香港龜友論壇

標題: 我的紅耳BB龜,訓得好過癒! [打印本頁]

作者: water    時間: 2011-7-26 16:16
標題: 我的紅耳BB龜,訓得好過癒!

HELLLO~~甜夢中

過了1分鐘後................

縮埋左,一定變左惡夢

全城至chok

我chok~~

補多張空中飛龜~!

佢真係好可愛,全部相都係趁佢教教果陣影,
但可惜依家隻手仔腫左同龜背有白點><
已經浸緊龜精靈,希望佢快D冇事~~

作者: sukky    時間: 2011-7-26 16:30
第1張點解開左口咁既/__\

我以前果d龜b有肺炎會好似第1張圖咁.___.''

我想問1粒粒系米佢d便便
作者: turtle5354    時間: 2011-7-26 16:32
回復 water 的帖子

I think this turtle eating not so much everyday, isn't it?

作者: water    時間: 2011-7-26 16:40
turtle5354 發表於 2011-7-26 16:32

I think this turtle eating not so much everyday, isn't it?

唉~~佢唔係好食d糧,所以根本等個放字..........
據我所知成個week佢食過2粒only!!

作者: 小小龜    時間: 2011-7-26 16:44
俾D開口糧佢食下.
作者: water    時間: 2011-7-26 16:44
回復 sukky 的帖子

你放心..佢唔係肺炎!
因為我之前有隻死於肺炎同白點
但佢依家都有少少鼻水成日聽到"樸樸"聲
作者: water    時間: 2011-7-26 16:46
回復 小小龜 的帖子

係咪即係紅虫?
作者: turtle5354    時間: 2011-7-26 16:48

Becuase the outlook of your turtle tells me he/she don't like to eat(see his/her sleeping way....) I have experience of buying this kind of turtle. Don't worry, just let his/her do it as he/she likes. He/she will not die.... even don't eating for 1 week....
作者: 小小龜    時間: 2011-7-26 16:52
water 發表於 2011-7-26 16:46
回復 小小龜 的帖子

係咪即係紅虫?

唔好餵紅虫,冇營養又污糟(雞屎到挑出黎)

開口糧可參考
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... highlight=%E7%B3%A7
作者: danturtle    時間: 2011-7-26 17:00
我0個隻有時都好過引, XD

係水入面, 個口念念有詞咁, 唔知係咪講緊粗口怨我比咁小野佢食, XD
作者: sukky    時間: 2011-7-26 17:15
water 發表於 2011-7-26 16:44
回復 sukky 的帖子

你放心..佢唔係肺炎!

好彩吾系肺炎....肺炎對龜龜好慘.....
加油變大隻^^
作者: water    時間: 2011-7-26 17:15
小小龜 發表於 2011-7-26 16:52
唔好餵紅虫,冇營養又污糟(雞屎到挑出黎)

開口糧可參考

thanks you!
我都打算聽日落一落魚街買過第2隻糧同益生茵黎看門口!因為佢隻手隻腫左
作者: fkin    時間: 2011-7-26 17:34
佢寧願訓都唔食野喎
作者: water    時間: 2011-7-26 22:32
回復 fkin 的帖子

佢可能唔中意我-_-我都冇佢計
作者: siusun    時間: 2011-7-26 22:44
其實巴西龜仔都好有吸引力呀

作者: 4848    時間: 2011-7-26 23:40
隻龜似病左多D
作者: rockybaby    時間: 2011-7-27 01:49
好可愛呀
作者: Pang81    時間: 2011-7-27 01:56
water 發表於 2011-7-26 16:16
HELLLO~~甜夢中

過了1分鐘後................

祝龜龜早日康復, 健健康康~
有白點可用龜精靈直接點在患處, 然後要乾養
作者: siusun    時間: 2011-7-27 02:21
你講既係我隻鑽紋定係呢隻呀
http://www.hkturtle.org/forum.ph ... &extra=page%3D3

巴西真係好得意的.
佢產量多, 但唔代表佢地命賤!

得閑時我都再影埋其他巴西龜出黎先
作者: 小妃    時間: 2011-7-27 02:27
好可愛呀><
比多d水佢.岩岩睇你留言佢有鼻水
你比d土霉素佢..再重d你就比阿莫林西
作者: water    時間: 2011-7-27 02:31
回復 小妃 的帖子

我爬左好多文,但都睇唔明應該點用土霉素
諗住聽日買支黑藥滴下佢個鼻仔
作者: water    時間: 2011-7-27 02:33
siusun 發表於 2011-7-27 02:21
你講既係我隻鑽紋定係呢隻呀
http://www.hkturtle.org/forum.php?mod=viewthread&tid=5653&extra=page%3D3
...

我話你隻鑽紋真係好靚好靚
巴西都好可愛養得好有心機~
作者: carolcarolam    時間: 2011-7-27 02:37
佢咁細都唔使比咁多糧喎!
如果佢唔食你撈返走, 唔係d水質會變得dirty~
希望你隻龜龜快d無事啦~
作者: 小妃    時間: 2011-7-27 02:40

我之前有小龜都傷風過
土霉素你去藥房買呀.1蚊/2蚊1粒.好平架咋
跟住落半粒+1000ml.咁就得架啦
再重d.你去藥房買阿莫西林..20蚊1排.有10蚊.又係半粒1000ml水
龜b若唔食野.記得加少少葡萄糖粉(就咁加就得)
可以吊命.(加抗抵力.能量呢d)
大約13-17蚊一盒.食到好耐架!
呢d係我自己既小小分享:)

歡迎光臨 香港龜友論壇 (https://hkturtle.org/) Powered by Discuz! X3.2