香港龜友論壇

標題: 角質化?T^T [打印本頁]

作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 00:16
標題: 角質化?T^T

作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 00:17
麻煩大家幫我睇下係咪~~T^T
擔心~
作者: khip    時間: 2012-7-21 00:23
我唔知係唔係角質,1過我有隻龜同你有少少類似,我係中峰兄到買左D藥,而家早晚幫佢查

我D龜相

http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D1
作者: power15    時間: 2012-7-21 00:26
先兆黎~~
應該係~~
作者: khip    時間: 2012-7-21 00:30
而家你最緊要晒多點太陽,唔好俾太多水,盡量保持外殼乾爽
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 00:40
khip 發表於 2012-7-21 00:23
我唔知係唔係角質,1過我有隻龜同你有少少類似,我係中峰兄到買左D藥,而家早晚幫佢查

我D龜相

咩藥?有冇牌子??THANKS~
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 00:40
khip 發表於 2012-7-21 00:30
而家你最緊要晒多點太陽,唔好俾太多水,盡量保持外殼乾爽

我聽日同佢乾1次身先!
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 00:46
khip 發表於 2012-7-21 00:23

我D龜相

不過你個D龜係黑色個D有問題?
我隻龜D黑色係本身佢既紋係咁...
作者: power15    時間: 2012-7-21 00:46
回復 敏…* 的帖子

其實好睇個體,之前有兩隻巴西,9成時間浸水,少晒太陽,一D閣質都無~~
近期養既巴西,晒極都係咁~~
總之有D品種好易生,有d係好難生~~
睇你自己買了那一種了~~
作者: khip    時間: 2012-7-21 00:48
敏…* 發表於 2012-7-21 00:46
不過你個D龜係黑色個D有問題?
我隻龜D黑色係本身佢既紋係咁...

no, 正常唔應該有咁多黑色的,我另外仲有兩隻巴西都冇黑色。
作者: khip    時間: 2012-7-21 00:49
敏…* 發表於 2012-7-21 00:40
我聽日同佢乾1次身先!

唔係乾一次身,應該話除左為佢食野唔好俾水佢.......保持個身濕潤就ok,

作者: khip    時間: 2012-7-21 00:49
敏…* 發表於 2012-7-21 00:40
咩藥?有冇牌子??THANKS~

你打俾中峰兄問下吧,佢俾我支野冇牌子的,似跌打酒...佢話用黎殺菌的
作者: R之迷    時間: 2012-7-21 00:52
check pm~~~~
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 00:54
power15 發表於 2012-7-21 00:46
回復 敏…* 的帖子

其實好睇個體,之前有兩隻巴西,9成時間浸水,少晒太陽,一D閣質都無~~

其實我都有放係近窗既地方...可能個缸係膠隔曬D UV啦...
不過我聽日返工前會帶佢去曬太陽!THANKS A LOT!
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 00:57
khip 發表於 2012-7-21 00:49
你打俾中峰兄問下吧,佢俾我支野冇牌子的,似跌打酒...佢話用黎殺菌的

好似聽中蜂講過... 你果度幾錢到? e 角質既? 請pm我@@"~
作者: 大烽    時間: 2012-7-21 01:03
seira2242527 發表於 2012-7-21 00:57
好似聽中蜂講過... 你果度幾錢到? e 角質既? 請pm我@@"~

丫b 你d龜龜D角質化重係度!?
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:06
seira2242527 發表於 2012-7-21 00:57

你D龜換甲+角質化?
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 01:06
回復 大烽 的帖子

俾我整走左 不過以防萬一 我怕佢番發 做好預防
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:07
seira2242527 發表於 2012-7-21 01:06
回復 大烽 的帖子

作者: 大烽    時間: 2012-7-21 01:08
seira2242527 發表於 2012-7-21 01:06
回復 大烽 的帖子

其實聽人講都會番發 有UV射住8個鐘應該少D
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 01:08
回復 敏…* 的帖子

之前係呀 依家我怕佢番發 一隻就換甲 一隻未 不過有生長紋
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:10
我聽日早上同佢曬完太陽就去買SLIVERSULF CREAM....
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 01:10
回復 敏…* 的帖子

我都係拎刀片整走..(不過真係好危險) 我試過一次之後真係好驚 (所有唔好試)
我都唔知有咩方法可以好完美咁改善.......

作者: khip    時間: 2012-7-21 01:10
seira2242527 發表於 2012-7-21 01:10
回復 敏…* 的帖子

我都係拎刀片整走..(不過真係好危險) 我試過一次之後真係好驚 (所有唔好試)

隻龜咪好痛
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:11
seira2242527 發表於 2012-7-21 01:10
回復 敏…* 的帖子

我都唔會冒呢個風險
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 01:11
敏…* 發表於 2012-7-21 01:07

我依家只係keep 住一星期用一次甲殼保護制 有時就落d龜康寶幫佢地消消毒 乾養下
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 01:12
回復 敏…* 的帖子

試完真係驚左 唔敢再試 更加唔想佢地再番發
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:13
seira2242527 發表於 2012-7-21 01:11
我依家只係keep 住一星期用一次甲殼保護制 有時就落d龜康寶幫佢地消消毒 乾養下 ...

又係...我半個月前開始俾多左水佢....佢就好似開始變到咁....
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 01:13
回復 khip 的帖子

輕輕力整走上面又唔係既 不過就真係好易就割伢佢地 心理壓力好大 唔敢再試
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 01:14
回復 大烽 的帖子

只要我朝早起屋企我都會開uv燈 一係就出左街/夜晚 我先會熄燈
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 01:16
回復 敏…* 的帖子

我問過好多人 多數都係話乾養同曬太陽有用 冇法唯有俾佢地曬多d......

作者: 大烽    時間: 2012-7-21 01:19
敏…* 發表於 2012-7-21 01:13
又係...我半個月前開始俾多左水佢....佢就好似開始變到咁....

師姐!? 你隻巴西可能唔係角質化 其實角質化問題不大
只是影響到外觀姐 但要換水啵 水位要過背2CM左右啦
咁細隻唔多建議用刀片幫佢 因為角質化唔多似咁 不需要太過擔心住
等佢大左穩定D先 1星期試下干養1晚
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:19
seira2242527 發表於 2012-7-21 01:16
回復 敏…* 的帖子

我問過好多人 多數都係話乾養同曬太陽有用 冇法唯有俾佢地曬多d......

我已經放窗邊....打算聽日返工出門口前(2點)開始乾養佢....唔知佢會唔會熱死
作者: seira2242527    時間: 2012-7-21 01:21
睇下你乾養佢幾耐囉... 我諗放一晚都冇咩問題既 我上次乾養左朝早9點-6點
窗會隔走左好多uv... 雖然都仲有少少ua射到埋黎既

最好得閒帶佢落街曬下太陽啦
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:23
大烽 發表於 2012-7-21 01:19
師姐!? 你隻巴西可能唔係角質化 其實角質化問題不大
只是影響到外觀姐 但要換水啵 水位要過背2CM左右啦
...

可能唔係角質化??我都會再等下大家既意見...
我都有朋友話應該唔係角質化
不過我聽日都係帶佢曬下太陽...最近返工少左陪佢,佢唔係好理我
有D呆...
但好食得同柯得
作者: khip    時間: 2012-7-21 01:24
敏…* 發表於 2012-7-21 01:19
我已經放窗邊....打算聽日返工出門口前(2點)開始乾養佢....唔知佢會唔會熱死 ...

如果你真係怕既,就俾好少水佢(打斜個兜吧),等佢有得飲水。
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:26
其實我已經每隔1,2日就換水....特別係佢柯左好多屎...又踩碎曬既時候
定期都有擦背
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:28
khip 發表於 2012-7-21 01:24
如果你真係怕既,就俾好少水佢(打斜個兜吧),等佢有得飲水。

我可能會用盆栽個D 碟放係缸入面...等佢有需要自己就入去解決需要啦~
作者: 大烽    時間: 2012-7-21 01:37
敏…* 發表於 2012-7-21 01:28
我可能會用盆栽個D 碟放係缸入面...等佢有需要自己就入去解決需要啦~ ...

師姐!? 我本人就建議唔好係2點鐘果時干養 由其是放係窗邊 因為會哂死佢
如果要干養就放係室內 干燥既地方 自然會殺到菌 你平時幫佢刷背用咩力度呢
大大力定輕輕力 都會有影響 如果用牙刷要用軟毛果隻 重要輕輕力咁幫佢掃下
我怕你大力咁刷會傷到佢既角質膜 巴西龜如果真係有角質化問題應該唔大
因為巴西龜佢識大左識脫殼 姐係換甲 如果佢到時換甲都係咁就用刀片削左白色既位置就
得 之後用殺菌既藥水搽一搽 干養就可以 師姐唔會介意我咁多口架發!?
如果我有錯既 可以提一提我 因為我養龜經驗還淺
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 01:44
大烽 發表於 2012-7-21 01:37
師姐!? 我本人就建議唔好係2點鐘果時干養 由其是放係窗邊 因為會哂死佢
如果要干養就放係室內 干燥既地方  ...

唔駛叫我師姐...我係新手咋....龜龜養左2個半月左右...
我用呢支牙刷同佢刷....唔會好大力...

其實換甲唔係就咁由佢就得嫁啦咩?
我唔介意你發言啦當然~大家都有言論自由...
同埋都係關心我隻龜先會留言姐~
THANKS!

作者: 大烽    時間: 2012-7-21 01:55
其實巴西龜換甲就姐係=佢慢慢成長緊但師姐 你龜龜會否長大了 長大左會出現生長紋
如圖下:

而角質化係咁 有紅圈既地方就係角質化 但而好番7成 上星期係白色的 比我用手指甲挖挖下就淺色了

其實每星期 干養一晚就可以改善到

作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 02:12
大烽 發表於 2012-7-21 01:55
其實巴西龜換甲就姐係=佢慢慢成長緊但師姐 你龜龜會否長大了 長大左會出現生長紋
如圖下:

其實我覺得佢有生長紋嫁....
你個張圖指既生長紋係咪指灰色位置粗左先??
作者: 大烽    時間: 2012-7-21 02:13
敏…* 發表於 2012-7-21 02:12
其實我覺得佢有生長紋嫁....
你個張圖指既生長紋係咪指灰色位置粗左先??

灰白色位置就係生長紋
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 02:15
大烽 發表於 2012-7-21 02:13
灰白色位置就係生長紋

佢個個位置係好明顯有粗到嫁,只不過係綠色...
睇第4張圖

作者: 大烽    時間: 2012-7-21 02:17
咁米得囉 而背上果條龍骨應該 係由深色變左淺色!?
通常角質化唔會生左係成條龍骨度 如果龜龜大食+有活動就冇問題
最怕係佢唔食野
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 02:19
大烽 發表於 2012-7-21 02:17
咁米得囉 而背上果條龍骨應該 係由深色變左淺色!?
通常角質化唔會生左係成條龍骨度 如果龜龜大食+有活動就 ...

係呀..我都覺得佢生得好奇怪-____-"
我朋友都話佢食得柯得就冇野...不過我都想知佢到底發生咩事嘛

比以前既你比較下...6月頭..

作者: 大烽    時間: 2012-7-21 02:21
回復 敏…* 的帖子

明顯大隻了 巴西龜好多時都會由深色變番淺色
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 02:27
大烽 發表於 2012-7-21 02:21
回復 敏…* 的帖子

明顯大隻了 巴西龜好多時都會由深色變番淺色

希望龜龜冇咩野啦~~我會再聽下其他CHING意見~
THANKS!
作者: 大烽    時間: 2012-7-21 02:28
敏…* 發表於 2012-7-21 02:27
希望龜龜冇咩野啦~~我會再聽下其他CHING意見~
THANKS!

唔洗 有咩問題就多D發問
作者: khip    時間: 2012-7-21 22:52
大烽 發表於 2012-7-21 02:28
唔洗 有咩問題就多D發問

生長紋點睇
作者: 大烽    時間: 2012-7-21 23:02
khip 發表於 2012-7-21 22:52
生長紋點睇

你拉上去就會清楚
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 23:45
話說今日10點左右帶左龜龜去曬左3-4個字太陽...
跟住我岩岩放工返到屋企...龜龜個背好似俾塗改液整左係背到咁...
不過又有D整甩到.....
作者: 敏…*    時間: 2012-7-21 23:50

作者: 大烽    時間: 2012-7-22 02:15
回復 敏…* 的帖子

師姐哂果時有冇放水去哂 如果2-3個字 我諗唔放水去哂好D
但哂半個鐘以上就+水比佢 怕會中暑 其實角質化係因為水質問題先會出現
因為水入面有D水霉菌係入面 人既肉眼係睇唔到 水一樣咁清晰 但都係會有呢種菌
所以有角質化D人就會話哂太陽啦 其實哂太陽都要干身去哂 主要係令佢殺死龜龜殼上既水霉菌
之後就講乾養啦 如果龜龜健康冇事就 建議乾養72小時 因為係呢72小時就會殺到所有既水霉菌
但如果冇角質化都可以用呢種方法預防 就係每星期乾養1個晚上
作者: rayF122    時間: 2012-8-17 00:12
點乾養72小時? 要唔要俾D水?
作者: dennis789    時間: 2012-8-17 22:57
大烽 發表於 2012-7-22 02:15
回復 敏…* 的帖子

師姐哂果時有冇放水去哂 如果2-3個字 我諗唔放水去哂好D

我乾養左幾日,都仲係白色一撻撻
唔知要幾耐先可以殺死d菌呢?

作者: 大烽    時間: 2012-8-18 01:55
dennis789 發表於 2012-8-17 22:57

呢個情況哂係幫唔到了 要用介刀將d白色既野磨哂佢 之後用抗菌既藥搽上去
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... id=32045&extra=
呢個可以睇睇
希望幫到你
作者: 6龜    時間: 2012-8-18 17:31
dennis789 發表於 2012-8-17 22:57

ching 我果對食蝸同你一樣咁白

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2