香港龜友論壇

標題: 我的牛奶麥皮(珍珠) + 精靈爛訓陰濕(巴西) [打印本頁]

作者: khip    時間: 2012-7-23 12:17
標題: 我的牛奶麥皮(珍珠) + 精靈爛訓陰濕(巴西)

我叫麥皮,長尾2cm,殼長2.8cm,初黎報到已經好吃得,就黎連牛奶條尾都咬埋佢。

我叫牛奶,尾長1.5(已有少許缺失,不完美),殼長3cm,雖然大隻過麥皮,但好似俾佢蝦咁。

我係陰濕(病龜),殼長3.3cm,個殼唔多舒服,用緊中峰兄既殺菌水,另外今日新鮮試下既"龜之意外",胃口麻麻。

我叫精靈,吃得游得,我自己單拖可以食一粒大既水龜糧再加5-6粒細糧,爭食我最叻,殼長3.7cm
再影我相就打鑊你(已伸出單手恐嚇)

我叫爛訓,人如其名,食完又訓訓完又食,餐餐都可以食5-6粒糧,殼長3.3cm

作者: tbasd    時間: 2012-7-23 12:53

唔好比外表呃到.....佢地大個會好難攪~

so sad

作者: khip    時間: 2012-7-23 12:56
tbasd 發表於 2012-7-23 12:53
唔好比外表呃到.....佢地大個會好難攪~

so sad

你指西巴 定珍珠?  珍珠我都係第一次養...分享下心得呀

好多師兄姐話佢條尾 凍過水....
作者: tbasd    時間: 2012-7-23 12:58
khip 發表於 2012-7-23 12:56
你指西巴 定珍珠?  珍珠我都係第一次養...分享下心得呀

好多師兄姐話佢條尾 凍過水.... ...

巴西凶狠~
珍珠易病~
作者: khip    時間: 2012-7-23 13:11
tbasd 發表於 2012-7-23 12:58
巴西凶狠~
珍珠易病~

我而家隻巴西已經易病...珍珠暫時ok

珍珠有冇D咩要小心?

SO FAR 珍珠好CUTE....CUTE過巴西...黑黑實實..似隻豬
作者: tbasd    時間: 2012-7-23 13:32
khip 發表於 2012-7-23 13:11
我而家隻巴西已經易病...珍珠暫時ok

珍珠有冇D咩要小心?

珍珠都係攪水質~

巴西一般都係粗生,主要係曬多D太陽,大個咗要大空間活動 (我咗隻晚晚撞箱啪啪聲好煩~)
作者: khip    時間: 2012-7-23 13:37
tbasd 發表於 2012-7-23 13:32
珍珠都係攪水質~

巴西一般都係粗生,主要係曬多D太陽,大個咗要大空間活動 (我咗隻晚晚撞箱啪啪聲好煩~) ...

隻珍珠我未諗到點處置佢,暫時俾個盆佢俾少少水定期換水算,你有冇將佢地混埋養的?

作者: tbasd    時間: 2012-7-23 13:41
khip 發表於 2012-7-23 13:37
隻珍珠我未諗到點處置佢,暫時俾個盆佢俾少少水定期換水算,你有冇將佢地混埋養的?

...

有~ 結果珍珠死咗.....

你隻巴一定要曬多D來殺菌
作者: khip    時間: 2012-7-23 13:43
tbasd 發表於 2012-7-23 13:41
有~ 結果珍珠死咗.....

你隻巴一定要曬多D來殺菌

你講病個隻?     而家都頭痕..朝早有太陽我會捉佢去晒...亦都用緊D 幫助消化既粉俾佢,但都唔係好食野....早兩日都定期乾養和用中峰殺菌水,暫時冇咩起色

都唔知點搞佢好
作者: 9413001    時間: 2012-7-23 20:36
你哋以為巴西易養,其實也有它的學問
作者: khip    時間: 2012-7-23 20:49
9413001 發表於 2012-7-23 20:36

師兄,求救!
作者: sarahcheung    時間: 2012-7-23 21:58
回復 khip 的帖子

多謝分享~
作者: tbasd    時間: 2012-7-24 00:53
9413001 發表於 2012-7-23 20:36

最重要係買嗰陣識簡~
作者: sarahcheung    時間: 2012-7-24 01:11
睇到牛奶同麥皮, 回想返我家草公母的兒時
作者: 9413001    時間: 2012-7-24 01:15
回復 khip 的帖子

簡龜是整個過程的開始,像我及你養開的巴西及珍珠,因為成本低,粗賣,放埋一盤 ,所以龜隻容易染病,買時要以整盤觀察,如病龜佔一半以上,就不能買,回家再進行消毒,就萬無一失
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-7-24 13:03
+油養大佢,D龜都好靚呀~陰濕好瘦>W<"!+油呀!!
作者: khip    時間: 2012-7-24 20:37
乂阿偉乂 發表於 2012-7-24 13:03
+油養大佢,D龜都好靚呀~陰濕好瘦>W

冇野食成個星期..
作者: flower07223    時間: 2012-7-24 20:41
隻陰濕個名好襯佢主人
作者: khip    時間: 2012-7-24 20:55
flower07223 發表於 2012-7-24 20:41
隻陰濕個名好襯佢主人

多謝多謝!! 我期待將來有賤賤格格,咸咸濕濕,淫淫樂樂

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2