香港龜友論壇

標題: 巴西龜側游後,食了黑藥,食番野,但落水後仍側游,怎處理? [打印本頁]

作者: rayl1    時間: 2012-8-1 03:25
標題: 巴西龜側游後,食了黑藥,食番野,但落水後仍側游,怎處理?
各位c hing,請幫幫忙,應該怎樣為止好番而又唔會傳染其他龜呢?怎樣先可以和其他巴西龜再一起同一個缸?thx
作者: peterkwong2005    時間: 2012-8-1 06:35
回復 rayl1 的帖子

變番活潑,唔側游咪叫做好番,未好番之前都要滴黑藥...
作者: khip    時間: 2012-8-1 10:17
rayl1 發表於 2012-8-1 03:25
各位c hing,請幫幫忙,應該怎樣為止好番而又唔會傳染其他龜呢?怎樣先可以和其他巴西龜再一起同一個缸?thx ...

應該冇咩問題,你擔心既可以隔多幾日先再放落江
作者: 敏~敏    時間: 2012-8-1 11:08
peterkwong2005 發表於 2012-8-1 06:35
回復 rayl1 的帖子

變番活潑,唔側游咪叫做好番,未好番之前都要滴黑藥... ...

請問師兄黑藥最多可以食幾多日呢 ?
作者: peterkwong2005    時間: 2012-8-1 12:43
回復 敏~敏 的帖子

黑藥好大枝,35ml,每次滴一兩滴,有排用......
作者: 小豹    時間: 2012-8-1 12:47
敏~敏 發表於 2012-8-1 11:08
請問師兄黑藥最多可以食幾多日呢 ?

唔好以長期用,會有抗藥性,用7日左右
作者: rayl1    時間: 2012-8-2 02:49
仍然側游,但好食得好生猛
作者: long199281    時間: 2012-9-1 10:46
peterkwong2005 發表於 2012-8-1 12:43
回復 敏~敏 的帖子

黑藥好大枝,35ml,每次滴一兩滴,有排用......

ching!!想問係滴落龜到or滴落d水到??
作者: peterkwong2005    時間: 2012-9-1 10:50
回復 long199281 的帖子

滴落鼻,滴之前睇下佢有冇鼻水,要通左鼻先,之後滴落鼻,見到佢吸左先放番落水~

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2