香港龜友論壇

標題: 諗住訂做一個玻璃缸/亞克力缸,有咩好介紹?(養陸龜) [打印本頁]

作者: henry0312    時間: 2012-7-30 00:34
標題: 諗住訂做一個玻璃缸/亞克力缸,有咩好介紹?(養陸龜)
打算訂做一個缸,其實話缸...倒不如話盤比較適合。長方形吧,但高度6-7吋左右就夠,由於養陸龜底材打算用陶粒加紅土,所以都唔想漏水...邊度有得訂做?同兩種材料各有咩優點同缺點?煩請有訂做過得Ching/師姐提供經驗分享,謝謝
作者: IFC    時間: 2012-7-30 01:13
henry0312 發表於 2012-7-30 00:34
打算訂做一個缸,其實話缸...倒不如話盤比較適合。長方形吧,但高度6-7吋左右就夠,由於養陸龜底材打算用陶 ...

缸相比亞加力平  又好重
亞加力~~貴~~但係輕好多 方便清洗
作者: khip    時間: 2012-7-30 01:20
henry0312 發表於 2012-7-30 00:34
打算訂做一個缸,其實話缸...倒不如話盤比較適合。長方形吧,但高度6-7吋左右就夠,由於養陸龜底材打算用陶 ...

陸龜我見好多師兄/姐都係用木箱的,用木唔係更方便嗎?
作者: 小豹    時間: 2012-7-30 01:25
我係用木箱
作者: khip    時間: 2012-7-30 01:50
小豹 發表於 2012-7-30 01:25
我係用木箱

仲係超級豪宅
作者: KPS    時間: 2012-7-30 08:46
你得高度, 無長闊?
魚街有, 但貴, 你住邊頭, 我只知屯門有兩間
作者: hyy    時間: 2012-7-30 09:21
我最初都攰住做亞加力,不過好易花,又唔平,最後我選左玻璃正!
係重,不過高清睇到佢地,好正!
清潔我覺ok,用布一抹就ok
作者: henry0312    時間: 2012-7-31 02:20
IFC 發表於 2012-7-30 01:13
缸相比亞加力平  又好重
亞加力~~貴~~但係輕好多 方便清洗

請問知道詳細訂做的店舖嗎?
作者: henry0312    時間: 2012-7-31 02:22
khip 發表於 2012-7-30 01:20
陸龜我見好多師兄/姐都係用木箱的,用木唔係更方便嗎?

木如果用紅土加陶粒就要系箱底加野,而且夏天怕局
作者: henry0312    時間: 2012-7-31 02:23
小豹 發表於 2012-7-30 01:25
我係用木箱

你地方夠大呢
作者: henry0312    時間: 2012-7-31 02:24
KPS 發表於 2012-7-30 08:46
你得高度, 無長闊?
魚街有, 但貴, 你住邊頭, 我只知屯門有兩間

長闊未度,住葵興,放假去魚街問問
作者: henry0312    時間: 2012-7-31 02:25
hyy 發表於 2012-7-30 09:21
我最初都攰住做亞加力,不過好易花,又唔平,最後我選左玻璃正!
係重,不過高清睇到佢地,好正!
清 ...

甘請問你係訂做還是買成品的?
作者: hyy    時間: 2012-7-31 07:56
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=35087
作者: jerryckpoon    時間: 2012-7-31 11:31
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=40143
作者: catmartin    時間: 2012-8-3 09:49
I just order New 亞克力缸28" for my Twins Star TORTOISES
作者: anthonywoo    時間: 2012-8-3 10:08
唔想漏水 ... 建議用膠箱 / 床底貯物箱 ... 宜家/紅A 都有 ... 價錢仲比較平 ...
除非你要的Size 要好fit, 咁就冇法
作者: ali    時間: 2012-8-3 10:26

我就用玻璃放室內,膠缸放室外

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2