香港龜友論壇

標題: 草龜爛肉/甲 (慎入,內含18+圖片) [打印本頁]

作者: khip    時間: 2012-10-2 02:09
標題: 草龜爛肉/甲 (慎入,內含18+圖片)

唉~ 3隻草都出事,其他巴西 / 石金乜事都冇(好彩).....點解會咁

暫時已隔離/乾養.....大家拜託幫個忙俾個意見   其實都病發左一排,用緊中峰隻殺菌水,初初都有效,不過就總係唔斷尾..

1. 牛奶(嚴重)

2.麥皮(康復中,但未斷尾,留意近頭部位置傷口位置)

3.希望(初發中,見尾部後腳上方有一片甲有異樣)

作者: CKL    時間: 2012-10-2 02:13
草龜真係好易出事,,,有無試過triple antibiotic ointment果隻藥膏?
作者: khip    時間: 2012-10-2 02:17
CKL 發表於 2012-10-2 02:13
草龜真係好易出事,,,有無試過triple antibiotic ointment果隻藥膏?

冇試任何藥膏,之前有師姐介紹隻silvirsulf Cream不過我搵唔到
作者: CKL    時間: 2012-10-2 02:27
各大藥房有售,,專for爛甲,,試下,我都係見dching羅黎醫穿窿果d,早晚換藥,兩星期搞掂
作者: 亞平    時間: 2012-10-2 02:39
師兄及草龜都要加油
作者: dickccm    時間: 2012-10-2 09:41
似真菌感染,小心處理!
作者: khip    時間: 2012-10-2 11:08
dickccm 發表於 2012-10-2 09:41
似真菌感染,小心處理!

係..今朝去搵下樓上師兄介紹既藥高
作者: khip    時間: 2012-10-2 11:09
bobby310 發表於 2012-10-2 08:22
其實龜龜情況幾嚴重,你可以試下以下方法
1. Keep溫度在29-32度之間,俾適量既水佢浸下和一個平台(水只浸 ...

佢地食野冇問題的,只係爛肉/甲呢到搞唔掂.....
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-4 04:37
khip 發表於 2012-10-2 02:17
冇試任何藥膏,之前有師姐介紹隻silvirsulf Cream不過我搵唔到

silvirsulf cream 在葵芳有

不過你三隻龜,情況一樣好差,冇晒神氣,要打抗生素針,先會好轉

作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-4 04:39
bobby310 發表於 2012-10-2 08:22
其實龜龜情況幾嚴重,你可以試下以下方法
1. Keep溫度在29-32度之間,俾適量既水佢浸下和一個平台(水只浸 ...

這三隻草龜唔細,獸醫可以施針

(我試過)

除了浸repitboost,浸zol cal 鈣水 ,仲要打抗生素針,forced feed

龜體強壯,皮膚病才好

作者: khip    時間: 2012-10-4 13:29
敏carmanlui 發表於 2012-10-4 04:37
silvirsulf cream 在葵芳有

不過你三隻龜,情況一樣好差,冇晒神氣,要打抗生素針,先會好轉

有呀...不過最嚴重個隻而家真係冇乜胃口....其餘兩隻都好吃得....
作者: khip    時間: 2012-10-4 13:31
敏carmanlui 發表於 2012-10-4 04:39

(我試過)

兩隻草好細咋...~4CM.....

另外我搵到支Cream了,我想問是否茶左一次,乾身後放佢落水,等佢D藥高甩晒再茶?

我而家幫佢地茶左,但發覺得D Cream Keep住好耐~ 唔知洗唔洗故意整走佢黎換藥
作者: sarahcheung    時間: 2012-10-4 21:18
先前見佢0地都好精靈
作者: 家家    時間: 2012-10-4 21:44
細龜真系比較易出事,大d就會穩定好多。
作者: turtle333    時間: 2012-10-4 21:52
爛成咁,你好耐先理佢地㗎,咁耐先嚟醫先嚟問,會唔會好唔翻
作者: khip    時間: 2012-10-4 21:55
turtle333 發表於 2012-10-4 21:52
爛成咁,你好耐先理佢地㗎,咁耐先嚟醫先嚟問,會唔會好唔翻

其實之前問過了,個時有師姐介紹用silvirsulf cream,不過搵左一排先有....個段時間用緊另一隻殺菌水,不過就總係斷唔到尾~~ 所以又再黎問~

作者: dickccm    時間: 2012-10-4 22:08
真菌感染係好麻煩,除了醫龟外,缸同其它工具都要切底消毒以减底复發机会!
作者: khip    時間: 2012-10-4 22:12
dickccm 發表於 2012-10-4 22:08
真菌感染係好麻煩,除了醫龟外,缸同其它工具都要切底消毒以减底复發机会! ...

洗過一次了,連濾材都換埋...
作者: dickccm    時間: 2012-10-4 22:14
回復 khip 的帖子

有冇用藥水冼?
作者: khip    時間: 2012-10-4 22:15
dickccm 發表於 2012-10-4 22:14
回復 khip 的帖子

有冇用藥水冼?

用牙刷,洗左D筒和江......(累死).....

跟住整乾佢,用火酒消毒
作者: bbMANHO    時間: 2012-10-4 22:15
有師兄師姐介紹我用藥膏我行左成九間藥房先有龜龜有問題給早醫會好d
作者: khip    時間: 2012-10-4 22:16
bbMANHO 發表於 2012-10-4 22:15
有師兄師姐介紹我用藥膏我行左成九間藥房先有龜龜有問題給早醫會好d

都係S Cream 定Triple個隻
作者: bbMANHO    時間: 2012-10-4 22:22
triple antibiotic ointment
作者: KaukcE    時間: 2012-10-4 23:06
草係好易有事..由其苗..要好耐先可以完全斷尾..
只好乾養..對甲..我會用灰X養..不過好危險同好殘忍(佢地好痛)
作者: khip    時間: 2012-10-4 23:48
敏carmanlui 發表於 2012-10-4 04:39

(我試過)

請問水質唔夠乾淨,原因會係邊到?

我會拿出黎餵食的,都有定期洗筒.....
作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-5 02:54
khip 發表於 2012-10-4 23:48
請問水質唔夠乾淨,原因會係邊到?

我會拿出黎餵食的,都有定期洗筒..... ...

唔係定期洗筒就乾淨架

龜箱要定期泵屎屎

d 屎 爛左,水質就會變差,就算有濾水器,個濾水不停泵緊果d屎水,乾淨才怪

濾筒濾材可以唔駛洗得咁密,但換晒箱的水,就一定乾淨d

作者: 敏carmanlui    時間: 2012-10-5 02:55
bbMANHO 發表於 2012-10-4 22:22
triple antibiotic ointment

睇下成分呀,有類固醇千萬不可用

龜龜一用類固醇就死得

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2