箱/缸佈置(@@惹左好多小強既濾桶仲响度)

2010年4月舊龜箱/缸佈置(@@惹左好多小強既濾桶仲响度)

2010年9月舊龜箱/缸佈置

2010年9月舊龜箱/缸佈置

作者: AKIBB    時間: 2012-6-6 00:00
好鍾意D草草
作者: wel524    時間: 2012-6-6 00:06
回復 AKIBB 的帖子

我全部草草都好鐘意
作者: AKIBB    時間: 2012-6-6 00:07

我最鍾意草草
C兄D草草都好正
作者: wel524    時間: 2012-6-6 00:14

C姐都好正(包括C姐D龜)
作者: AKIBB    時間: 2012-6-6 00:15

唔好咁講,我而家要比心機養好自己D龜
作者: wel524    時間: 2012-6-6 00:19

大家一齊加油, C姐都見到我以前果個佈置, 都唔係咁好咋, 慢慢改善~~ 我覺得最麻煩真係換水既環節, 每次都覺得好有制水FEEL
作者: AKIBB    時間: 2012-6-6 00:19

我果D直頭無佈置
作者: power15    時間: 2012-6-6 00:20
洗唔洗咁多隻草~~
作者: wel524    時間: 2012-6-6 00:23

回復 power15 的帖子

好少咋, 得幾隻咋麻 都未夠一打半打
作者: wel524    時間: 2012-6-6 00:24

慢慢幫佢地添置LAW, 加油呀 每個月買D佈置, 慢慢就添置哂, 不過空間有限就真係難搞D
作者: power15    時間: 2012-6-6 00:25

洗唔洗重覆又重覆~~
買下其他品種比較好~~
作者: wel524    時間: 2012-6-6 00:28

鐘意既野, 係唔介意重覆, eg. 一個男仔&一個女仔, 就算各自被飛幾多次, 鐘意既話最終復合幾多次都係一樣會响番一齊, 重覆又重覆响一齊, 唔鐘意既話, 一齊一次就夠 好似離哂題 都有其他品種ga, 不過無位, 要慎重考慮
作者: AKIBB    時間: 2012-6-6 00:29

我就咁一個箱算,唔想晒錢.我係個女仔
有錢都買野扮令啦,HEHE
作者: wel524    時間: 2012-6-6 00:37

女仔都唔一定鐘意買扮令野, 好多女仔都鐘意買龜龜野 不如等我介紹一個俾你識 其實買龜龜有d野係貴, 不過為佢地生活好, 我覺得俾多少少錢值得, 有時見到佢地啤住我果個衰樣, 真係好唔開心, 所以為左你望得開心, 你都係快d幫佢地改善下, 其實一個箱都可以好平整到好多野, 只要有心機俾少少時間去整就得 or 求其買個台俾佢地企, 放下佢地去曬太陽既位, 拿上手摸下佢, 佢地已經好鬼開心
作者: power15    時間: 2012-6-6 00:40

條題離得幾緊要下~~
明明吹緊龜經,但......!@@
作者: wel524    時間: 2012-6-6 00:43

ching明就ok, 唔明就無計 仲之就係鐘意做既野, 唔介意重覆又重覆 可能ching未理解到 &未中毒
作者: power15    時間: 2012-6-6 13:08

我人比較理智果種,評估件事值唔值得去馬~~
當然理解你心態,千金難買心頭好,不過如果心頭好要傾家蕩產的話,咁唔知值唔值得呢~~
反而中地圖毒唔多唔少~~
作者: wel524    時間: 2012-6-6 13:13

地圖我都好鐘意GA CHING唔會係成堆黑瘤話???!!(有米之人) 咁理智D好D既, 我諗如果我唔理智屋企而家可能已經有一打草草 不過相信不久既將來都應該有, 其實養草草都好易養, 最難搞係驚佢病 同埋 空間, 同埋要多D時間換水 真係要諗清楚先
作者: power15    時間: 2012-6-6 17:33

黑瘤一般喜歡,反而喜歡德州,花邊,黃斑~~
養黑瘤又點會一定係有米人呢~
~少買些其他東西都已經買到它了~~
作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-6 20:00

CHING有無聽過墨化<<<<< 有ar , 不過未見過lo =.=
咁如果我拎去俾另一位主角整既話, 我諗都唔會有咩睇蝕既<<<<<另一位主角都吾識整電腦既 , xdd
作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-6 20:11

以下係兩張十分差既設計圖, 切勿模仿<<<<< 第一張姐
第一張果膠板放到咁高 , 上到去要好好腳力
放到咁高吾會爬出黎咩??
作者: wel524    時間: 2012-6-7 02:06

CHING有無多D龜相可以分享下, 好有興趣想睇下咩樣, 我唔係好識E D好想見識下
作者: wel524    時間: 2012-6-7 02:08
回復 泥頭佬 的帖子

有ar , 不過未見過lo -->你望下我隻黑仔 我開左新POST, 你就知佢以前幾啡色, 而家變隻黑色@@ 一直諗緊隻龜係咪俾人換左
另一位主角都吾識整電腦既 , xdd-->好心你唔好代入角色啦, 我既另一位主角識咪得lor
作者: wel524    時間: 2012-6-7 02:13
回復 泥頭佬 的帖子

所以你去睇下我相冊寫左d咩
http://www.hkturtle.org/home.php ... cid=23569#pic_block
作者: power15    時間: 2012-6-7 14:30

龜相就無咁多,邊有可能養咁多~~
http://www.herpera.com/mapturts.htm
http://www.austinsturtlepage.com/world_of_turtles/
以上兩個網都有好多龜相睇~~~
慢慢研究下~~
作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-7 22:37

睇左啦 , 真係黑左好多 , 比你染左色咁 , xdd
好心你唔好代入角色啦, 我既另一位主角識咪得lor<<<<< 我吾係代入角色ar , 我講緊冠A , xddd
我既另一位主角識咪得lor<<<<< 叫佢去幫人整電腦 , 睇下有咩新發現~~
作者: wel524    時間: 2012-6-7 22:45
回復 泥頭佬 的帖子

比你染左色咁--->我無做過D咩野, 間中帶佢陪我沖涼O者
講緊冠A---> 就算想代入勸你都唔好代入佢呀, 無好下場
有咩新發現--->一定有好多不可告人既發現啦XD
作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-8 22:00

我無做過D咩野, 間中帶佢陪我沖涼O者<<<<< 講真講假ar ? 一齊沖? 吾驚d沐浴露彈到佢? 如果一齊係浴缸浸就千奇吾好...龜都好多細菌 , 可能會入左自己既身體~~
就算想代入勸你都唔好代入佢呀, 無好下場<<<<< 我吾會隨便代入 , 放心
一定有好多不可告人既發現啦XD<<<<<正常 , 不過吾會係我
作者: wel524    時間: 2012-6-8 22:08
回復 泥頭佬 的帖子

真豬都無咁真啦~ 唔會彈到佢, 邊有人沖涼沖到咁離譜彈哂d水出黎, 玩水咩?! 梗係唔係一個浴缸啦, 佢咁細隻龜, 唔驚菌都驚佢浸親啦

作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-8 23:49

真豬都無咁真啦<<<<< 可能係乳豬呢 , 哈哈
邊有人沖涼沖到咁離譜彈哂d水出黎<<<<< 我一直都會=__=  好離譜咩
浸親都吾驚既驚比你坐偏姐~~
作者: wel524    時間: 2012-6-8 23:52
回復 泥頭佬 的帖子

乳豬(尼句唔係18+呀話)
係好離譜呀, 你學下我啦
黑仔唔會既. 佢已經好扁啦
作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-9 00:09

乳豬(尼句唔係18+呀話) <<<<< 吾係 , 乳豬仔吾係大豬咪真豬都無咁真LOL <--- 算啦 , 自己都有少少吾知自己UP緊乜 (我吾同龜友講18+的 XD)
係好離譜呀, 你學下我啦<<<<< 有D難WO , 資質比較差 , 好難學得識
黑仔唔會既. 佢已經好扁啦<<<<< 係咩 , 你又佢做咩黎AR?

作者: wel524    時間: 2012-6-9 00:15
回復 泥頭佬 的帖子

自己都有少少吾知自己UP緊--> 哈哈, 知道就好啦, 原來唔係我理解有問題,
哇, 好好食呀, 大大隻乳豬, e個時間會唔會太吸引呀, 引死人咩?! 不過我屋企個早餐都未食哂, 每日我就係不停咁追趕時間去食哂我果d野食, 有時覺得都幾辛苦 但係又食得是福...
你又佢做咩黎AR---> 佢成日好衰,搞基, 俾我泵扁左, 唔記得將隻小巴分開添, 等我立刻去拆散佢地先
作者: 泥頭佬    時間: 2012-6-9 00:41

原來唔係我理解有問題 <<<<< 我只係呢次有少少吾明姐~XD
大大隻乳豬, e個時間會唔會太吸引呀, 引死人咩?! <<<<< 我都覺 , 肚餓TIM -_-
不過我屋企個早餐都未食哂 ::::::::: 但係又食得是福...<<<<<  矛盾左喎 , 今次到我吾明
每日我就係不停咁追趕時間去食哂我果d野食 <<<<< 我幫你LOL , XDD   你1日有20鐘食野
佢成日好衰,搞基, 俾我泵扁左<<<<< 好難吾搞基 , 成屋都係仔.....你吾應該泵扁佢 , 拗反"直"佢先岩架麻

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2