香港龜友論壇

標題: 想問下用透明袋入空氣比龜龜可以頂到幾耐@@? [打印本頁]

作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-7-27 01:02
標題: 想問下用透明袋入空氣比龜龜可以頂到幾耐@@?
如題~@@有鋪頭無盒仔用魚袋, 可以頂到幾耐會缺氧?THX~事關我有時買完龜又未番屋企--"
作者: pokji1    時間: 2012-7-27 01:10
回復 乂阿偉乂 的帖子

谷得耐.會對佢5好...咁你咪帶個盒仔去...
作者: 小豹    時間: 2012-7-27 01:11
自己帶盒!!
作者: 龜痴    時間: 2012-7-27 01:15
我看一天絕對不是問題...
冬天的話兩三天都完全 OK...

當然不要曝晒和 OVERHEAT...
作者: khip    時間: 2012-7-27 01:15
龜痴 發表於 2012-7-27 01:15

2-3天會否太誇?  雖然入面係純氧姐.....
作者: 龜痴    時間: 2012-7-27 01:18
khip 發表於 2012-7-27 01:15
2-3天會否太誇?  雖然入面係純氧姐.....

應該不是純氧吧...
純氧唔吸得架...
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-7-27 01:19
pokji1 發表於 2012-7-27 01:10
回復 乂阿偉乂 的帖子

谷得耐.會對佢5好...咁你咪帶個盒仔去...

知道@_@"因為有時買龜係興起...=="本身只係諗住睇野
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-7-27 01:20
龜痴 發表於 2012-7-27 01:15

今日龜龜住左袋6個幾鐘=="我驚姐..哈哈
作者: khip    時間: 2012-7-27 01:20
龜痴 發表於 2012-7-27 01:18
應該不是純氧吧...
純氧唔吸得架...

魚鋪個D...我諗應該係純氧來的.......佢咁大支野買番黎....唔會買普通氣樽吧...

純氧唔係唔吸得(你醫院都有啦).,.,.只係唔可以吸得太多...=.=
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-7-27 01:22
khip 發表於 2012-7-27 01:20
魚鋪個D...我諗應該係純氧來的.......佢咁大支野買番黎....唔會買普通氣樽吧...

純氧唔係唔吸得( ...

呢樣真係唔知@_@'
作者: 龜痴    時間: 2012-7-27 01:22

病人吸當然無問題...
一個呼吸正常的人長時間吸入會中毒...
當然短時間吸少少 OK 啦...
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-7-27 01:45
龜痴 發表於 2012-7-27 01:22
病人吸當然無問題...
一個呼吸正常的人長時間吸入會中毒...
當然短時間吸少少 OK 啦...  ...

因為老豆試過番工前走左去買魚,到放工D魚反哂肚><"... 所以驚...不過魚唔同龜吧@.@"?
作者: khip    時間: 2012-7-27 01:48
乂阿偉乂 發表於 2012-7-27 01:45
因為老豆試過番工前走左去買魚,到放工D魚反哂肚>

我諗學龜痴咁講,溫度 和 你有冇不斷搖晃佢地..係一個問題........

BY THE WAY....買魚....魚只有水入面既空氣...唔夠捱一日吧
作者: ~阿民~    時間: 2012-7-27 01:59
回復 khip 的帖子

氧應該可溶於水中...
打袋魚商鋪會用枝氣槍打氣入內  
可捱2~3日
如果沒有用氣槍   就咁谷的空氣進內
好快就反肚了....唔可能掛足全日比人選購
作者: khip    時間: 2012-7-27 02:01
~阿民~ 發表於 2012-7-27 01:59
回復 khip 的帖子

氧應該可溶於水中...

ICIC.......
作者: thomasmax    時間: 2012-7-27 02:43
我覺得唔頂得好耐

因為我上次買隻龜

之後包野過左6個鍾就軟左好多 同淋左.......

作者: seira2242527    時間: 2012-7-27 08:57
帶盒啦妖-___-!!!!!!!!!! (好激動tim -3-
作者: matt_zero    時間: 2012-7-27 09:11
回復 khip 的帖子

我相信未必係純氧,只係一般壓縮空氣/加氧空氣。因為都唔見D氣樽有純氧標簽....(有錯請更正,都係想知多D)。
作者: KPS    時間: 2012-7-27 09:43

應該係純氧, 但你睇佢地打氣時袋內已有大半空氣, 佢只係打小小入去, 所以無問題
作者: Mrturtle    時間: 2012-7-27 10:01
回復 khip 的帖子

0.5個大氣壓以上的氧卻對任何細胞都有毒性作用,可引起氧中毒(oxygen intoxication)。
作者: alice1977    時間: 2012-7-27 17:20

如覺得有機會買龜咪帶定個盒,最多用唔著JE。但如果無帶盒,還是不買為妙。畢竟都想龜龜回家時健健康康吧!
作者: 教父    時間: 2012-7-27 22:07
盡量唔好啦...

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2