香港龜友論壇

標題: 珍珠龜有病!?皮膚同殼都變色 / 兩隻巴西龜打交? [打印本頁]

作者: kungxddd    時間: 2012-6-19 18:06
標題: 珍珠龜有病!?皮膚同殼都變色 / 兩隻巴西龜打交?
首先講下我隻珍珠龜仔
我隻珍珠龜大約一個月前買番黎
買番黎果時已經知佢皮膚上有D白點

當然  我一心想醫好佢   每日準時滴藥水
大約半個月前   係佢身上已經搵唔到任何白點  以成佢無哂事

但近排發覺佢D皮膚出現白色一達達  連龜殼都有D變色

原本佢正常的外貌↓(右面果隻)

最右方

而家的佢

留意佢條頸.....真係好怕佢有事
有冇師兄可以講下隻珍珠龜係咪有病, 同埋係咩病,應該點醫

另外  小弟都有養其他龜 (見上圖)
有次見到兩隻巴西龜   係水缸入面
面對面   互相伸直哂前肢  不斷震   好似打緊交咁
究竟佢地係咪打交?

求各位好心的師兄   解答下小弟

作者: AL0v0    時間: 2012-6-19 18:13
你果隻唔係珍珠龜 係班龜
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-6-19 18:17

面對面   互相伸直哂前肢  不斷震    求偶既動作黎,唔洗怕,至於皮膚方面呢,只不過是腐皮,乾養一排,落龜精靈就會好快好,唔洗擔心   殼有少少角質化,乾養搽燙火膏就可以架啦    記住嗮得閒落街嗮下太陽,有幫助架
作者: carolcarolam    時間: 2012-6-19 18:18
佢地係度曬緊燈, 曬到好C服...所以先伸隻晒D手腳, 唔係打交呀!!! 好多龜都會咁.
你個隻好明顯唔係珍珠龜來的....

作者: kungxddd    時間: 2012-6-19 18:25
原來係班龜...  我仲以為係其他品種的珍珠龜tim

虛驚一場  唔該哂咁多位有心的師兄
作者: water    時間: 2012-6-24 01:24
SnappingTurtle 發表於 2012-6-19 18:17
面對面   互相伸直哂前肢  不斷震    求偶既動作黎,唔洗怕,至於皮膚方面呢,只不過是腐皮,乾養一 ...

Oh shit ,我之前隻黃肚b對住隻大佢一倍有多既巴西做,結果巴西兇佢一野,我仲好新鮮望諗黃肚係咪撩交打

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2