香港龜友論壇

標題: 貓囝既問題 [打印本頁]

作者: lcc215    時間: 2012-8-12 23:09
標題: 貓囝既問題

想養貓但系有好多問題...

貓b食邊隻糧比較好?
可唔可以訓練到定位便便?
一個69x44.5x59cm既籠夠唔夠佢住?(我系屋企會放佢出黎)

作者: 小豹    時間: 2012-8-12 23:48
我屋企D猫食生肉的
作者: lcc215    時間: 2012-8-12 23:50
回復 小豹 的帖子

雞肉嗎?
食糧營養唔系全面d咩?
作者: 烏龜的    時間: 2012-8-12 23:58
貓B 食 ROYAL CANIN BABY 34最好~最有營養最谷到肉~
唔好食生肉好多虫~
你有個貓廁所 入面有貓砂就可以 貓對砂會有反應自動會係個到去廁所~
返屋企就第一時間放佢入貓廁所到 等佢自己由廁所出去再探索成個屋企~
貓廁所唔好放D勁難去既地方(姐係又要爬高 又有門先去到次類)
其實放佢通屋走冇咩所謂 冇人都會訓多~放籠就爭D~我就由佢通屋走的~
作者: 小豹    時間: 2012-8-12 23:58
lcc215 發表於 2012-8-12 23:50
回復 小豹 的帖子

雞肉嗎?

http://www.barf.com.hk/zh/index.html   睇下!!猫食乾糧好易有尿道炎
作者: lcc215    時間: 2012-8-13 00:03
回復 烏龜的 的帖子

我驚我唔系到放佢出黎,佢會周圍爪野><
等養耐D先唔用籠~
作者: lcc215    時間: 2012-8-13 00:06
回復 小豹 的帖子

生肉姐系咩肉??
作者: ckyshk    時間: 2012-8-13 00:06
將啲貓便便放落已經有貓砂的貓盆,再將隻貓放在貓盆側邊等佢聞下,通常一兩次佢就識去貓盆大小,因貓天性係要將自己的大小便用砂覆蓋,另外點解要用籠困住隻貓呢?貓一般都係放養,如果你係怕佢抓爛野 掃哂電視機面啲野落地 抓哂啲廁紙出黎....等既話,你都係考慮清楚先好養貓
作者: lcc215    時間: 2012-8-13 00:10
回復 ckyshk 的帖子

唔系困住佢-_- 訓練到佢識用貓盆就唔會用籠
作者: Creamcreambb    時間: 2012-8-13 00:24
貓唔好用籠養,貓我屋企所有貓都食皇家貓糧食左十幾年啦,揀返幼貓糧就ok,千其唔好食偉家(超市黃色同紫色盒果兩隻),好易生尿石,尤其係貓男仔
有個盆放貓砂基本上貓見砂就識柯,唔洗教
貓多數抓梳化,冇得避免,就算用籠養佢一出黎都係一樣抓,買個抓版玩具可以減小佢手多多
有咩問題問我啦,我一定幫到你
作者: lcc215    時間: 2012-8-13 00:25
回復 Creamcreambb 的帖子

今次到你幫番我
咁我唔用籠啦~
作者: 小豹    時間: 2012-8-13 01:15
lcc215 發表於 2012-8-13 00:06
回復 小豹 的帖子

生肉姐系咩肉??

兔,火雞,鹿
作者: 小豹    時間: 2012-8-13 01:19
烏龜的 發表於 2012-8-12 23:58
貓B 食 ROYAL CANIN BABY 34最好~最有營養最谷到肉~
唔好食生肉好多虫~
你有個貓廁所 入面有貓砂就可以 貓 ...

我唔同意你咁講,我屋企D猫由戒奶就食生肉,到依家17歲到未病過,而我睇開既獸醫都話生肉係最好既食材,反而皇家就真係好多味精
作者: andrewlukkkk    時間: 2012-8-13 01:20
我屋企D貓完全唔洗用貓砂!
一粒都冇買過!
由細到大訓練到佢去貓盆屙
屙完就用水沖下個盆就搞得掂
不過間唔中有幾隻衰仔都會係地下賴屎賴尿..
作者: 小豹    時間: 2012-8-13 01:55
Dr B好多petShop都有
作者: 烏龜的    時間: 2012-8-13 12:09
小豹 發表於 2012-8-13 01:19
我唔同意你咁講,我屋企D猫由戒奶就食生肉,到依家17歲到未病過,而我睇開既獸醫都話生肉係最好既食材, ...

食唔死唔病唔代表係岩.......
正如古生比朱古力隻狗食都唔死一樣 又正如D人餵油墨比龜食一樣
再者 我讀獸醫既朋友都講過RC BABY34係最有營養既貓糧
佢唔係純天然 但比到貓B最多營養 相反如果餵天然糧比貓B好易會營養不良 好似你咁餵就更甚
仲有 貓糧唔係導致尿道炎既成因囉= =係因為貓貓唔肯飲水 只要定期餵濕糧 又用水機增加貓貓對水既興趣 尿道炎既機會自然會低!!
我朋友D貓貓隻隻都出CAT SHOW攞獎的 我個隻都係冠軍後代 所以對養個方面都好講究
作者: 小豹    時間: 2012-8-13 12:22
烏龜的 發表於 2012-8-13 12:09
食唔死唔病唔代表係岩.......
正如古生比朱古力隻狗食都唔死一樣 又正如D人餵油墨比龜食一樣
再者  ...

香港有2派既獸醫,一就主張食生肉,二就主張食乾糧,其實我話既生肉並唔係隨便街市買來求其整,而係有配方同比例,而我家食的貓生肉又係外國獸醫出的,貓對肉的需求量其實比狗大,冇錯,貓如果飲少水係會大機會尿道炎,但選擇一隻好既糧都好重要
作者: 烏龜的    時間: 2012-8-13 12:47
小豹 發表於 2012-8-13 12:22
香港有2派既獸醫,一就主張食生肉,二就主張食乾糧,其實我話既生肉並唔係隨便街市買來求其整,而係有配 ...

重點係E家佢養既係貓B 食你個隻唔知糧定係肉一定唔夠營養~
8個月以下都最好食RC BABY 34/ RC KITTEN 36最好~
建議樓主B貓都係餵返幼貓糧好D~
作者: 小豹    時間: 2012-8-13 12:55
烏龜的 發表於 2012-8-13 12:47
重點係E家佢養既係貓B 食你個隻唔知糧定係肉一定唔夠營養~
8個月以下都最好食RC BABY 34/ RC KITTEN 36最 ...

貓B更需要全面营養,乾糧睇似好似加入好多营養,但果D經過高溫烘焗,其實营養已經變左,不
作者: 烏龜的    時間: 2012-8-13 13:17
小豹 發表於 2012-8-13 12:55
貓B更需要全面营養,乾糧睇似好似加入好多营養,但果D經過高溫烘焗,其實营養已經變左,不 ...

下.......呢個係你自己諗架?
我朋友係澳洲讀獸醫 岩岩完成左個nutrition course
都係話RC糧係營養方面係比較好
斷估佢地呢個course都唔會係就咁睇佢地個包裝寫既成份黎做比較就話佢好D掛
冇咁膚淺掛......
再者 參加班展個班玩家 有D都有玩繁殖 佢地都認為RC幼貓糧係最有營養最谷肉架囉= =
姐係 唔係話BARF唔好 但係貓B真係最好食返幼貓糧 再者 貓B比較難消化肉類 亦令佢難D吸收
所以餵返幼貓糧會好D......
作者: 烏龜的    時間: 2012-8-13 14:24
小豹 發表於 2012-8-13 12:55
貓B更需要全面营養,乾糧睇似好似加入好多营養,但果D經過高溫烘焗,其實营養已經變左,不 ...

仲有..邊個話你知RC係用"高溫"去整架?
再者 you need heat to cook food to kill bacteria.....
作者: 汀汀    時間: 2012-8-22 16:48
烏龜的 發表於 2012-8-12 23:58
唔好食生肉好多虫~
你有個貓廁所 入面有貓砂就可以 貓 ...

ROYAL CANIN 味精重..
作者: 汀汀    時間: 2012-8-22 16:48
小豹 發表於 2012-8-12 23:58
http://www.barf.com.hk/zh/index.html   睇下!!猫食乾糧好易有尿道炎

睇下食邊隻既姐..
作者: 汀汀    時間: 2012-8-22 16:49
小豹 發表於 2012-8-13 01:19
我唔同意你咁講,我屋企D猫由戒奶就食生肉,到依家17歲到未病過,而我睇開既獸醫都話生肉係最好既食材, ...

食barf係好..不過dr b質素吾穩定..handmade會更好..
作者: 汀汀    時間: 2012-8-22 16:51
烏龜的 發表於 2012-8-13 13:17
下.......呢個係你自己諗架?
我朋友係澳洲讀獸醫 岩岩完成左個nutrition course
都係話RC糧係營養 ...

點講呢..吾係話rc吾好..不過我吾會餵rc...始終味精重...天然糧都有bb 糧..

作者: 小豹    時間: 2012-8-22 16:52
汀汀 發表於 2012-8-22 16:49
食barf係好..不過dr b質素吾穩定..handmade會更好..

Dr,B係改良左,之前的确係唔穏定,依家冇呢個問題啦,handmade我D貓唔食
作者: 汀汀    時間: 2012-8-22 16:58
小豹 發表於 2012-8-22 16:52
Dr,B係改良左,之前的确係唔穏定,依家冇呢個問題啦,handmade我D貓唔食 ...

一年前朋友比過5盒dr b我..
好油..同埋的骨好大粒...
之後我煎熟(冇落食油)先比貓食..
冇落油舊dr b都係咁爆油...
作者: 小豹    時間: 2012-8-22 17:31
汀汀 發表於 2012-8-22 16:58
一年前朋友比過5盒dr b我..
好油..同埋的骨好大粒...
之後我煎熟(冇落食油)先比貓食..

佢改良左,D骨攪碎晒,我D貓同狗都好中意食
作者: 汀汀    時間: 2012-8-22 17:37
小豹 發表於 2012-8-22 17:31
佢改良左,D骨攪碎晒,我D貓同狗都好中意食

食barf毛同身體會好的,不過記得定期杜蟲
作者: 汀汀    時間: 2012-8-22 17:39
烏龜的 發表於 2012-8-13 14:24
仲有..邊個話你知RC係用"高溫"去整架?
再者 you need heat to cook food to kill bacteria..... ...

其實好多糧都係用高溫焗,佢咁諗都錯吾曬
作者: 小豹    時間: 2012-8-22 17:50
汀汀 發表於 2012-8-22 17:37
食barf毛同身體會好的,不過記得定期杜蟲

貓有,狗成年都冇杜過
作者: 烏龜的    時間: 2012-8-22 21:52
汀汀 發表於 2012-8-22 16:51
點講呢..吾係話rc吾好..不過我吾會餵rc...始終味精重...天然糧都有bb 糧..

nonono~~我朋友讀完個COURSE RC係已經比較好既GD BRAND~
比較市面上既BRAND 營養質素都較好~
加上比貓B 天然糧既營養未必足夠~唔信可以過隔離壇問下有經驗既壇主~
我地都討論過呢個問題同比較過D INFO~
作者: 烏龜的    時間: 2012-8-22 21:53
汀汀 發表於 2012-8-22 17:39
其實好多糧都係用高溫焗,佢咁諗都錯吾曬

但已經錯左..RC唔係"高溫"焗出黎架囉.......
作者: 烏龜的    時間: 2012-8-22 22:00
小豹 發表於 2012-8-22 17:50
貓有,狗成年都冇杜過

貓狗透過食生肉感染沙門氏菌係最常見....
而人都有機會經接觸貓狗感染~~
再者 獸醫唔建議餵BARF/生肉骨頭之類 係因為骨頭既成份對貓狗唔健康
而大家成日講既鈣磷比都應用係貓狗身上 而骨頭既成份裡面含有大量phosphorus
會MESS UP左個RATIO~~
作者: 小豹    時間: 2012-8-22 22:59
烏龜的 發表於 2012-8-22 22:00
再者 獸醫唔建議餵BARF/生肉骨頭 ...

其實初初都有諗過呢個問題,但我既獸醫同我講,狗貓食生肉感染沙門氏既機會其實係微乎其微,因爲貓狗既消化系統比我地短好多同簡單好多,相反食亁糧受感染機會高好多,可能係生産,運送過程出問題!亁糧係貓狗身上消化既時間長!!其實外國好多醫生都會建議生肉!!而我睇開既都好支持,而我親眼見到好多飼主由乾糧》生肉的改變,當然理唔同,生肉有生肉既好,亁糧有亁糧既好!!大家都係想俾D好既寵物
作者: 烏龜的    時間: 2012-8-22 23:24
小豹 發表於 2012-8-22 22:59
其實初初都有諗過呢個問題,但我既獸醫同我講,狗貓食生肉感染沙門氏既機會其實係微乎其微,因爲貓狗既消 ...

你說得對!!!!!!!!!!!!!
一百個人 一百種養法MA!

作者: 烏龜的    時間: 2012-8-22 23:32
其實初初都有諗過呢個問題,但我既獸醫同我講,狗貓食生肉感染沙門氏既機會其實係微乎其微,因爲貓狗既消 ...

但你個獸醫同你講:狗貓食生肉感染沙門氏既機會其實係微乎其微,因爲貓狗既消化系統比我地短好多同簡單好多................你覺得合理!!??@@
姐係其實人唔會因為呼吸次數多過貓狗而會大D機會有傷風感冒架WOR
同樣道理..........唔係因為D菌停留係個身體入面有幾耐而加減受感染機會= =
而係你放D咩入你既身體 先係主因........
例如你唔同愛滋病患者KISS 你感染愛滋既機會係微乎其微 但唔會因為你同愛滋病患者KISS完然後極速吐口水 所以你患愛滋既機會係微乎其微架MA......
恕我有D煩 不過得睇得獸醫少 都想知D獸醫講D咩 學下野~SORRY AR小豹姐~煩到你
作者: 小豹    時間: 2012-8-22 23:40
烏龜的 發表於 2012-8-22 23:32
但你個獸醫同你講:狗貓食生肉感染沙門氏既機會其實係微乎其微,因爲貓狗既消化系統比我地短好多同簡單好 ...

唔好話合唔合理,我信我既養法,因爲确實我D貓食左差唔多20年,年年驗血都好健康,而我家狗仔轉左生肉糧真係改善左,健康左
作者: kara    時間: 2012-8-23 00:06
其實每個人既養法都唔同!!
有人話生肉係對貓狗好!!
亦有人話糧對貓狗好!!
睇下你信邊樣既姐!!!
講真糧都有好多種!!
有人中2食A糧有人中2食B糧!!
食A糧既人可能會話B糧唔好!
B糧既人都可能會話A糧唔好!!
點解?
一黎聽人講
二黎可能自己既寶貝食左便便有問題所以咁樣!!
其實只要為自己寶貝揀左隻認為好既糧食而食左又冇問題我覺得已經OK!!
因為始終我地都唔會知邊樣係對佢地好!!
因為我地唔係佢地!
我地只可以去聽去問去試去揀去自己分析!!!
所以冇話邊個養法最好邊個養法唔好!!
因為如果你唔信自己既養法又點會去做呢?
養得動物就一定會為自己既寶貝去搵最好既養法!!
我相信大家係都係中2動物愛佢地先會去討論!!
因為大家都想自己D動物好人地D動物好!!

作者: kara    時間: 2012-8-23 00:09
依家每個人都比左意見樓主!
我相信樓主會為自己第時隻貓B揀自己認為好既方法

作者: lcc215    時間: 2012-8-23 00:39
回復 kara 的帖子

多謝各位既意見^^我聽日如無意外就會去接隻貓囝番屋企
作者: 汀汀    時間: 2012-8-23 01:49
烏龜的 發表於 2012-8-22 21:52
nonono~~我朋友讀完個COURSE RC係已經比較好既GD BRAND~
比較市面上既BRAND 營養質素都較好~
加上比貓B  ...

營養質素都較好<<但味精重呢..
上次一打開包RC 34BB
睇到粒粒糧都有層油係面...
營養<<其實吾係只比糧傢嘛..
ANYWAY﹐食RC吾會食死貓..
食天然糧都吾100%一定令貓長命..
有的貓食燒肉雞骨都可以好長命
主要係睇主人點養..
作者: 汀汀    時間: 2012-8-23 01:50

有時間﹐我都想HOME MADE BARF
不過太多STEP
作者: 汀汀    時間: 2012-8-23 01:53
餵BARF同糧﹐其實係永遠都講吾完既問題

作者: 敏carmanlui    時間: 2012-8-23 04:37
一定要裝窗網,否則變空中飛貓
作者: 6龜    時間: 2012-8-23 05:43
烏龜的 發表於 2012-8-22 22:00
再者 獸醫唔建議餵BARF/生肉骨頭 ...

c苦:貓狗對沙門氏菌無咩野,人就會死
我都覺得貓糧只係方便人,對貓就.............
其實最係喂新鮮食物
c苦 你又話打電話俾我吹貓經.............你呃人 講大話
等我晚晚等你call

作者: 6龜    時間: 2012-8-23 05:55
小豹 發表於 2012-8-22 23:40
唔好話合唔合理,我信我既養法,因爲确實我D貓食左差唔多20年,年年驗血都好健康,而我家狗仔轉左生肉糧 ...

我同意你講法,我2000年開始養8隻 2005走左隻係腎衰竭 2010年 佢妹妹亦係腎衰竭 3個月後走左隻係乳癌, 養左咁多年我都覺得貓糧係有問題因為點都係料學野,本來想所有貓轉食生肉,就佢地都唔肯食只有喂番糧,而家只有一隻豹貓因為腸胃問題同有梨型蟲我要塞佢食生肉,需然屎都係唔靚但毛色同口氣就明顯好左好多

作者: 小豹    時間: 2012-8-23 10:46
6龜 發表於 2012-8-23 05:55
我同意你講法,我2000年開始養8隻 2005走左隻係腎衰竭 2010年 佢妹妹亦係腎衰竭 3個月後走左隻係乳癌, 養 ...

其實我真係冇呃你,我身邊既貓主好多都係因爲亁糧》生肉,而情況真係燮好左,所以我好支持备貓狗主轉生肉既原因
作者: 6龜    時間: 2012-8-23 13:50
小豹 發表於 2012-8-23 10:46
其實我真係冇呃你,我身邊既貓主好多都係因爲亁糧》生肉,而情況真係燮好左,所以我好支持备貓狗主轉生肉 ...

我同意,我隻豹貓食左生肉真係有明顯好轉
作者: 6龜    時間: 2012-8-23 17:59
小豹 發表於 2012-8-23 10:46
其實我真係冇呃你,我身邊既貓主好多都係因爲亁糧》生肉,而情況真係燮好左,所以我好支持备貓狗主轉生肉 ...

c姐你養左D咩貓貓??
作者: 小豹    時間: 2012-8-23 18:03
6龜 發表於 2012-8-23 17:59
c姐你養左D咩貓貓??

—隻曼基,2隻家貓
作者: 6龜    時間: 2012-8-23 18:11
小豹 發表於 2012-8-23 18:03
—隻曼基,2隻家貓

c姐曼基你有無相cc ??
佢D性格係點?貪唔貪玩?痴唔痴人?嗲唔嗲?
你D貓貓幾多歲??

作者: 小豹    時間: 2012-8-23 18:21
6龜 發表於 2012-8-23 18:11
c姐曼基你有無相cc ??
佢D性格係點?貪唔貪玩?痴唔痴人?嗲唔嗲?
你D貓貓幾多歲??

性格好好,成曰痴住人瞓,嗲到死呢幾曰去左條仔度隻曼基7嵗,另2隻家貓17嵗了
作者: 6龜    時間: 2012-8-23 18:30
小豹 發表於 2012-8-23 18:21
性格好好,成曰痴住人瞓,嗲到死呢幾曰去左條仔度隻曼基7嵗,另2隻家貓17嵗了 ...

我有一隻唐貓 13歲 越老越嗲人痴到實佢bb 時好野性,隻英短最c 文,好有禮貌,豹貓就好似狗仔咁一D都唔似貓,但嗲起黎就嗲到爆, 我有隻美短仔(走左)我覺得佢係攣貓,無論叫聲同性格都係一隻貓女,一D都唔men
作者: 小豹    時間: 2012-8-23 18:33
6龜 發表於 2012-8-23 18:30
我有一隻唐貓 13歲 越老越嗲人痴到實佢bb 時好野性,隻英短最c 文,好有禮貌,豹貓就好似狗仔咁一D都 ...

我2隻唐貓嗲到爆,成曰要你同佢摸肚腩
作者: 6龜    時間: 2012-8-23 18:44
小豹 發表於 2012-8-23 18:33
我2隻唐貓嗲到爆,成曰要你同佢摸肚腩

dum 骨
仲有我D貓貓好鍾意打屁古,就係不停咁拍佢大肶
其中一隻會拍拍下如果我停左手,佢會喵我叫我再拍,拍到may曬眼仲會古古聲

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2