香港龜友論壇

標題: 新入黃緣 [打印本頁]

作者: 龜仙人    時間: 2012-7-21 10:47
標題: 新入黃緣
近排入左隻新緣
超驚人+唔食野,各位師兄會點搞!~?

PS.基本上未行埋去見到你就已經縮.
喂過面包虫,色卒,香蕉,番茄,龜糧,魚肉蝦肉,
通通唔食,不過我諗最大問題要解決既係佢驚人既問題
作者: keith0415    時間: 2012-7-21 10:54
回復 龜仙人 的帖子

我琴日都入左隻緣,佢可能未適應環境,所以都會有少少驚...
我果隻都每日食5粒糧...

作者: clement49212    時間: 2012-7-21 11:04
你試下喂食時用個水盤,放小小水去到佢腳掌位,放啲食物落去後,用一塊深色大布或毛巾遮蔽全個盤頂,之後放個盤去一個無人聲地方,每隔一至兩個鐘靜靜地偷望下睇佢食咗未,食咗嘅話,放返佢去龜箱靜養!師兄慢慢呢唔好比佢受壓受驚,拒食就麻煩,再唔食你再問下呢到啲師兄師太,我都係啱啱養緣大家研究下!(依個方法都係呢到師兄教、我成功咗食咗隻乳鼠仔開咗口、仍在努力中)
作者: nichol    時間: 2012-7-21 11:15
我諗都係盡小搞佢, 等佢識應左個環境就會冇咁怕你
作者: ying    時間: 2012-7-21 12:33
回復 龜仙人 的帖子

Where u buy? Tin Kwong Hui?
作者: 龜仙人    時間: 2012-7-21 13:48
Thx for sharing!剛剛我進行了灌食
現在將佢放在加水升溫,用報紙遮蓋住的水江,
希望佢慢慢適應+消化吧
Ps.龜在天光墟買的,已是亞成
作者: 佑鳥仁子    時間: 2012-7-21 13:56
回復 龜仙人 的帖子

如果係亞婆D貨就要有心理準備,
因為佢D貨是野仔尼,唔食人工
飼料一D都唔出期。
作者: 龜仙人    時間: 2012-7-21 14:02
慶幸佢以家都仲好生猛
作者: royal    時間: 2012-7-21 15:59
上個月都入左隻野生公, 回來後幾天食左小小蕉, 每3日左右同佢浸下水, 個幾星期後一次浸水見佢柯左好多白線虫. 諗住過多2日星期六去買杜虫葯幫佢杜, 點知未等到就c 左....
作者: clement49212    時間: 2012-7-21 23:12
龜仙人 發表於 2012-7-21 13:48
Thx for sharing!剛剛我進行了灌食
現在將佢放在加水升溫,用報紙遮蓋住的水江,
希望佢慢慢適應+消化吧

師兄隻龜買咗幾銀?
作者: 龜仙人    時間: 2012-7-22 01:21
1500,都十幾兩架啦
作者: clement49212    時間: 2012-7-27 03:20
師兄隻龜而家點呀?

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2