香港龜友論壇

標題: 大家幫手睇下 [打印本頁]

作者: 森仔    時間: 2012-8-13 23:51
標題: 大家幫手睇下
大幫手睇下我隻盾b係咪腫左,thx a lot

作者: pokji1    時間: 2012-8-14 00:06
水種@@                     
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 00:12
佢早兩日都無事架,無啦啦搞成甘我打左電話去中鋒問了,因盾b在那買的,佢話可能是食滯左,但係滞左会甘架咩??
作者: kof    時間: 2012-8-14 00:17
腫脹La
作者: khip    時間: 2012-8-14 00:20
kof 發表於 2012-8-14 00:17
腫脹La

好似隻波咁
作者: eaglerx    時間: 2012-8-14 00:23
會唔會是比冷氣吹死,,,我見你好似無咩 設備養
作者: kof    時間: 2012-8-14 00:24
khip 發表於 2012-8-14 00:20
好似隻波咁

双眼刀咪了喇~
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 00:34
佢應該五会比冷氣吹親,因為我有燈和箱比佢,同埋我是住村屋,每日都放出露台架
作者: KPS    時間: 2012-8-14 00:36
四支甘瘦,營養不量,係咪好兩無排便?
睇落都好難救得返!
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 00:38
佢今日都有排便丫
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 01:02
你不如快d即係俾38度暖水加reptoboost,無就寶礦力溝水開稀俾佢浸,睇下會唔會精神番d,幾耐無排酸呀佢?
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 01:12
我頭先比佢浸左reptoboost ,浸完拎番上黎抹身,佢掙開眼望左我一下,之後又合番埋,甘樣算五算好d呀???
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 01:17
唔好再成騷擾佢,俾佢休息下,可加溫日頭32-34,晚上28-29,早晚浸repto,佢需要休息同時間康復,唔放心去book獸醫睇,ps我都響中峰度買左盾盾
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 01:25
師兄你都係在中鋒買盾盾架??同埋我隻盾b甘既情況大概要幾耐先可以好番丫?我好驚會救五番佢
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 01:41
係呀,我係師姐黎,我6月2日響中峰度入隻5cm盾,其實陸龜生命力強架,你真係唔好成日搞佢,定時餵食,浸水,keep溫唔好冷親佢,你可以做就係咁多啦! 便便同酸靚 嗎? 好難講唔知佢咩唔舒服,又可能佢只係累,而家咁夜,我d龜晚上6點訓到天光架,你平常心再觀察下,太緊張未必係好事,你repost 要按回覆啊,唔係我唔知你同我講緊野架
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 01:50
回復 joeloklok 的帖子

師姐,我在中鋒買了盾约一個月,今日打電話比中鋒,佢叫我把盾禁食一星期,至於便便就正常,尿酸我見排的份量五多
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 01:54
回復 森仔 的帖子

佢平時食好多架?但我見佢唔肥啊,點解要禁食既其實盾最怕結石,唔係結石問題就不大了,relax無事既,睇多幾日啦!!
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 02:05

我五知道点叫做份量多,我餵每日一次,一粒龟糧加一粒草糧加菜,每次都食剩,禁食因為老闆話可能食滯了
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 02:12
回復 森仔 的帖子

但我見佢幾瘦唔肥啊,希望龜龜早日康復!每個人養龜都有少少唔同既,有無setting相可以睇下?其實溫度humidity ok,問題唔大,定d來
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 02:19

其實我個setting好简單,一個龟箱加uvb燈,因為我住村屋,可以放佢出露台,所以老闆話我五駛買甘多工具
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 02:26
回復 森仔 的帖子

開冷氣同冬天要加暖膽,十幾元個
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 02:27
回復 森仔 的帖子

開冷氣同冬天加暖膽,十幾元個
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 02:28
暖膽十幾蚊个??中鋒賣六十幾丫
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 02:32

邊度有十幾蚊个暖膽賣丫??甘平?
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 03:03
回復 森仔 的帖子

普通philips射膽夏天60火,冬天100火周街都有
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 09:32

philips is ok ??普通膽?
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 14:22
回復 森仔 的帖子

係,你買60元同13元熱膽功一,請爬文,我都係睇呢度又問下人學番來架
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 17:03

原來係甘,師姐,我隻盾b今日都有便便呀,但質地較濕,怕五怕架?
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 21:41
回復 森仔 的帖子

其實我估佢可能係腸胃不妥,有機會係食物太wet,佢食開咩菜或草?雪櫃拎出來有無等一小時先餵?我兩隻盾若屎唔靚,改食全糧餐兩日屎就會靚番曬,tips食sudo糧屎係靚過食m糧既,參考下
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 21:48

我平時餵食生菜較多,間中会餵食菜心,但全部只是食菜葉,我無在雪櫃拎出來放一小時才比他吃
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 21:55
回復 森仔 的帖子

你中point了!!就係因為生菜水份太多!!!便就wet,菜心又好多農藥,龜長食會早登極樂!!!
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 22:02

但係我上網查過係食呢d喎
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 22:02
C兄你不如轉餵車前草,野葛菜,蛇舌草,藩薯苗,芥蘭等等啦!森仔腸胃會好d身體又會好d長命d
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 22:06
回復 森仔 的帖子

你查咩網???你若果響度講話盾食唐生菜,菜心做主糧ok既,好多人會xyz.....@?!*你!!!
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 22:08
快d改食材啦!!無點你架!!我覺得你係錫龜先咁同你講炸
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 22:08

其實我是師妹丫,但係師姐邊樹有車前草買???
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 22:11
一係桑葉都幾好架,大紅花,蒲公英,九干菜任你選
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 22:13

我上網搜尋盾臂龟,之後佢弹左些简介囉……要即刻轉佢食既野咯
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 22:14
回復 森仔 的帖子

你住邊區?一般山草藥檔有售,每個街市應該會有一間半間
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 22:17

我住大埔架
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 22:19
回復 森仔 的帖子

而家淨餵少糧調理下,星期全糧餐,之後餵番岩野,森仔會好番架啦
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 22:23
回復 森仔 的帖子

大埔唔熟啊,妳自己搵搵啦
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 22:31

等我去揾下先,我见森仔今日好似有好轉,想食野,所以比左一粒龟糧佢,但佢食五到三份一
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 23:35
回復 森仔 的帖子

幼龜食唔曬一粒糧好正常,仲開口就無問題
作者: 森仔    時間: 2012-8-14 23:47

但五知点解佢甘瘦,食五肥,要買命脈糧佢食嗎??同埋見佢最近無乜排酸
作者: joeloklok    時間: 2012-8-14 23:53
回復 森仔 的帖子

Bb龜一般較瘦,想肥淨食m or sudo糧,中峰嫂教話bb龜可以淨食糧唔食草無問題,等佢快大脫離危險期,森仔食開咩糧架?
作者: 森仔    時間: 2012-8-15 00:00

我在中鋒買森仔果陣,中鋒嫂介紹買m糧
作者: 森仔    時間: 2012-8-15 00:28

師姐请問你隻盾盾買既時候有無連證???
作者: joeloklok    時間: 2012-8-15 00:31
回復 森仔 的帖子

M糧ok gar,排酸食金錢草或金錢草粒啦
作者: 森仔    時間: 2012-8-15 00:45

点解我隻森仔無証架
作者: 森仔    時間: 2012-8-15 00:47

咩係金草粒粒?邊度買架
作者: joeloklok    時間: 2012-8-15 00:55
回復 森仔 的帖子

你買時有無問清楚你打去問下啦聽日
作者: joeloklok    時間: 2012-8-15 00:58
回復 森仔 的帖子

新鮮自種既我有,花鋪買30元大大盆,金錢草粒堔圳或婷婷c姐買,妳要我寄包俾森仔食啦一係
作者: 森仔    時間: 2012-8-15 01:00

我買果陣佢無同我講有証,同埋我都五知,後來上左呢个論壇先知道有架咋
作者: 森仔    時間: 2012-8-15 01:03

婷婷師姐買幾錢呀?????
作者: joeloklok    時間: 2012-8-15 01:04
回復 森仔 的帖子

聽日問番啦!! 買左熱燈未呀? 你枝uvb得十幾w,開冷氣會冷病森仔架
作者: joeloklok    時間: 2012-8-15 01:08

買番枝熱燈啦!!快快
作者: 森仔    時間: 2012-8-15 01:11

聽日買
作者: joeloklok    時間: 2012-8-15 01:15
回復 森仔 的帖子

提埋妳個龜箱最好放水盤,俾佢浸下飲下水,防結石
作者: joeloklok    時間: 2012-8-15 01:19
Uvb燈不能長開,1日開10-12小時,日頭用philips膽加溫,如唔夠暖先開,夜晚買個紅或藍膽加溫,因唔想disturb森仔教教豬

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2