香港龜友論壇

標題: 買貴野就熱心,買平野就冷漠? [打印本頁]

作者: kwong_1980    時間: 2012-10-13 13:27
標題: 買貴野就熱心,買平野就冷漠?
我之前在這論壇大部份龜友喜歡的龜店買龜, 之前因為家中有點位置, 我都一星期大約去一二次龜店左右,大多會買龜回家的,都差不多每次去都買一二隻左右,現在家中已經有二十多隻.
在這段期間 我去問一些龜的問題,個老板都好熱心甘回答我問題,都給我多方法意見

到最近我早上 上班, 晚上 上學,沒什麼時間去龜店,剛早幾天去買龜糧,問他一些龜的問題,他 很求其回答我,還有點不耐煩,當時全店只有我一個客的

我在想,  買平野就不是客?態度可以這麼差?買龜同買龜糧分別真的很大

我現在寧願坐車遠一點去買糧都不去他那買了

作者: 龍之殺    時間: 2012-10-13 13:30
身同感受對某店
作者: aaromyiu    時間: 2012-10-13 13:36
曰久見人心、某店比人助大了、
作者: 龜友    時間: 2012-10-13 13:37
所以我都唔會點問個d人,買完就撇
作者: jojo    時間: 2012-10-13 13:44
開名啦
作者: Charleslegeo    時間: 2012-10-13 13:50
講緊藍衣黨
作者: fai890    時間: 2012-10-13 13:57
中X?!!!!!!

作者: lokqq    時間: 2012-10-13 14:15
話比我地知啦  
作者: Kabc    時間: 2012-10-13 14:15
做生意就係咁....
有錢就同你好
一無錢就當你草
人久見人心
作者: fai890    時間: 2012-10-13 14:23
做生意做到咁·不會做得長
作者: wongfafa    時間: 2012-10-13 14:58
呢d真係要開名
作者: jasonsz    時間: 2012-10-13 14:59
去龜仔樂園啦,反轉老闆舖頭都無問題。上次老闆換緊水,要佢放低手上工作幫我搵本書資料佢都好樂意仲同我講解埋!唔係賣廣告,我而家淨係去佢到買龜買用品!起碼有服務先啦。反觀魚街好多舖頭真係純粹在商言商無人情味。
作者: 緣來是名龜    時間: 2012-10-13 15:21
我都贊去龜仔樂園,你唔使幫襯佢,佢都樂意解答你問既有關龜的問題
作者: cwl    時間: 2012-10-13 15:27

龜仔樂園是很不錯的商店^^
作者: Fatal_Paladin    時間: 2012-10-13 15:31
世間上有八九成鋪頭都係咁,

唔係西洋菜街近幾年店員d普通話點會叻左咁多?
作者: 老細    時間: 2012-10-13 15:42
作者: Kabc    時間: 2012-10-13 15:43
不如開名...等大家知道下
作者: boey_carson    時間: 2012-10-13 15:46
回復 jasonsz 的帖子

我都覺得龜仔樂園個哥哥仔好好人~上次無買野都同我吹左好耐水
作者: SecRet    時間: 2012-10-13 15:47
我都想知係邊間
作者: power15    時間: 2012-10-13 15:55
龜樂園老細對龜非常熱誠,不是一味只懂買賣~~
作者: aaromyiu    時間: 2012-10-13 16:09
有水魚就笑騎騎!其實買嘢求開心!比多小小無所謂!但唔好當人傻先得架!
作者: SnappingTurtle    時間: 2012-10-13 16:12
我久不久會上下龜仔,次次都得個睇,無幫親 但真心講,老闆好好人,有一次有人上去問龜糧問題,話自己隻龜唔食野,老闆就送左DM糧比果個人,真係幾好
作者: chamkey    時間: 2012-10-13 16:13
龜仔樂園係邊??
得閒上去逛下買下野支持熱心商戶
作者: aaromyiu    時間: 2012-10-13 16:17
SnappingTurtle 發表於 2012-10-13 16:12
我久不久會上下龜仔,次次都得個睇,無幫親 但真心講,老闆好好人,有一次有人上去問龜糧問題,話自 ...

聽樓主這樣講!老闆應該係用心做好!搵日見識下!
作者: 老細    時間: 2012-10-13 16:41
作者: rust-eze    時間: 2012-10-13 17:12
龜仔樂園老細白色龜仔係玩家起家啦, 唔似其他開舖係為做生意, 所以佢地好似間唔中都有全店八折大平賣, 不計成本

果次全店八折見人買隻達仔本來平時18000, 真係八折...收少成3600...
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-13 17:25
fai   c兄估中左
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-13 17:27
如果開帖就開名,會有啲人是粉絲,冇左個客觀分析,
作者: fai890    時間: 2012-10-13 17:37
kwong_1980 發表於 2012-10-13 17:25
fai   c兄估中左

這裡啲人無個敢言,怕得罪某人!
作者: aaromyiu    時間: 2012-10-13 17:39
唔止fai師兄估中
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-13 17:57
係呀,好多人都估中,又唔會得罪既,最多唔幫襯
作者: fai890    時間: 2012-10-13 18:03
kwong_1980 發表於 2012-10-13 17:57

師兄算有品了,不開名
作者: aaromyiu    時間: 2012-10-13 18:10
kwong_1980 發表於 2012-10-13 17:57

師兄所講既問題一早存在!係無人敢講啫!
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-13 19:25
回復 fai890 的帖子

人地做生意,無謂阻人財路,好多事要自己親身體驗先明白
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-13 19:26
回復 aaromyiu 的帖子

我覺得 有個這樣的板, 應該是給大家交流意見
作者: fai890    時間: 2012-10-13 19:54
kwong_1980 發表於 2012-10-13 19:25

人地做生意,無謂阻人財路,好多事要自己親身體驗先明白

發財立品才是硬道理
作者: Oscar    時間: 2012-10-13 20:17

師兄有依D不快經驗,如果老板睇到,應該要恍然大悟,我哋龜友之前就係欣賞老板帶比大家有靚龜玩同講解比大家聽養龜知識,買龜後同大家傾講龜龜嘅健康狀況同點樣養靚D等等,龜龜有病亦可搵老板幫手醫,係我哋龜友嘅平民醫師,希望依D一齊一齊,環境好咗,老板亦應該要記得,唔好令龜友失望。
作者: 呆呆    時間: 2012-10-13 22:30
有幫襯就老友 同你傾下計 無幫襯就唔好阻住   我都係咁 同一間地鋪 大大話話 29幾隻陸龜 右話熟到可以平d 右話有好野留比我 ...點知 ...原來個個都有價講既 可以平d 有好野就打比d新手 <我朋友> 貪佢地唔講價 有次sale 隻龜比我 我唔買 面都黑埋 g後再去 冷淡地吹兩句就算   算把啦 人地打開門做生意 都係想賺錢  真心想龜咩 想同人交流心得咩 都係想你比d錢佢賺j
   唔係賣廣告 唔信大家可以去睇下 我真係欣賞 <龜仔樂園>既生意手法 買唔買野都無面色
無買野 有唔明既野 佢都好樂意答你 有d野 係貴過人地 但所有野正途入口 自具特色 唔同其他鋪 要比個讚佢
作者: fai890    時間: 2012-10-13 22:45
呆呆 發表於 2012-10-13 22:30
有幫襯就老友 同你傾下計 無幫襯就唔好阻住   我都係咁 同一間地鋪 大大話話 29幾隻陸龜 右話熟到可 ...

師兄你講得無錯,所以我去過一、二次睇野後再無意思去看,吾通我被錢仲要睇你面色咩
作者: o0ivan0o    時間: 2012-10-13 22:54
其實香港區有冇其他地方賣龜同用品... 下下都去旺角都幾煩下= =
作者: rust-eze    時間: 2012-10-13 23:15
呢個壇既生態好怪, 好多唔同舖既死硬派粉絲, 搞到乜都唔敢講, 驚一講親俾人圍插
作者: tszshing    時間: 2012-10-13 23:28
而家有d人系好現實架
作者: izzy    時間: 2012-10-13 23:35
平常心講句
唔好擺太多期望響免費嘢度,實情間間於是。
友緣年幾前何嘗唔系好似龜仔今時一樣
無話龜鋪捱緊租,網上賣家亦都一樣“唯利是圖”。
作者: 呆呆    時間: 2012-10-13 23:58
算啦 ...成熟d去諗  人地打開門做生意 當然係想賺錢啦 理所當然 人地對你冷淡d 無咁好服務 就話人地唔岩  咁右講唔通既  玩左龜咁耐 買賣生口野 睇開d .....現在 只會建議新手既朋友 都係去同一間鋪買野d 即使隻龜有病 都有人問下 耐左 有經驗既 就唔好再信咩 相熟 信譽 老友啦.. 靠自己 去搵龜 簡龜
靠自己眼光 睇質素 睇有無病 簡錯左 有病 唔好怨 怨天怨地無用 做人要長大既

靠自己 去搵 去睇
作者: 呆呆    時間: 2012-10-14 00:18
回復 rust-eze 的帖子

若是同一鋪頭 時常賣病龜 服務唔好 自然d人就唔會去買野 巿場自然會洶汰 放長雙眼睇好過啦
作者: 劉公子    時間: 2012-10-14 00:26
賣龜只係佢既生意.係咁上下
作者: aaromyiu    時間: 2012-10-14 00:55
其實玩得龜既人心地都好好!啲人就係看中我們弱點!少數除外!
作者: samwong4949    時間: 2012-10-14 01:21
極認同樓上C兄們敢言的表白......,真的白老闆是極有品的,對所有客人都以禮相待;另外一間算新的樓上鋪XX潮區,員工上下都好有禮貌,雖然沒有幫襯,老闆仍樂於與龜友真摯交談,賓至如歸,值得表揚!
作者: 劉公子    時間: 2012-10-14 04:28
回復 bobby310 的帖子

咁我又唔係話所有老闆都係咁!我指樓主與到個個j
作者: Zipper    時間: 2012-10-14 04:43
我初初都以為瘋哥好人。點知以上事情,我親身見過之後,我就少左去佢度,所以我好明白樓主的心情,算啦!荃灣出旺角的紅Van好快的,出旺角又多D野睇。
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-14 07:57
回復 呆呆 的帖子

如果 買龜 定買糧都是 冷淡態度 我會接受
不過我只是 對他的態度 180度轉變 反感而已
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-14 07:59
回復 bobby310 的帖子

是阿 ,如果有問題不可以分享,那討論的作用就變得無意義了
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-14 08:02

上次我 出左一個帖 又是說某龜店(有開名)有少少問題,已經有太多人幫那店說話
所以今次不開名看看  會不會  不一樣
作者: rust-eze    時間: 2012-10-14 08:53
回復 kwong_1980 的帖子

唔通你係上次余佬果個post既樓主? 唔記得了
上次我只不過指出佢地keep龜既問題, 己經俾人插話點解唔當面同余佬講, 所以以後o係度封咀好了
作者: sunnychoi    時間: 2012-10-14 09:14
師兄 個老闆成日都扮野架啦~
去睇龜 就無咩笑容 想買龜就好熱情..
開左post 做買賣又明唔價...
都唔知點做生意... 可能搵緊水魚都唔定..

作者: kwong_1980    時間: 2012-10-14 09:31

唔係,都是今次說那間
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-14 09:32
回復 sunnychoi 的帖子

係阿, 佢一律唔明碼, 有時打去問, 他說落去睇睇 pm 問十 次有時先回一次
作者: sunnychoi    時間: 2012-10-14 10:57
kwong_1980 發表於 2012-10-14 09:32
回復 sunnychoi 的帖子

係阿, 佢一律唔明碼, 有時打去問, 他說落去睇睇 pm 問十 次有時先回一次 ...

睇人覆Pm la...哈哈
做生意唔係買...咪攪攪陣!!
作者: chak0202    時間: 2012-10-14 11:13
名牌子係咁架LA
作者: fai890    時間: 2012-10-14 16:04
今次啲死硬粉絲無出尼講過說話喎!
作者: ~紫月~    時間: 2012-10-14 16:33

請問各師兄係米講緊~朋~友... ....緣~分~屋丫?
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-14 16:42

可能今次太多人說出真相. ,[死忠唔敢出聲
作者: 一夜白髮    時間: 2012-10-14 16:49
還未算日久,何以見人心
井低之,井低之
作者: banseven    時間: 2012-10-14 20:44
睇完呢個帖,頭先我摸左上去樂園,就有關成龜要唔要曬燈呢點請教左肥仔哥哥,佢的確好好人,我無幫襯,但佢解釋得好好,同樓上既評語一樣。
另外,上個月我都同峰兄買左對龜,只接觸過一次,但我久唔久都會去望下佢d龜,但無幫襯,次次都唔見老闆,只得老闆娘,但佢都無厭我煩喎!都幾好傾!

作者: rust-eze    時間: 2012-10-14 21:13
其實各位係咪都覺得以前天光墟果陣係好過依家開左舖?
作者: Joec1124    時間: 2012-10-14 21:34
o0ivan0o 發表於 2012-10-13 22:54
其實香港區有冇其他地方賣龜同用品... 下下都去旺角都幾煩下= =

銅鑼灣,水中情
作者: kwong_1980    時間: 2012-10-14 23:42
係咪真是遙言, 大家心中有數, 我只是表達意見.
事情總是親身體驗先知道

作者: kof    時間: 2012-10-15 01:05
可能那天老品不開針鳥...
作者: fai890    時間: 2012-10-15 09:28
真的假不了!假的真不了
作者: lok0114    時間: 2012-10-15 14:21

綠之園就正正係呢種舖頭, 以前未做大果時, 就算係中學生上去, 佢地都會主動介紹平野比你玩, 教你點養, 即使唔買野都比人坐係到吹好耐水, 家陣威啦, 開始上神檯, 就當買平野果班客係臭四, 主動同佢SAY HELLO, 佢地都唔應你, 仲要明明舖頭無其他人, 自己係到玩緊手機都望都唔望你。而加我鍾意去爬地, 貪佢有性格, 你咩客都好, 佢地都係好COOL(唔係無禮貌), 但你問既野佢一定好細心答你, 只不過唔會吹水傾計, 而我都係唔鍾意廢話既人, 快黎快去唔好哂時間

作者: kwong_1980    時間: 2012-10-15 19:20

回復 lok0114 的帖子

如果間店一直都係好cool, 我無問題

開始要做好個招牌,所以好好

作者: aaromyiu    時間: 2012-10-15 19:44
rust-eze 發表於 2012-10-14 21:13
其實各位係咪都覺得以前天光墟果陣係好過依家開左舖?

樓主都知他的過去
作者: Koa    時間: 2012-10-15 19:51
幫親過幾間,我自己中意水中情,爬地同魚佬!不過荃灣果間我未去過
作者: aaromyiu    時間: 2012-10-15 20:32
斷水流 發表於 2012-10-15 19:54
天光墟果陣真係平靚正

因為天光虛競爭強烈?
作者: 白色龜仔    時間: 2012-10-15 20:50
本來養小動物就不應分你我,將自己的知識和經驗盡量與人分享才是最正確。但礙於小弟始終是其他論壇的壇主及爬店負責人,為避免不必要的爭吵都盡量少於別的論壇發帖子...但今日看到有不少龜友對我們作出讚賞...還是想發帖說一聲多謝。

感謝各位...
作者: fai890    時間: 2012-10-15 21:52
斷水流 發表於 2012-10-15 20:35
唔係, 天光墟都係得龜婆一檔之麻有幾競爭強烈, 佢果陣做到好揚嫁乜哈米黑山果D就咁擺哂出黎任人揀, 而家 ...

貴不是問題,做生意的態道問題,才是重點'小極一蚊都係生意 !! 最重要做到一視同仁,生意先長做長有!
作者: aaromyiu    時間: 2012-10-15 23:35
fai890 發表於 2012-10-15 21:52
貴不是問題,做生意的態道問題,才是重點'小極一蚊都係生意 !! 最重要做到一視同仁,生意先長做長有! ...

最怕係貴了但
作者: power15    時間: 2012-10-16 16:19
其實落龜店,目的就係有靚龜,健康龜買,至於服務,唔係咩服務都鳳止的!!!
唔好將買龜複雜化~~~
同唔同你吹水,根本唔係必然~~~
作者: Focker    時間: 2012-10-16 17:42
龜仔樂園係邊嫁?我今日行完魚街都唔見既...
作者: izzy    時間: 2012-10-16 18:30
白色龜仔 發表於 2012-10-15 20:50
本來養小動物就不應分你我,將自己的知識和經驗盡量與人分享才是最正確。但礙於小弟始終是其他論壇的壇主及 ...

順水建議,地下整個大d嘅招牌喇~~第一次上去我都搵咗好耐!!
作者: 龜之友    時間: 2012-10-16 19:14
回復 power15 的帖子

同意power兄論點。買龜重要係要買到喜愛,健康的龜。賣龜的商販始終都是一門生意,服務好的自然有口碑。到底到係要賺錢才是大前題,所以我自己會理解他們的心態。各師兄談論過的其中兩店舖我都去過,有幫襯過也有未幫襯過的。我覺得服務都很好。人總會有情緒,可能嗰一刻撞正心情不佳影響態度吧。老實講,以前我好中意去魚街某店買龜,試過一排冇買,有次去吹下水都比老細冷淡對待啦。但我沒有5 likey,因為佢地都係人,情緒影響態度很正常。
作者: rust-eze    時間: 2012-10-16 23:42

我都親身見証肥老闆既改變, 依家佢果度似貨倉多過係爬舖, 無乜散野賣, 見親都係一箱箱, 一堆堆既生物
作者: rust-eze    時間: 2012-10-16 23:43
回復 aaromyiu 的帖子

其實我未見過佢真係囉, 不過當年各大爬板既人都係佢既粉絲
作者: rust-eze    時間: 2012-10-16 23:49
岩岩過白老大個壇睇, 睇到白老大鼓勵龜友交流, 不計成本 白老大勁!
作者: LiB    時間: 2012-10-17 00:15
其實好多師兄成日話果啲好好既店,
個人都唔覺得好得去邊,成日po完有龜到有龜賣,
問下價叫佢pm下個價都洗死咁,又十問九唔應,答一答唔會晒十尻幾廿個鍾掛
咁樣我就諗想唔比人地問完真係買咩,搵錢機會都唔珍惜,唔通真係要人落鋪先肯講個價

作者: fai890    時間: 2012-10-17 00:43
係怕同行知道自己賣咩價就真
作者: 我愛中蜂    時間: 2012-10-17 01:34
各位龜友,大家好!我係中蜂既太太。開業一年零七個月,多謝大家既支持!我从來都冇在論壇上发表過意見,淨係睇。睇完此post,心里有番説話不吐不快。
一年多來,見識過各種各様既人,有君子,小人,小偷,骗子,官字两個口既都领教過。更有數唔盡既是是非非。彻底明白到一個真理:無論你做得有幾好,都會有人不满你!正所謂人合人缘!我們得到大家既支持,心里當然開心!但亦無可避免會得失某些客人。在此,向某些真誠的龜友致歉,你善意的批評我们接受,也會令我们进步。但某些别有用心既人恕我们不能認同!某两位仁兄,你们的一唱一和我係舖頭已經見識過,真的絕配之至。至於想點様,你们心里最清楚!
我自問我们做生意對得住天地良心,亦可以對天发誓:我-們-没-有-請-過-任-何-打-手!!!
熟悉中蜂既人都知道他打字超慢,龜友直接打電話俾佢會即時答覆。其時可以唔講粗口嘎,係吗?
多謝個的易身處地幫我们着想既龜友!講真我们要执貨,喂龜,换水,好多時候我係好想好想快快趣趣做完嘢照頋子女,如果有得失某些龜友既,請多多包涵!

作者: 大烽    時間: 2012-10-17 01:57
我愛中蜂 發表於 2012-10-17 01:34
各位龜友,大家好!我係中蜂既太太。開業一年零七個月,多謝大家既支持!我从來都冇在論壇上发表過意見,淨 ...

最岩聽都係呢句:無論做得幾好都好 都會有人不滿你
中蜂嫂 呢句說話講得無錯 只會永記於心
作者: aaromyiu    時間: 2012-10-17 07:43
中蜂嫂、其實網上悠悠眾口、好難順如人意!但求無愧於心就算!不需介懷!
作者: lok0114    時間: 2012-10-17 09:49

係, 咩都唔係比細戶睇, 上親去買野多數係訂左貴野, 拎幾萬現金上去揀貨既人, 一有大戶上去就即刻趕其他客走, 我記得有次我已經話想買幾條平蜥, 加埋幾百蚊左右, 已經拎盒揀緊, 揀揀下有幾個睇得出有錢既中年人入黎, 應該係訂左野, 個老闆即刻入房推左幾箱野出黎, 打開哂原來有四五十隻成體東箱, 之後老闆就行過黎好差既語氣問我[揀完未, 未揀完我幫你揀, 趕住收舖]之後我話咁遲啲先然後走左。其實你要應酬大客先, 係無問題, 有大錢唔通唔搵咩, 但你都可以語氣好少少講, 你咁威, 一係咪大大隻未寫明預約先上得黎, 唔歡迎街客囉。
其實變得最多唔係個老闆係個夥計。
作者: lok0114    時間: 2012-10-17 09:52
回復 LiB 的帖子

你唔明啦, 如果佢唔答你既就証明, 呢啲貸佢需要睇人開價, 熟既咪平啲, 熟又有錢就平啲但預你買多幾隻, 唔熟就貴啲並且唔理你, 問佢點養,就HEA答你
作者: eo12312    時間: 2012-10-17 19:12
回復 jasonsz 的帖子

小白唔似老板似一個會同人分享養龜必得既師兄
作者: 唔想比你知    時間: 2012-10-17 22:12
龜仔樂園呢種老細真係對龜好有熱誠,論你有錢無錢都會一視同仁.從來都無比人開名投訴,非常常難得

作者: aaromyiu    時間: 2012-10-17 22:50
唔想比你知 發表於 2012-10-17 22:12
龜仔樂園呢種老細真係對龜好有熱誠,論你有錢無錢都會一視同仁.從來都無比人開名投訴,非常常難得
...

事出必有因!這個平台都係比龜友舒發下!
作者: rust-eze    時間: 2012-10-17 23:17

你話姓周果個叔叔?
作者: lok0114    時間: 2012-10-17 23:51

係, 見識過?
作者: davidiunn    時間: 2012-10-17 23:59
lok0114 發表於 2012-10-17 23:51

係, 見識過?

啊周不嬲都係咁的了...
好多時去完天光墟都會上佢度吹水玩爬...
一玩就幾粒鐘都冇咩既...
最緊要最緊要係平時佢老闆係度...
有d野佢唔做唔得...
佢受壓力,咪將壓力放番係你度咁解姐...
作者: KaukcE    時間: 2012-10-18 00:02
我愛中蜂 發表於 2012-10-17 01:34
各位龜友,大家好!我係中蜂既太太。開業一年零七個月,多謝大家既支持!我从來都冇在論壇上发表過意見,淨 ...

加油!!~
作者: lok0114    時間: 2012-10-18 00:13

回復 davidiunn 的帖子

我無需要理佢咩原因咁樣呢個世界邊個無壓力, 個個受完都奉旨咁放返係第個到, 咁你放左係第個到, 呢個[第個]又受左壓力, 又要放係第個到, 不斷重覆, 咁呢個世界應該會每日打幾次仗, 周街暴力事件, 唔駛自然災害, 都好快沒日。 而且佢絕對唔係不嬲都係咁

作者: davidiunn    時間: 2012-10-18 00:19
lok0114 發表於 2012-10-18 00:13
回復 davidiunn 的帖子

我無需要理佢咩原因咁樣呢個世界邊個無壓力, 個個受完都奉旨咁放返係第個到, 咁 ...

咁你都岩既...
但真係唔知佢對其他人係咁= =
我地通常一上就4~5個咁...
都吹得幾開心...

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2