香港龜友論壇

標題: 用24吋乘12吋魚缸養巴西龜應該用什麼濾水器,各位有咩好介紹 [打印本頁]

作者: rayl1    時間: 2012-7-31 23:23
標題: 用24吋乘12吋魚缸養巴西龜應該用什麼濾水器,各位有咩好介紹
最好方便又有用,thx
作者: simpson    時間: 2012-7-31 23:28
CHING    24吋姐係幾CM....???
你買左,幾錢
作者: khip    時間: 2012-7-31 23:32
simpson 發表於 2012-7-31 23:28
CHING    24吋姐係幾CM....???
你買左,幾錢

24"*2.54 = CM

一把間尺12" / 30CM....老友....唔好咁懶啦...

作者: khip    時間: 2012-7-31 23:33
rayl1 發表於 2012-7-31 23:23
最好方便又有用,thx

你預算有幾多先,200蚊留下既,我建議你可以考慮Expro - 500,另外再加個前置筒隔屎。

如果豪D既,那當然買貴300蚊到咁既貨仔。

作者: kenbb    時間: 2012-7-31 23:47
khip 發表於 2012-7-31 23:32
24"*25.4 = CM

一把間尺12" / 30CM....老友....唔好咁懶啦...

你打錯了小數點
作者: khip    時間: 2012-7-31 23:50
kenbb 發表於 2012-7-31 23:47
你打錯了小數點

頂........俾你發現
作者: rayl1    時間: 2012-8-1 01:06
回復 khip 的帖子

多謝c hing建議,但我養的水位比較低,但Expro - 500的水管出入口都比較高,有無其他呢?$300都ok架,最好方便清潔啦!
作者: khip    時間: 2012-8-1 01:10
rayl1 發表於 2012-8-1 01:06
回復 khip 的帖子

多謝c hing建議,但我養的水位比較低,但Expro - 500的水管出入口都比較高,有無其他呢?$30 ...

http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 19370?u=fishmanshop

膠喉應該岩你心水
作者: rayl1    時間: 2012-8-2 01:53
]Exo Terra 扁平形龜缸內 過濾器
【產品編號】        PT3610

我係用緊呢款 過濾器咖,唔知有無加強版呢,大家又覺得好唔好呢?
作者: khip    時間: 2012-8-2 02:07
sos_hk 發表於 2012-8-1 13:51
1 inch = 2.54 cm = 25.4 mm
無錯

問題我寫左*25.4 = CM  後來佢話我先改番岩...所以佢係岩既
作者: khip    時間: 2012-8-2 02:10
rayl1 發表於 2012-8-2 01:53
]Exo Terra 扁平形龜缸內 過濾器
【產品編號】        PT3610

不失為一個選擇..但擺唔擺到生物環..
作者: rayl1    時間: 2012-8-2 02:48
回復 khip 的帖子

擺唔到生物環咖,只有以下幾樣!
[HAGEN]Exo Terra 爬蟲過濾炭 補充裝 2包 PT3614
HKD 20.00
[HAGEN]Exo Terra 爬蟲過濾生化棉 補充裝 2包 PT3616
HKD 10.00
[HAGEN]Exo Terra 過濾生化棉 (疏) 補充裝 2包 PT3618
HKD 15.00

作者: khip    時間: 2012-8-6 01:34
rayl1 發表於 2012-8-2 02:48
回復 khip 的帖子

set好江未.....ok嗎?

作者: rayl1    時間: 2012-8-6 01:46
回復 khip 的帖子

多謝C hing關心,用左魚佬介的corner fit,暫時ok!要試多幾日先知龜龜適唔適應!

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2