香港龜友論壇

標題: 龜背有白色一撻撻 [打印本頁]

作者: ninjaturtle    時間: 2012-8-13 21:37
標題: 龜背有白色一撻撻

請問係咪角質化?已try乾養冇乜改善,有冇其他方法,thank

作者: seira2242527    時間: 2012-8-14 02:12
如果角質化,... 多數都係乾養好... 要俾佢曬多d太陽... 清洗一下器材同龜窩...(主要耍殺水中既真菌)
作者: ninjaturtle    時間: 2012-8-14 18:23
seira2242527 發表於 2012-8-14 02:12
如果角質化,... 多數都係乾養好... 要俾佢曬多d太陽... 清洗一下器材同龜窩...(主要耍殺水中既真菌) ...

C hing 咁要乾養幾耐 tks
作者: 權強    時間: 2012-8-14 18:41
你放落水如果見唔到,但出黎一排先見到就應該係了
乾養就乾到佢無為止lo...
作者: ninjaturtle    時間: 2012-8-14 18:45
權強 發表於 2012-8-14 18:41
你放落水如果見唔到,但出黎一排先見到就應該係了
乾養就乾到佢無為止lo... ...

中曬喎,係水入面冇乜
咁我keep住乾養先,thank you c hing
作者: seira2242527    時間: 2012-8-14 19:24
ninjaturtle 發表於 2012-8-14 18:23
C hing 咁要乾養幾耐 tks

我乾養14個鍾... 要睇下你龜龜有幾大,...我果隻養左半年左右
作者: ninjaturtle    時間: 2012-8-14 19:44
seira2242527 發表於 2012-8-14 19:24
我乾養14個鍾... 要睇下你龜龜有幾大,...我果隻養左半年左右

要半年咁耐架
作者: seira2242527    時間: 2012-8-14 19:48
ninjaturtle 發表於 2012-8-14 19:44
要半年咁耐架

唔係...我話緊我養左我果d龜龜半年左右... ..7..8  cm大.
因為如果你果d係苗既話...乾咁耐時間驚佢頂唔順
作者: ninjaturtle    時間: 2012-8-14 19:53
seira2242527 發表於 2012-8-14 19:48
唔係...我話緊我養左我果d龜龜半年左右... ..7..8  cm大.
因為如果你果d係苗既話...乾咁耐時間驚佢頂唔順 ...

我果隻bb嚟架,南油彩b,請問每日要乾養幾耐同大約幾耐會好,謝謝
作者: seira2242527    時間: 2012-8-14 20:52
ninjaturtle 發表於 2012-8-14 19:53
我果隻bb嚟架,南油彩b,請問每日要乾養幾耐同大約幾耐會好,謝謝

我都唔知幾耐會好...我都係新手..
不過我覺得最緊要係頭1..2次乾養! 耐d都ok..
之後天天大約4..5粒鍾 (其實我都唔知
作者: ninjaturtle    時間: 2012-8-14 21:06
師兄你係博士級喎
作者: dennis789    時間: 2012-8-17 22:56
seira2242527 發表於 2012-8-14 20:52
我都唔知幾耐會好...我都係新手..
不過我覺得最緊要係頭1..2次乾養! 耐d都ok..
之後天天大約4..5粒鍾 {:1 ...

我乾養左幾日,都仲係白色一撻撻
唔知要幾耐先可以殺死d菌呢?

作者: seira2242527    時間: 2012-8-18 01:52
dennis789 發表於 2012-8-17 22:56
我乾養左幾日,都仲係白色一撻撻
唔知要幾耐先可以殺死d菌呢?

我都唔知..... 我都係咁 又黎過..... 都唔知點先整得走哂.... 夏天真係煩

請求高手

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2