香港龜友論壇

標題: 坐少一陣,係咪會死? [打印本頁]

作者: 雪b    時間: 2012-9-24 14:43
標題: 坐少一陣,係咪會死?
今日一上地鐵,一對七十幾歲老人家企向度
啲後生既坐向度玩電話,睇雜誌
到有人讓座,但讓果個係成卡車最老坐响度果個,,
一個五十幾歲,一袋二袋既姨姨
坐响度果班又好意思咖喎
作者: 乂阿偉乂    時間: 2012-9-24 15:29
雪b 發表於 2012-9-24 14:43
今日一上地鐵,一對七十幾歲老人家企向度
啲後生既坐向度玩電話,睇雜誌
到有人讓座,但讓果個係成卡車最老 ...

我有讓位比靚女~
作者: kara    時間: 2012-9-24 16:06
家下d人係咁嫁啦!!
不過我自己都見過唔小好心既人讓座!!!
作者: 杰仔_kit    時間: 2012-9-24 16:53
我見過大肚婆都唔讓!剎車唔小心撞一撞好易一屍兩命
作者: 家家    時間: 2012-9-24 16:57
見得多,宜家d後生系無咩家教喇。
作者: siusun    時間: 2012-9-24 17:09

我尋日都坐左巴士關愛座訓覺.....唔知有無大肚婆或老人家經過
作者: pandagift    時間: 2012-9-24 17:45
世界變......
作者: spoonmanu    時間: 2012-9-24 17:53
我見到有d仔妹一見到老人家&大肚婆就dup低個死人頭!
作者: ~紫月~    時間: 2012-9-24 17:58
讓坐真係要好細個開始教~~同埋身教好重要架~~如果自已D長輩父母~~在他們細個時冇好好教~~好可能係其中一分子了~~同埋我有時見到果D好後生既真係扮睡覺架~~陰公
作者: oooooo    時間: 2012-9-24 17:59
呢D咪某某口中稱為的香港人
作者: kanhung    時間: 2012-9-24 18:18
唉....... Ching 我自己都見唔少 ,我有一次由九龍塘去羅湖 ,我帶住個仔(4歲) ,响九龍塘上車後無位咪同個仔企啦 ,我前面坐着兩個中學女生正在打手機 ,當廣鐵去到太和 ,個仔話好攰 ,兩個中學女生當聽唔到照打手機 ,個仔只好踎响度 ,去到上水先落車 ,而個仔已睡在我手上.......
另我响深圳坐地鐵所發生的事
幾次坐深圳地鐵 ,見你有大有細 ,其他乘客主動走埋黎讓位比你 ,有一次我話下個站落車了 ,唔使啦。而佢話...坐啦,唔緊要.......之後落車 ,對方都講聲 Bye Bye...
其實內地亦有地方好過 HK .....80 , 90 後學野啦....點解比人話係 80,90 後...真係可圈可點
作者: ~紫月~    時間: 2012-9-24 18:23
kanhung 發表於 2012-9-24 18:18
唉....... Ching 我自己都見唔少 ,我有一次由九龍塘去羅湖 ,我帶住個仔(4歲) ,响九龍塘上車後無位咪同個仔 ...

這裡也很多80,90後丫~~包括自己~~不過我係懂讓座既~~~~^^
作者: 路人甲    時間: 2012-9-24 20:29
不知道為什麼我只喜歡讓給 孕婦 手抱小孩 或 "一對"老人家其中之一
單獨一個的 不知為什麼就是不想理
不過有時候下班太累了也沒讓。。。
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 21:29
回復 乂阿偉乂 的帖子

咁其他有需要既人呢?
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 21:32
回復 kara 的帖子

有啲小朋友好乖會讓座,我都有見過
但今日果班所謂後生仔,真令人失望
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 21:40
回復 杰仔_kit 的帖子

人越來越自私
見過有人讓座比老人家
有個後生唔該都無聲就坐落去
火都嚟
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 21:44
回復 家家 的帖子

可能係怕醜,驚比人笑
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 21:46
回復 siusun 的帖子

見你咁誠實,原諒你一次啦
作者: aaromyiu    時間: 2012-9-24 21:46
人越來越自私
作者: khip    時間: 2012-9-24 21:47
雪b 發表於 2012-9-24 21:40
回復 杰仔_kit 的帖子

人越來越自私

其實唔好話後生呀,有時連D成年人都係咁。
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 22:08
回復 pandagift 的帖子

可能係我唔好彩,成日撞到呢啲人呢
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 22:12
回復 spoonmanu 的帖子

我情願佢哋唔dup低頭好過,,
佢地有咁既反應即係知要讓啦

作者: samwong4949    時間: 2012-9-24 22:27
所以難怪一班六、七十後會怪現宜家班細路,我們是上一代薪火相傳教我們讓座的,新一代好像可能斷了層無人教呢!
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 23:09
回復 ~紫月~ 的帖子

其實佢地身邊既朋友都會影響到佢地既反應
作者: kara    時間: 2012-9-24 23:29
回復 雪b 的帖子

我試過見過男人抱住個小朋友上上層!!
但上層爆哂冇位!!
跟住開車都冇人比位個男人!!
之後我就起身比佢坐!!
因為實在太危險啦!!
之後我就去左同我2個朋友一齊坐!!
叫佢地比d位我xd

作者: kara    時間: 2012-9-24 23:29
回復 雪b 的帖子

我都見過有d十幾廿歲都會讓坐既!!!
作者: ~紫月~    時間: 2012-9-24 23:40
雪b 發表於 2012-9-24 23:09
回復 ~紫月~ 的帖子

其實佢地身邊既朋友都會影響到佢地既反應

係呀~~影響好大~~~
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-9-24 23:43
樓主讓座就得囉

作者: 雪b    時間: 2012-9-24 23:53
回復 kanhung 的帖子

科技越發達
人與人之間相處越嚟越疏離
街坊街里,守望相助
而家無呢支歌仔唱
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 23:54
回復 ~紫月~ 的帖子

咁就乖!!
作者: 雪b    時間: 2012-9-24 23:55
回復 路人甲 的帖子

哈哈,
特別喜歡雙數
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 03:36
回復 kara 的帖子

個個都唔願讓,覺得無位你咪落返去企囉
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 03:39
回復 ~紫月~ 的帖子

係咖,成班人出去,個個唔讓,自己讓,怕朋友仔笑
但無乜野值得比人笑吖
應該值得尊重
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 03:41
回復 敏carmanlui 的帖子

我撘車撘地鐵,有無位都好,我都係企嘅
企十幾分鐘就返到,無謂坐吖
留返比有需要坐既人囉
作者: siusun    時間: 2012-9-25 03:58
我反而想講唔係一定要讓位先叫有禮貌

你未必知人地係咪真係需要個座位. 咁多人打工 工時咁長 壓力咁大, 日日咁搭火車出出入入 一企企半粒鐘車費又唔係平, 入世深左應該唔會咁著緊人地讓唔讓坐. 讓比有需要人仕係人地主動拖捨出黎, 就算唔讓我都唔會覺得有錯, 除非有個人面色真係好差而又無人讓啦

我細個時都有被教育要讓位比有需要人, 細個搭火車好多時都無得坐, SO WHAT?

講返我自己坐得落去, 多數都係全程咁濟, 同埋好多時係睡眠嚴重不足, 個位我自己都好需要坐, 唔係真係會暈底 (我試過架) , 一兩個站就落車果D 除非架車好吉, 否則就好少坐

所以大家無必要做判官去判斷人地讓唔讓位有無錯啦
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-9-25 04:09
siusun 發表於 2012-9-25 03:58
我反而想講唔係一定要讓位先叫有禮貌

你未必知人地係咪真係需要個座位. 咁多人打工 工時咁長 壓力咁大, 日 ...

讓座,後生仔女一定要做,過三四十的人士,又要返工,如果返工仲要企足12小時以上,搭車仲要企,身體差d都暈低。顧掂自己先讓座比人

作者: 雪b    時間: 2012-9-25 04:10

我通常企disable位,或者車廂同車廂中間啲位
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 04:41

唔係話一定要讓座
亦無講過唔讓座一定係錯
呢個世界無絕對
有位坐,坐唔坐係個人選擇,讓唔讓亦都係個人選擇
你覺得需要坐可以坐,覺得對方無你咁有需要既可以唔讓
問題係而家既人好多都係各家自掃門前雪
見到有需要嘅人唔幫,唔會諗下人地
當然唔係所有人都係咁
自私唔係錯,只係覺得社會風氣越來越自私
其實好危險
作者: siusun    時間: 2012-9-25 05:19
回復 雪b 的帖子

無得咁計, 香港本來就係唔和諧

係個社會迫到人變成咁, 到你試過一日做十幾粒鐘做到人都謝時, 日日要搭成個鐘車, 你都會變成咁.

當你話人唔諗人地時, 你其實又有無諗下坐緊既人呢?

車程得十零分鐘坐唔坐都無太大影響, 唔好只用自己既角度去諗其他人啦~

所以我都係果句, 唔好亂做判官去判斷人地有無錯, 極端D既如中小學生坐O係度印印腳玩手機就話啫

至PK 係D 小學生, 得果一個站走去同人争位坐.

同埋比起唔讓坐, 我諗 成堆後生仔女特別係D 著晒成套同色制服或T SHIRT 果D 入到車箱內大吵大鬧嘈住其他人休息既更賤格無品啦
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 13:41

而家就係講緊啲啲十幾廿歲玩手機睇雜誌話之人死囉
又唔係話緊你唔啱,無必要對號入座喎
作者: anthonywoo    時間: 2012-9-25 13:52
搭港鐵, 可以企, 我唔會坐.  
作者: kara    時間: 2012-9-25 14:09
回復 雪b 的帖子

但最閉佢唔係一個人嗎!!
抱住個小朋友!!!
作者: anthonywoo    時間: 2012-9-25 14:11
其他人讓坐與否 ... 你管不了 ... 自尋煩惱
作者: siusun    時間: 2012-9-25 14:18
雪b 發表於 2012-9-25 13:41

而家就係講緊啲啲十幾廿歲玩手機睇雜誌話之人死囉

我知你話D O靚仔

只係你講起讓座問題 我先順便講下我睇法咋喎, 我有必要對號入座咩? 會唔會自視過高左D?

大家都有比錢, 權利係均等, 讓座係賣人情, 唔讓亦有人地道理, 就係咁簡單.
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 14:46
回復 kara 的帖子

我明,好彩佢撞到你!
不過抱住小朋友上上層太危險
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 14:48
回復 anthonywoo 的帖子

係管唔到的
不過亦唔會煩惱
只係可惜社會越嚟越獨善其身
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 14:51

如果你真係淨係講你既睇法,無對號入座嘅
對唔住,誤會你
你反應太激動,令人誤會你在替自己辯護
作者: seira2242527    時間: 2012-9-25 14:53
有時我會見唔到... 但見到既一定讓座
作者: kara    時間: 2012-9-25 15:03
回復 雪b 的帖子

冇話好唔好彩既!!
一個便心姐!!
我都想第時如果有BB又或者老左都會有人讓下位比我姐
其實唔好講到第時咁遠!!
就諗下依家!!
自己都會有屋企人!!
有老有小朋友有後生有中年又可能會有大肚婆!!
如果自己都做唔到讓坐比人!!
你又有咩要求人地會咁做!!!
雖然未必個個想法一樣!!
反正如果可以做到咪做囉!!!

作者: 雪b    時間: 2012-9-25 15:07

你講既公平,平等,我明
而家想講既係啲人嘅心態,
你講嘅觀點,我buy
每個人做野都有佢理由
一個十幾歲嘅靚仔,健康精神,
見到個企唔穩既阿伯
心態係我比得錢有得坐梗係坐,你企唔穩你嘅事,係你遲上車,行得慢
呢種心態,你唔覺得有問題?
我知唔係人人有呢個心態,但眼見好多呢啲人姐
大家觀點角度唔同姐
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 15:19
回復 seira2242527 的帖子

有呢個心已經好好
有時覺得社會太利益掛帥,變得冷漠
好彩响呢度仲見到咁多溫暖嘅心
作者: seira2242527    時間: 2012-9-25 15:27
雪b 發表於 2012-9-25 15:19

有呢個心已經好好

係呀 果然有養小動物既有愛心d
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 15:28
回復 kara 的帖子

好欣賞你嘅諗法
呢啲係同理心
希望唔識同理心嘅小朋友,可以知咩叫同理心
或者大個佢地會識
不過我相信如果真係有事要幫手嘅,仲有好多人會伸出援手

作者: 雪b    時間: 2012-9-25 15:31

愛錫動物既人比較易有同理心
因為錫佢地,會由佢地嘅角度諗佢地需啲咩
作者: pandagift    時間: 2012-9-25 15:59
回復 雪b 的帖子

點解覺得系自己唔好彩??  其實比你睇到非人類的面孔.....真的幸運
作者: siusun    時間: 2012-9-25 16:28
回復 雪b 的帖子

我無話果D 後生仔無問題喎

一個健康正常唔似體力透支既後生仔 O係果D情況唔讓座, 係缺少D 家教

我只係覺得無謂做判官去判斷人地對錯, 你覺得個座位唔重要咪讓比人座. 唔駛下下要求其他人要同你一樣, 因為除左上黎鬧下呢D人之外, 你跟本無辦法管到其他人亦唔到你理. 一係咪走埋去叫佢讓座

我自己情況係 精神或體力狀態較差時如果坐緊係唔會讓座, 其餘時間或坐短途我好少會坐落去.
一兩個站坐黎做乜?
同埋我由上水上車, 除左好早出門, 吉位其實無幾多個, 強國人多過香港人, 都談唔上讓唔讓坐呢D小問題啦

比起唔讓座問題, 我比較討厭車箱內成班圍威喂大吵大鬧既年青人.
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 16:40

或者應該講除左見到人性陰暗面,亦都有光輝既一面
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 18:11

多謝你嘅意見,放心,你之前打既野我有睇到,唔洗重複。
我想帶出既問題,唔係讓唔讓座咁表面,而係人既質數問題。我打讓座呢件事出嚟,係啱啱見到呢件事,有感而發,想借呢件事帶出問題所在。
在車廂大吵大鬧,亂拋垃圾,隨地吐痰,係人既質素問題,未必關家教事,或者係人地屋企有教,佢自己唔做呢?
如果你執着响讓座呢個字眼上面,對唔住係我表達能力差,令你誤會,令你執着,令你唔明白我最終嘅意思。不過如果你真係有用心睇我打嘅嘢,應該唔難估到我想講嘅嘢。
如有冒犯,多多包涵
作者: siusun    時間: 2012-9-25 18:31
你既有感而發而冒出一句問人係咪會死, 其實你自己會唔會覺得都唔係咁有家教或者質素又或者係無乜禮貎?

我再由頭睇晒你D 發文, 初步我睇到既係, 一個入世未深, 有D太理想主義, 平時搭地鐡只需十零分鐘既人, 見到人地唔讓座, 就用自己既主觀理想思想去代入其他人度去审判其他人.

單以自己唔坐座位就談個人質數, 我會覺得太過兒戲.

我份人比較直, 還請包含.
作者: 雪b    時間: 2012-9-25 21:19

對唔住冒犯左你,
我唔係有心嘅,而呢句野亦都唔係問你呢啲有需要既人
係問果啲唔係咁需要坐,又要死霸,見到有需要既人扮見唔到果啲
如果你覺得我係問你既,唔好意思
一路睇你既留言比我既感覺,你淨係着重响讓座呢兩個字上面,為唔讓座辯護
當然你講既野,係有道理啦
好開心,一把年紀仲有人話我入世未深,我覺自己好成功
入世太深,太現實,反而好易遺忘左做人基本嘅野
做人現實係需要,但唔係樣樣都要現實,都要計較
一日廿四小時,除左瞓果幾個鐘,都喺度計算,唔會覺得辛苦咩?
樣樣都怕蝕底會開心咩?
喺現實世界生活得耐,會發現呢個世界缺少了人情味
或者你會唔明我講咩,因為你諗既野由理性上出發,我而家所諗既係感性上出發
呢個世界無絕對啱定錯
睇野嘅出發點唔同,睇出嚟嘅野都會唔同

作者: 敏carmanlui    時間: 2012-9-25 23:28
mtr 讓座都冇問題的

巴士在高速公路中,就要見機行事了,移一移,好易發生意外

作者: EV-DAY    時間: 2012-9-25 23:31
俄試過在地鐵楞梯幫位大陸日胞   搬野行李  點之彼當賤辨
寰座俄試過好多次  只寰給大肚SiS  式老人家
作者: 汀汀    時間: 2012-9-25 23:33
其實我覺得吾係既...我成日掛住玩電話都留意吾到要讓位...............-.-
作者: 雪b    時間: 2012-9-26 05:41

讓唔讓座,當然要喺安全情況啦
有呢個心去諗人地既需要已經好難得
作者: 雪b    時間: 2012-9-26 05:48
回復 EV-DAY 的帖子

好心着電劈又係幾嬲嘅,可能係果位大陸同胞之前遇過壞人啦
算啦,唔好介懷,做到咪做幫到咪幫囉

作者: 雪b    時間: 2012-9-26 05:51
回復 汀汀 的帖子

你太投入啦,不過唔緊要吖
有呢個意識好好咖啦
作者: pandagift    時間: 2012-9-26 16:00
回復 雪b 的帖子

同意
作者: 雪b    時間: 2012-9-26 22:11

多謝支持
作者: 龜友    時間: 2012-9-26 22:15
假如當文明社會係一個人,呢個ge名一定係教養...

所以我多數係企ge...
除非真係無咩人個位又吉左我先坐
作者: taylortin    時間: 2012-9-26 22:35
汀汀 發表於 2012-9-25 23:33
其實我覺得吾係既...我成日掛住玩電話都留意吾到要讓位...............-.-

我都係AR
一人多就自然唔會周圍望
怕俾人誤會我唔知睇緊佢邊度
作者: 琛琛    時間: 2012-9-26 23:13
大家好, 以上各位龜友你地都係好人, 因為現在會讓座的人, 我相信唔多,而且最壞的年輕人, 就係不理他人的需要或請求幫忙. 唉!!!世界變了.

作者: 琛琛    時間: 2012-9-26 23:16
siusun 發表於 2012-9-25 05:19
回復 雪b 的帖子

無得咁計, 香港本來就係唔和諧

這位龜友, 好有見地,,,,簡直把我心裡的說話一 一道出十萬個讚
作者: 汀汀    時間: 2012-9-26 23:56
敏carmanlui  過馬路唔好聽歌  #63

呀巴姐呀﹐而家討論個情況係搭交通工具。
作者: khip    時間: 2012-9-27 00:09
雪b 發表於 2012-9-26 05:51
回復 汀汀 的帖子

你太投入啦,不過唔緊要吖

冇錯~ 其實除左我地讓座俾人,其實有需要人仕都可以大方地要求讓座,所以有時唔好將所有責任怪晒唔讓座既人身上。

PS: 當然自己又唔係七老八十個D,醒水坐少D啦.....
作者: 小妃    時間: 2012-9-27 00:17
我都有讓座比呀婆架OAO
作者: 雪b    時間: 2012-9-27 14:10
回復 khip 的帖子

同意,有時太投入係會留意唔到身邊嘅嘢,
如果真係有需要可以問下人嘅
就算問個人真係有需要坐,其他無咁有需要既應該會醒水讓
讓座只係個動作,最重要係個心意既姐
但亦都見過啲恃老賣老,中氣十足既迫人讓
扮見唔到同恃老賣老,其實個人唔係咁buy
有次好嬲,有人讓座比個婆婆,有個後生既即刻坐左,讓座個人同坐左落去個人講,坐落去個後生仔發脾氣一腳踩落個婆婆隻腳度,之後走左
睇到呆左

作者: 雪b    時間: 2012-9-27 14:23
回復 小妃 的帖子

欣賞你有體恤有需要既人既心
有呢個心好緊要,可以溫暖周邊既人
作者: 教父    時間: 2012-9-27 19:50
我成日見到有人讓坐wor
作者: 李子火鍋    時間: 2012-9-27 19:55
我經常性讓座 但多數經常性無主動讓座      

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2