香港龜友論壇

標題: [謙]龜壇有冇書迷 [打印本頁]

作者: jimmybyc    時間: 2011-7-20 20:52
標題: [謙]龜壇有冇書迷
我係一個書蟲,我可以坐係度睇書而唔去玩.

你壇入面絕大部分都係未來香港棟樑,或者做緊棟樑.
你地鐘唔鐘意睇書呀?
香港文化沙漠要除名就要大家有理性客觀既思考,最緊要係有勇於承擔既精神,豐富既書本知識[both課外同課內].
而首兩項就受各人既背景影響,但最後一項就靠自己.
即使係咁,有唔少人係唔洗點讀書而有成就.唔代表我支持學生們唔讀書!

作者: 李子火鍋    時間: 2011-7-20 21:33
  我睇好多書~   小說  歷史  宗教  心理  搞笑
依家準備調理好個心態 去睇 易經  0_0
作者: wck2600    時間: 2011-7-20 21:40
我睇小說 歷史 ...
其實小說包好多野=w=
曾經..我睇過4次大唐雙龍...
曾經..我睇晒圖書館借到既衛斯理...

而家好多小說網..唔駛錢有得睇...有d都幾好睇...( 應該係盜版....-.-!!)
有冇人分享下=w=?

"依家準備調理好個心態 去睇 易經  0_0..."
我睇過!!! 借返屋企睇完幾十頁訓著左...跟住唔睇了.... 你個心態真係要準備好...
作者: 肥貓樂樂    時間: 2011-7-20 21:49
梁望峰同埋相思櫻我都岩XD
作者: 李子火鍋    時間: 2011-7-20 22:09
橙兄= = 的而且確~  所以要調理好成個身心先去了解呢部勁野.....仲有好多野等緊我去學~
可能學唔得多,就好似孫子兵法 我無緣見正本啦當然~ 市面上果D又加晒個人解釋 意見 落了下乘

我都只係睇到D好膚淺 流於表面既野....但都起碼有所得

我都應該比一般人容易明白既~   當年太極既師傅俾一副 呂洞賓畫既圖 我地睇

係畫出一年四季同埋人民既生活作息....但講既野係人體內臟各方面 ...我當堂呆晒...

作者: 李子火鍋    時間: 2011-7-20 22:13
wck2600 發表於 2011-7-20 21:40
我睇小說 歷史 ...
其實小說包好多野=w=
曾經..我睇過4次大唐雙龍...

依家基本上網絡見到既都係 YY書  =口=

你想唔想睇本搞笑既書~  完左嫁啦
作者: wck2600    時間: 2011-7-20 22:22
yy書就真係無聊左d...

有個作者" 我吃西紅x" 寫果d都oo地k 0.0

孫子兵法..嗯 睇人d注解係悶左d=.=
自己睇文言文. 一路估, 一路明悟好好多..不過就辛苦d, 同埋睇唔得長,

有幾本文言文都ok嫁..
拍案驚奇......, 好似仲有兩三本差唔多既野..有興趣可以睇下

作者: wck2600    時間: 2011-7-20 22:24
阿橙...我都睇左覆雨..不過呢本書有一點點"色"...
同埋尋秦記都係有點色...=.=

不耐看...大唐就睇多幾次都仲得..呵呵
作者: 黃狗    時間: 2011-7-20 22:46
  我睇空氣書
作者: 李子火鍋    時間: 2011-7-20 23:01
wck2600 發表於 2011-7-20 22:22
yy書就真係無聊左d...

有個作者" 我吃西紅x" 寫果d都oo地k 0.0

最可惜既係孫子兵法失傳左好多 又俾人修改....得返雞碎咁多

正野黎嫁~ 無論用係戰場,商業  定係 對人  

我吃西紅柿  = = 星辰變  九頂記     哈哈
作者: STAR_115    時間: 2011-7-20 23:13
小說~哈利波特,納尼亞之類既魔幻小說,原振俠,金庸系列都有睇~我比較鐘意一系列的小說,有得追。歷史書都有睇。
作者: old100200300    時間: 2011-7-21 00:55
我最愛倪匡!佢嘅書我真係大部分都睇過,除左有D絕版搵唔倒之外, 好多睇完又睇!

其次係金庸武俠小說, 武俠小說只有金庸最好睇!

只有倪匡,金庸最愛,梁望峰以前都好鐘意, 其他就冇乜特別喜歡睇, 好多書都會睇下,但睇完好多都唔記得, 而家記性越來越差......................

作者: 豬仙人    時間: 2011-7-21 11:57
我鍾意睇推理小說,
可惜而家D書越來越貴,
推理小說又唔多適合重覆睇......
作者: 哈利巴西    時間: 2011-7-21 13:15
咸書算唔算
作者: 龜友    時間: 2011-7-21 13:25
回復 李子火鍋 的帖子

橫掂都係睇兵書,一睇就睇埋戰爭論同五輪書
假如想修心正身的話,五輪書就係一個唔錯ge選擇
作者: 龜友    時間: 2011-7-21 13:36
另外,自己都幾迷神話學同uma,又有山海經,怪物大全等等(主要係鍾意同怪物玩遊戲==;)
又愛睇日本戰國小說,關原之戰,花之慶次,天地人之類
又鍾意睇動物類書籍同烹飪書...
有時睇下但丁的神曲同源氏物語
自己覺得自己有d花心,有次仲硬膠膠買左本寶石圖鑑......
作者: chim    時間: 2011-7-22 00:54
回復 李子火鍋 的帖子

與其睇易經,不如睇三國志(最欣賞魏書)...
作者: 李子火鍋    時間: 2011-7-22 07:31
chim 發表於 2011-7-22 00:54
回復 李子火鍋 的帖子

與其睇易經,不如睇三國志(最欣賞魏書)...

=.= 你拎三國志同易經比咁搞笑既.......
作者: wck2600    時間: 2011-7-22 17:19
李子火鍋 發表於 2011-7-22 07:31
=.= 你拎三國志同易經比咁搞笑既.......

X2 .....
比唔到.....
作者: wck2600    時間: 2011-7-22 17:22
龜友 發表於 2011-7-21 13:36
另外,自己都幾迷神話學同uma,又有山海經,怪物大全等等(主要係鍾意同怪物玩遊戲==;)
又愛睇日本戰國小說,關 ...

好雜...a_a
日本戰國...打機我就鍾意, 睇就完全冇興趣, 唔知點解/.\
睇戰國我寧願想睇多次尋秦記多d...或者春秋當時歷史書...

山海經...我又想睇喎...不過經常忘記左佢==.=

作者: yuk郁    時間: 2011-7-22 17:35
我平時睇亦舒咋…唔係書迷黎
作者: Xingson    時間: 2011-8-21 00:15
小說我基本上完全唔睇,只睇工具書同NON-FICTION書籍,所以我唔認為自己係書迷。
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-21 00:57
jimmybyc 發表於 2011-7-20 20:52
我係一個書蟲,我可以坐係度睇書而唔去玩.

你壇入面絕大部分都係未來香港棟樑,或者做緊棟樑.

我係不過我係睇黃玉郎...牛佬 .....瑞新.....果D.....
玉郎果D天子系列睇到咁上下就會搵番歷史書黎睇.....
作者: 肥文    時間: 2011-8-21 01:00
我中意睇耀武揚威漫畫書
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-21 01:05
肥文 發表於 2011-8-21 01:00
我中意睇耀武揚威漫畫書

而家得番火武同黑骨XD 你仲有無追??
作者: 肥文    時間: 2011-8-21 01:10
古蘭修 發表於 2011-8-21 01:05
而家得番火武同黑骨XD 你仲有無追??

冇- -..
作者: 古蘭修    時間: 2011-8-21 01:13
肥文 發表於 2011-8-21 01:10
冇- -..

而家買火武都唔係我睇 反而變左我呀媽睇......
作者: 阿吽☆    時間: 2011-8-21 20:01
我睇梁科慶 衛斯理 跟住轉睇金融..
而家轉睇心理書
心態都好似變緊-.-
作者: 呀耀    時間: 2011-8-21 20:05
回復 yuk郁 的帖子

我5係書迷 ,我係書精...
作者: 仁仔    時間: 2011-8-21 20:14
睇我想睇既書
我可以睇成日

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2