香港龜友論壇

標題: 其實水龜或陸龜識唔識聽人講嘢嘅呢? [打印本頁]

作者: Andygogo    時間: 2012-9-23 00:40
標題: 其實水龜或陸龜識唔識聽人講嘢嘅呢?
我想知其實水龜同陸龜識唔識聽人講嘢嘅呢?因為我成日都叫佢地個名又同佢傾偈,有時我覺得佢地好似知我叫佢,跟住佢地又會好得意咁望住你,捉住佢摸佢個頭又唔(叔)咁好似好中意咁,唔知你地有冇呢D感覺呢!
作者: gorden    時間: 2012-9-23 00:54
我放工返黎我只盾就起身
行黎望住我架啦
作者: Andygogo    時間: 2012-9-23 00:57
回復 gorden 的帖子

咁你有冇叫佢個名或者同佢傾偈架?我想知佢地係咪會知道我地叫佢呢?睇下你有冇同感呢?
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-9-23 01:00
一定唔識

龜不同貓狗兔

作者: gorden    時間: 2012-9-23 01:00
Andygogo 發表於 2012-9-23 00:57

咁你有冇叫佢個名或者同佢傾偈架?我想知佢地係咪會知道我地叫佢呢?睇下你有冇同感呢 ...

有架有叫佢架
一叫就行過黎
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-9-23 01:01
Andygogo 發表於 2012-9-23 00:57

咁你有冇叫佢個名或者同佢傾偈架?我想知佢地係咪會知道我地叫佢呢?睇下你有冇同感呢 ...

你可以找動物傳心師,可以探討龜龜的內心世界
作者: gorden    時間: 2012-9-23 01:04
敏carmanlui 發表於 2012-9-23 01:00
一定唔識

龜不同貓狗兔

我覺得佢識應人
我之前養魚,d魚都應到人
邊d人行去魚缸有野食
邊d人行去冇野食
作者: Andygogo    時間: 2012-9-23 01:04
回復 敏carmanlui 的帖子

係架,。但我鬧隻陸龜果時佢就好似好無奈咁走左去或者(叔)頭,我以為佢知我鬧佢!
作者: 龜妹妹    時間: 2012-9-23 01:21
我覺得佢哋是聽得懂明白的,因為我妹妹發我脾氣的時候,我叫佢同望佢時,佢會即刻閉上眼扮瞓,之後再偷望佢時會眼睜睜的,再叫佢又再扮瞓,之後我行開佢又開眼...
作者: 雪b    時間: 2012-9-23 01:29
或者初初會唔明
但聽慣左佢會聯想到個意思
作者: 龜媽    時間: 2012-9-23 01:30
識唔識聽人話我就唔肯定,不過我肯定佢地識睇你動作,知你會做乜.例如我一搖樽糧佢地就好興奮.
作者: Andygogo    時間: 2012-9-23 01:39
回復 龜媽 的帖子

呢樣我都有同感,因為我怕d水污糟我就會將d龜仔放入膠盆度開飯,我有一次放個盆係佢地面前,佢地就會知道開飯咁,跟住個個都好似癲左咁超興,好白痴!
作者: Andygogo    時間: 2012-9-23 01:40
回復 雪b 的帖子

我都覺!
作者: Bryan7138    時間: 2012-9-23 01:46
係吖我d水龜一見我行過去佢哋就跳落水(以為我捉佢浸藥)
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-9-23 01:50
龜的聽覺係最差的

作者: seira2242527    時間: 2012-9-23 02:27
識掛 咁有靈性..... 天地萬物都有靈性
作者: Andygogo    時間: 2012-9-23 02:39
回復 seira2242527 的帖子

我覺得水龜應該唔識聽人講野,只會認得一d野,但陸龜我覺得同佢多點傾偈其實佢係明白你一d意思!
作者: seira2242527    時間: 2012-9-23 02:43
Andygogo 發表於 2012-9-23 02:39

我覺得水龜應該唔識聽人講野,只會認得一d野,但陸龜我覺得同佢多點傾偈其實佢 ...

各有各見解姐  
其實我地又唔係隻龜 點知佢知唔知
作者: Andygogo    時間: 2012-9-23 02:46

咁又係,可能我好中意佢地所以有時想了解佢地啦!
作者: seira2242527    時間: 2012-9-23 09:26
Andygogo 發表於 2012-9-23 02:46

咁又係,可能我好中意佢地所以有時想了解佢地啦! ...

哈哈. 咁係好事
作者: toytoy3993    時間: 2012-9-23 09:29
我D龜 我一行過去佢地就係度狂拍水
但我知道佢地只係諗住有得開餐...
作者: Andygogo    時間: 2012-9-23 12:07
回復 toytoy3993 的帖子

咁都好,起碼佢認得你有飯開
作者: 石J    時間: 2012-9-23 15:21
如果你一返到屋企,你嗌隻龜隻龜就係咁爬過黎嘅話,唔好以為佢聽得明你講野,佢只係心想:呢舊熟口熟面嘅野,我又肚餓啦,快D比野我食!!!
作者: lee25576031    時間: 2012-9-23 15:26
龜應該唔識聽你講野 但係應該會感覺到你既善/惡意  每次我隻龜咬其他龜時 我都會捉起佢鬧佢 佢都會比我鬧到呆晒咁款
作者: Andygogo    時間: 2012-9-23 17:26
回復 石J 的帖子

作者: 小妃    時間: 2012-9-24 02:18
我次次行過就沖曬過黎-3-...搖1搖個龜糧盒,就成班發癲咁

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2