香港龜友論壇

標題: 晒燈問題 [打印本頁]

作者: kit_lam    時間: 2012-6-9 21:16
標題: 晒燈問題
我想問大家通常俾隻龜晒幾耐燈.我新飬豹龜.尋晚開左uva紅燈俾佢,開左大約11個鐘,跟住今朝見佢好似呆呆地咁.係咪晒得太耐!!

作者: catmandy    時間: 2012-6-9 21:27
kit_lam 發表於 2012-6-9 21:16
我想問大家通常俾隻龜晒幾耐燈.我新飬豹龜.尋晚開左uva紅燈俾佢,開左大約11個鐘,跟住今朝見佢好似呆呆地咁. ...

uva&uvb燈唔係日頭開架咩= =""
夜晚氣溫低o既話多數開紅外線or陶瓷暖燈喎....
作者: 小豹    時間: 2012-6-9 21:43
红燈只有保暖作用,依家天氣跟本唔洗開
作者: kit_lam    時間: 2012-6-9 22:12
因為我有開冷氣怕佢會凍....
作者: 權強    時間: 2012-6-9 22:25
kit_lam 發表於 2012-6-9 22:12
因為我有開冷氣怕佢會凍....

咩龜黎? 多數龜都有日夜溫差 開冷氣都唔洗開燈的  我龜曬MEGA-RAY日出開 日落關
作者: kit_lam    時間: 2012-6-9 22:32
豹龜....咁我晒左佢一晚應該無事家??我好擔心

作者: boom76    時間: 2012-6-9 22:48
一晚應該唔會太大問題,晚晚就好難講
你隻豹幾大???   開了紅燈後幾多度?? 你個箱幾大???
作者: kit_lam    時間: 2012-6-9 22:53
16x12x16,sorry.因為尋日先買,太開心同心急,唔記得買溫度計!!size4 cm到

作者: boom76    時間: 2012-6-9 22:56
紅燈幾多W呢???
溫度計都冇唔合格~~~
最好有SETTING相當睇下啦

作者: catmandy    時間: 2012-6-9 23:17
kit_lam 發表於 2012-6-9 22:53
16x12x16,sorry.因為尋日先買,太開心同心急,唔記得買溫度計!!size4 cm到

溫度計都冇? 快d聽日去買啦, 可能太熱焗親佢呀
作者: kit_lam    時間: 2012-6-10 00:27
紅燈50w,我知自己連溫度計都無係有點兒那個,我聽日一定去買.另外我想問要唔要買個野俾佢哩埋??
作者: boom76    時間: 2012-6-10 00:30
你個箱是否則放在房呢???
作者: kit_lam    時間: 2012-6-10 00:50
放係廳,有開冷氣,不過唔係好凍,因為部冷氣機都好多年,返到黎見到佢都好正常,不過今日未有便便,通常係咪日日都有??
作者: boom76    時間: 2012-6-10 00:54
我個D就唔係日日有,
日間開冷氣都唔應該用紅燈做保暖喎
作者: 小豹    時間: 2012-6-10 00:55
kit_lam 發表於 2012-6-10 00:50
放係廳,有開冷氣,不過唔係好凍,因為部冷氣機都好多年,返到黎見到佢都好正常,不過今日未有便便,通常係 ...

未必曰日有屎架!我果隻今次成十幾日先有屎
作者: boom76    時間: 2012-6-10 00:57
燈具可參考呢位師兄
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=32452
作者: kit_lam    時間: 2012-6-10 01:13
thx..我決定今晚唔開燈住,聽日買左溫度計睇下啲溫度點先,唔太底就唔開紅燈!另外係咪要買個類似屋仔嘅野俾佢家??
作者: boom76    時間: 2012-6-10 23:46
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=43650

看看這個應該對你有用
作者: kit_lam    時間: 2012-6-11 01:04
報告:今日買左溫度計.而家溫度28度,溼度60

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2