香港龜友論壇

標題: 大家好, 新手報到~有問題請教~ [打印本頁]

作者: turtlefriend    時間: 2012-7-25 19:33
標題: 大家好, 新手報到~有問題請教~
大家好~請多多指教~

我新養了兩隻珍珠龜, 好耐之前養過巴西龜.....

前排發覺其中一隻個下巴好似崩左咁(附圖), 我已買左龜精靈每日兩滴咁幫佢治療... d 黃色好似"濃" 既野冇左, 但之後又冇咩效....
而家佢好似個下巴崩左咁.....

另外一隻今朝見到佢嘔返一堆龜糧出黎, 唔知係龜糧唔岩食定咩事.....

請大家幫幫忙, 感激~謝謝~

作者: kenbb    時間: 2012-7-25 20:22
蹦左就冇得救.只可以唔好比佢惡化.
作者: pandagift    時間: 2012-7-25 21:31
Hi Hi ....................
作者: pls535499    時間: 2012-7-26 19:26
Hi
你好!
歡迎你

作者: turtlefriend    時間: 2012-7-30 03:40
多謝 "kenbb" 師兄我指教, 但我想請問如何唔俾佢惡化呢 ?
例如係咪補鈣定其他方法......

我養既另外一隻龜呢排好似冇咩胃口, 前排又見佢嘔返 d 龜糧出黎....
隻龜糧係餵開既, 係咪換另一隻牌子就得 ?

thx~
作者: 查理斯王子    時間: 2012-7-30 03:45
應該係生蒼所致,會生番,不用擔心
作者: turtlefriend    時間: 2012-8-13 23:55
多謝王子的解答.....
但情況好似冇改善...... 下巴繼續都係冇左, 下鄂牙齒外露....
而且佢因好奇而咬鈣餅, 結果搞到左邊下鄂既牙全部冇左.....

請問大大們, 有咩好計 ?
作者: 石J    時間: 2012-8-14 19:03
turtlefriend 發表於 2012-8-13 23:55
但情況好似冇改善...... 下巴繼續都係冇左, 下鄂牙齒外露....
而且佢因好奇而咬鈣餅,  ...

帶佢去睇牙科醫生!
作者: khip    時間: 2012-8-14 19:14
turtlefriend 發表於 2012-8-13 23:55
而且佢因好奇而咬鈣餅,  ...

咁誇張既你d龜...我個d都冇事
作者: k6102010    時間: 2012-12-25 22:58
Hello,

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2